Barvito poletje

Misliti, pisati, delati karkoli sploh sredi te skoraj neznosne vročine je, milo rečeno, naporno. Če že, potem se misli najraje izmaknejo nadzoru in poletijo v kraje in prostore, kjer vladajo ležernost, brezdelje, sproščeno kramljanje, sanjarjenje ...

Ležerno urejeni nered podeželskega 
dvorišča
Ležerno urejeni nered podeželskega dvorišča 

Poleti zaživijo vrtovi, dvorišča, obale morij, rek in jezer. Če imate strešno teraso, pa si lahko svoj košček poletnega raja postavite tudi tam.

Vsi ti ambienti, odprti, zračni in drugačni, da, včasih tudi vroči, so drugačni ali pa naj bi vsaj bili drugačni od naših običajnih. Kajti v tem je njihov čar: da jih opremimo in obarvamo povsem drugače kot tiste, ki služijo vsakdanji rutini.

Kako fino je videti stole z vseh vetrov in stilov, ki se družijo ob isti mizi, kot se ob njej družijo tudi različni ljudje.

Nekaj zanimivih zamisli, kako to storiti, so ponudili pri Ikei in ker poletja še ni konec, si lahko še zmeraj kje postavimo svojo počitniško scenografijo, v kateri bomo uživali. Sami, z družino ali s prijatelji.

Dvorišče podeželske hiše lahko razgibamo z množico lampijonov, ki so najbolj zanimivi, če ne visijo v pretiranem redu, z nekaj metri lahnih, tankih zaves, vrženih čez žice. Za poletno svežino poskrbijo lončnice. In že imamo krasen kotiček za poležavanje in branje. Tako preprosto je, da se zdi skoraj nepojmljivo, kako se skoraj nihče od tistih, ki nam poleti ponujajo začasna počitniška bivališča, ne spomni, da bi nam ponudil ta presežek bivanja, saj ne gre za kakšno veliko finančno investicijo. Vse te drobne stvari, ti sladki dodatki, so v Ikei zelo poceni. Nikakor pa niso ceneni. Kot pravi zdaj že dolgoletni kreativni direktor Marcus Engman, jih sicer nekateri zmotno interpretirajo kot podjetje, ki dela poceni stvari: “Naša filozofija ni cenenost, temveč dostopnost. Med tema dvema pojmoma pa je ogromna razlika.”

In res so njegova prizadevanja v letih, odkar je na čelu tega pohištvenega giganta, obrodila že veliko sadov. Sodelovanje z mnogimi mladimi, pa tudi že uveljavljenimi oblikovalci je prineslo v njihovo ponudbo vrhunsko oblikovane kolekcije. Kot pravi, se ne obremenjuje s tem, kaj je trendovsko, saj sledenje trendom še ne prinese stila. Njihovi izdelki se lahko spojijo z različnimi stili.

Morda zato, ker slovijo po svojem minimalizmu, ki izhaja iz skandinavske tradicije. Ta minimalizem ni nastal načrtno, izhaja iz dejstva, da so viri materialov omejeni in da je treba z njimi racionalno ravnati. Pri oblikovanju tudi ne gre za to, da ljudem vsiljujemo, kako naj opremijo svoje domove, temveč, da jim ponudimo dobro oblikovanje, ki bo izboljšalo kakovost njihovega življenja. Treba je raziskati, kaj si ljudje pod domom sploh predstavljajo. Na videz preprosta filozofija ima za sabo ogromno raziskovanja, inovacij, nenehnega spraševanja, kako narediti stvari bolje.

Zato, da bi vsi lahko kupovali dobre stvari. In prav zaradi te filozofije Ikea ostaja na vodilnem mestu med velikimi pohištvenimi proizvajalci za široke množice, četudi se konkurenca množi.

Stajlingi, ki jih lahko sestavimo z vsemi temi drobnimi bombnočki, nikakor niso videti ceneni. Nasprotno - prav sofisticirani so, zabavni, celo razkošni. Kako fino je videti stole z vseh vetrov in stilov, ki se družijo ob isti mizi, kot se ob njej družijo tudi različni ljudje. Dolgočasna strešna terasa postane z nekaj čarovnije, ki jo ustvarijo barvne žarnice in kaos pisanih blazin, prizorišče za nočni koncert ali predstavo. In samotna obala se z nekaj potezami lahko spremeni v prijetno začasno bivališče, četudi le za kratek popoldanski piknik.


Najbolj brano