Constant Lestienne ekspresno

Če bi pred začetkom edinega slovenskega teniškega turnirja na ravni challengerja kdorkoli pravilno napovedal zmagovalca, bi zdajle lahko “častil gostilno”. Constant Lestienne, ki na ATP lestvici zaseda le 224. mesto, pa je kljub temu suvereno dobil finalni dvoboj.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

PORTOROŽ > V peklenski vročini, ki je ves teden potiskala igralce proti robu vzdržljivosti, je Francozu ostalo največ moči. Niz mu je odvzel le prvi nosilec in lanski zmagovalec Sergej Stakhovski, kar se je poznalo že v polfinalu, ko je Nemec Dominik Koepfer - ravno nasprotno je preživel na igrišču največ časa - v nočnem dvoboju hitro položil orožje. V petek je bil namreč pred polfinaloma na sporedu finale dvojic, v katerem sta slavila veterana Španec Gerard Granollers in Čeh Lukas Rosol.

Nato je Andrea Arnaboldi tesno poslal na tribune tretjega nosilca Adriana Menendeza-Maceirasa s 7:6 in 7:5, Constant Lestienne in Koepfer pa sta svoj obračun pričela ob uri, ko vsi pridni tenisači običajno že spijo.

Lestienne je vajo ponovil še v finalu, v katerem je Arnaboldi od samega začetka zgolj statiral, kajti 26-letni Francoz je takoj prišel do brejka in se ni več oziral nazaj. Zmagal je s 6:2 in 6:1. Zanimivo, da je istočasno v polfinalu Montreala (ATP 1000) izjemni mladi Grk Stefanos Tsitsipas proti Aleksandru Zverevu rešil dve zaključni žogi ter se kasneje uvrstil celo v finale, natanko pred letom pa je še nastopal v ŠRC Marina, kjer ga je na zadnji stopnički ugnal - Stakhovski! Težko je verjeti, da bi Lestienne odšel po njegovih stopinjah, kajti doslej na svetovni lestvici še ni bil više od 164. mesta, pred časom pa je celo počival devet mesecev zaradi stavniške afere. Na seriji challenger je pred dvema letoma osvojil Ostravo, portoroška zmaga pa je največja v njegovi karieri. Zato je bil razumljivo navdušen: “Zelo sem vesel, v finalu pa sem odigral odlično, praktično brez napak. Hitro sem Arnaboldiju odvzel servis, kar mi je vlilo dodatne samozavesti, čeprav niti v sanjah nisem pričakoval tako hitre zmage. Portorož je zelo lep, spominja me na naš St. Tropez.” Zagotovo je bil na igriščih ob lucijski plaži med najbolj motiviranimi, saj se bori za nastop v kvalifikacijah US Opena, kar velja tudi za osmega nosilca Arnaboldija, medtem ko se v kuloarjih vsako leto govori, da predvsem nekateri Italijani prihajajo v Portorož bolj na “aktivni dopust” s kopanjem. Tudi letos sta favorizirana Gianluigi Quinzi in Luca Vanni z zgodnjima izpadoma potrdila to tezo.

Teniška zveza Slovenije je veliko pozornosti namenila tudi projektu Gibaj, mladina!, s katerim je zbrala 14.000 evrov za brezplačne športne aktivnosti otrok iz socialno ogroženih družin. Na TZS se bodo morali kmalu odločiti, kaj storiti s portoroškim turnirjem in morda bo letošnji polom slovenskih igralcev (ob odpovedi Blaža Role so prav vsi izpadli v prvem krogu tako posamično kakor med dvojicami) nagnil stran na pripravo ženskega turnirja za 125.000 dolarjev. Od prihodnjega leta bodo namreč morali vsi challengerji igralcem ponuditi še brezplačno namestitev, kar je za organizatorje precejšen zalogaj. Ne nazadnje pa ima Slovenija med dekleti Polono Hercog, Tamaro Zidanšek in Dalilo Jakupović v najboljši stoterici svetovne lestvice, za njimi pa prihaja še odlična generacija Kaje Juvan, zato bi utegnilo biti tudi zanimanje (domače) javnosti precej večje.


Najbolj brano