Zaokrožena zgodba

Na edinem slovenskem turnirju ravni serije challenger so organizatorji letos dvignili nagradni sklad z najnižjih 43.000 evrov na 64 tisočakov. Ob pomanjkanju rezultatov domačih tekmovalcev so zelo dobrodošle tudi vzporedne dejavnosti, s katerimi tenis išče svoj prostor pod soncem.

Bo Ukrajinec Sergej Stakhovski v Portorožu slavil še drugič 
zapored? Foto: Vid Ponikvar / Sportida
Bo Ukrajinec Sergej Stakhovski v Portorožu slavil še drugič zapored? Foto: Vid Ponikvar / Sportida

PORTOROŽ > Splošno je znano, da je v tenisu vsaj za tiste najboljše denarno odlično poskrbljeno, saj je v letu 2017 kar 45 igralcev preseglo milijon dolarjev zaslužka zgolj s turnirskimi nagradami, kar je seveda slišati odlično, vendar se številke nato hitro znižujejo. Aljaž Bedene je lani denimo zaslužil 640.301 ameriških dolarjev, že Blaž Kavčič kljub zelo solidni sezoni “samo” približno 156.000, Blaž Rola pa je bil s slabimi 57.000 na robu preživetja, saj naj bi vrhunski igralec na leto potreboval med 50.000 in 70.000 evrov. Trendu povečevanja nagradnega sklada se je pridružil tudi Portorož, kjer je letos za igralce na voljo 64.000 evrov oziroma polovica več kot doslej. Na splošno pa skuša modro vodstvo svetovnega tenisa bolj enakomerno porazdeliti denar, da bi nekaj več dobili tudi tisti “spodaj”, ki se s turnirjev ponavadi poslovijo v uvodnih krogih. Letošnji zmagovalec bo iz ŠRC Marina odnesel 9200 evrov in 90 točk za svetovno lestvico, med dvojicami si bosta zmagovalca razdelila 3950 evrov, poraz v uvodnem krogu posamičnega dela pa navrže 660 evrov. Seveda gre za bruto zneske, kajti slovenska država nikakor ne izpusti priložnosti, da pobere svojo četrtino.

Portoroški prireditelji so v preteklih letih gradili turnirsko zgodbo tudi na uspehu domačih igralcev (Grega Žemlja je zmagal leta 2013, dve leti kasneje je igral v finalu, vmes pa je slavil Kavčič), letos pa so se prav vsi poslovili že v uvodu. Zato so organizatorji še toliko bolj zadovoljni, da so se pravočasno pripravili na zasilno rešitev. Okoli teniškega stadiona skušajo predvsem animirati “mularijo”, ki se lahko preskusi v zabavnih igrah, izvedli pa so tudi državna prvenstva za mlajše kategorije ter za veterane.

Jutri bosta za ogrevanje pred finalom z ekshibicijskim srečanjem poskrbela komik Rado Mulej in Grega Žemlja, hkrati pa poteka tudi dobrodelna akcija Gibaj, mladina!, s katero zbirajo sredstva za brezplačno telesno vadbo mladostnikov iz socialno šibkejših družin.

Na igriščih dober vtis pušča branilec lovorike Sergej Stakhovski (Ukrajina), tradicionalno dobro nastopa tudi Aldin Šetkić iz BiH, italijanski turisti pa se lahko veselijo treh svojih predstavnikov v četrtfinalu. Nosilca Salvatore Caruso in Andrea Arnaboldi sta pričakovano med osmerico, medtem ko sodi mladi Gian Marco Moroni v kategorijo presenečenj.


Najbolj brano