Dvoboj neporaženih

Po treh prvenstvenih krogih prve slovenske nogometne lige ni več ekipe s popolnim izkupičkom, prav vsa deseterica moštev pa je osvojila vsaj točko. Jutri se bosta v Ljudskem vrtu pomerili dve od treh neporaženih zasedb - Maribor in Gorica.

Nogometaši Gorice (v belih dresih) bodo v Mariboru poskušali čim 
dlje  držati izid na semaforju.   Foto: Foto Lado
Nogometaši Gorice (v belih dresih) bodo v Mariboru poskušali čim dlje držati izid na semaforju.  Foto: Foto Lado

NOVA GORICA > Novogoričani se v zadnjem desetletju ne morejo ravno pohvaliti z izkupičkom proti najbolj trofejni slovenski ekipi. Praviloma so povlekli krajšo in v štirih medsebojnih obračunih, ki se v prvenstvu zvrstijo vsako sezono, zbirali le drobtinice. Težko je reči, kako bo jutri, Maribor pa je v vsakem primeru favorit. Novogoričani so prvenstvo odprli z domačo zmago proti Olimpiji, se v Celju vrnili iz zaostanka 0:2 in prišli do remija, ki so ga vpisali tudi doma s Triglavom.

Novogoriške predstave so še vedno spremenljive in nepredvidljive, tako kot tudi učinek posameznikov. Nerazpoloženih je bilo s Kranjčani preveč. Trener Miran Srebrnič ni želel spreminjati enajsterice, ki je začela prvi dve tekmi, po videnem pa bi vendarle lahko posegel po kakšni rošadi. Jutri jo bodo gotovo opravili tudi Mariborčani, ki so razplet prve tekme tretjega predkroga evropske lige pospremili z mešanimi občutki. Resda so v Glasgowu po zaslugi Mitje Vilerja dosegli želeni zadetek v gosteh, a poraz z 1:3 jih pred četrtkovim povratnim dvobojem z Rangersi v Ljudskem vrtu postavlja v dokaj neugoden položaj. Za napredovanje bodo morali zadeti dvakrat, pri tem pa ohraniti mrežo nedotaknjeno.

Evropska Olimpija

Olimpija je po zmagi 3:0 v Stožicah nad Helsinki na pragu preboja v zadnji predkrog evropske lige. Precej slabše gre slovenskim prvakom od nog na domači sceni. Po treh krogih so ena izmed petih ekip, ki še ni okusila slasti zmage. Tri točke bo lovila jutri v Kranju pri Triglavu.

Tudi v luči evropskih nastopov bo trener Darko Milanič bržkone osvežil in premešal zasedbo, ki se bo zoperstavila Novogoričanom. Mariborčani seveda nimajo težav z igralsko širino oziroma dolžino klopi. Ali je to dobra ali slaba novica za Novogoričane, bo razkril razvoj dogodkov na zelenici. Nadomestne moči oziroma drugokategorniki bodo seveda želeli mariborskemu trenerskemu štabu dokazati, da so upoštevanja vredni tudi za povratni dvoboj z Rangersi. Gotovo je le, da Mariborčani ne bodo hranili energije na igrišču. Prvenstvo je preveč pomembno tako kot tudi vrnitev naslova v klubske vitrine. Ne nazadnje je tudi evropska pot bolj prehodna v vlogi državnega prvaka.

Po razpletih uvodnih treh krogov sicer ne gre vleči prenagljenih sklepov o stvarnih razmerjih moči ali trendih v prvi SNL. Vodilni Maribor je ob dveh zmagah na gostovanjih Rudarju in Aluminiju natresel po pet golov. Doma pa se je s preostalo neporaženo ekipo, Muro, ki bo v ponedeljek sklenila četrti krog v Velenju, razšel brez zadetkov. Bolj ali manj jasno je torej, kako se bodo postavili Novogoričani. Vprašanje je le, ali in do kdaj bodo zdržali. Proti Triglavu so si denimo privoščili nekaj grobih napak, ki jih tekmeci niso kaznovali. Ne gre pa pričakovati, da jih bo v vratih vselej popravljal Grega Sorčan. Maribor ima tudi sicer precej bolj udaren napad, ki je pri izkoriščanju priložnosti kirurško natančen, kar se je proti Novogoričanom v preteklosti že večkrat izkazalo.

“Na takšnih dvobojih lahko veliko pridobimo, a le pod pogojem, da ponovimo moštveni pristop z obračuna proti Olimpiji in se borimo za vsako žogo. Na eni tekmi, pa čeprav v Mariboru, je mogoče prav vse, zato tudi ne želimo biti pasivni opazovalci dogajanja. Lepo bi bilo ostati neporažen,” je pred jutrišnjim dvobojem, ki ga bo sodil Koprčan Damir Skomina, povedal Srebrnič. Po bolezni se je moštvenim treningom priključil Tine Kavčič, zato pa jutri v Maribor ne bo odpotoval Mark Gulič, ki je na sredini prijateljski tekmi z Adrio staknil poškodbo.


Najbolj brano