Z belim puntom zapeljal proti snemalni ekipi RTV Slovenija

Včeraj kmalu po 11. uri je delo snemalca RTV Slovenija Darka Humarja in novinarke Mojce Dumančič na Trgu Evropa pri novogoriški železniški postaji pri snemanju izjave ruskega turista zmotilo kričanje moškega iz belega fiat punta. Večkrat ju je ozmerjal, nato pa zapeljal proti njima in podrl snemalno kamero. K sreči je snemalec pravočasno odskočil, sicer bi se lahko hudo poškodoval.

Televizijska kamera, vredna približno 35.000 evrov, je bila v 
napadu povsem uničena. Foto: Pierluigi Bumbaca
Televizijska kamera, vredna približno 35.000 evrov, je bila v napadu povsem uničena. Foto: Pierluigi Bumbaca

NOVA GORICA > Snemalec RTV Slovenija Darko Humar in novinarka Mojca Dumančič včerajšnjega povsem mirnega delovnega dne, ko sta se namenila poročati o številu turistov v Novi Gorici, še dolgo ne bosta pozabila.

Snemalec je k sreči odskočil

Med snemanjem izjave ruskega turista na Trgu Evropa pri novogoriški železniški postaji, ki si je prišel ogledat mozaik na skupnem trgu obeh Goric, je včeraj okoli 11.20 mimo pripeljal razjarjen moški srednjih let v belem fiat puntu. Njegove registrske oznake so bile novogoriške. Iz avta ju je zmerjal z italijanskimi žaljivkami (v splošnem prevodu “pojdite v rit, prekleta kamera”). “S snemalcem mu večje pozornosti nisva dajala, saj se je odpeljal mimo. Čez nekaj sekund, ko smo še vedno snemali pogovor z ruskim turistom, se je voznik v istem avtomobilu vrnil v nasprotni smeri - in zavozil proti nam, toda odbrzel mimo. Ruski turist se je ustrašil, a s snemanjem smo nadaljevali,” je povedala Mojca Dumančič. Nato se je voznik belega avtomobila čez deset, dvajset sekund tretjič vrnil in se z vso hitrostjo usmeril v njiju in sogovornika. Ruski sogovornik je začel vpiti, naj se umakneta, saj sta bila novinarka in snemalec obrnjena v nasprotno smer od dogajanja na cesti. Snemalec je uspel zadnjo sekundo odskočiti, voznik z avtom pa se je z vso silo zaletel v kamero na stativu. K sreči se je uspel snemalec pravočasno umakniti, sicer bi neznanec povozil tudi njega.

Kamera ni “preživela”

Snemalec in novinarka nista utrpela poškodb, po dogodku pa sta bila zelo pretresena, podobno kot vsi očividci, ki niso mogli verjetni svojim očem in ušesom. “Nekdo je z avtom s polnim plinom zapeljal v snemalno ekipo. S prijateljico sva obstali. Novinarka in snemalec sta odskočila, kamera in oprema pa nista 'preživeli'. Vse je šlo po cesti in se razbilo,” je svoje občutke strnila 33-letnica, ki se je ravno odpravljala na vlak. Kristina Markova iz Kulturno-informacijske točke (KiT), ki je dogajanje skoraj v celoti videla, je bila ravno tako zaprepadena. “Nikakor ne morem verjeti niti dojeti, da se je kaj takega zgodilo. Pričakovala sem miren delovni dan v družbi turistov, sprevrgel pa se je v nočno moro,” je dejala po napadu.

Televizijska kamera je bila povsem uničena, Darko in Mojca pa ocenjujeta, da je njena vrednost približno 35.000 evrov. “Takoj smo poklicali policijo, patrulja je prišla v nekaj minutah. Prišlo je še nekaj prič iz bližnjega lokala, ki so uspeli zabeležiti registrsko številko neznanca v slovenskem avtomobilu,” je še dodala. Moški je nato zbežal v smeri proti Solkanu. Po podatkih novogoriških policistov naj bi s prizorišča odpeljal prek nekdanjega mejnega prehoda v Solkanu v Italijo. Takoj po obvestilu o varnostnem dogodku so novogoriški policisti začeli z aktivnostmi, da bi izsledili pobeglega voznika. O dogodku so obvestili tudi preiskovalnega sodnika novogoriškega okrožnega sodišča in novogoriško tožilstvo.

Policisti so lastnika avtomobila iz okolice Nove Gorice identificirali, voznika pa do včerajšnjega poznega popoldneva še niso izsledili. Avtomobil naj ne bi bil ukraden, za zdaj pa policisti dogajanje preiskujejo v smeri kaznivih dejanj grožnje in poškodovanja tuje stvari.

Drugi napad na novinarje v manj kot mesecu

Omenjeni napad ni edini napad na novinarsko ekipo v zadnjem času. Konec julija sta namreč Rok Žavbi, ki je zaradi novačenja borcev za Islamsko državo in posedovanja orožja prestal zaporno kazen v Italiji, in njegov oče napadla novinarsko ekipo televizijske hiše Planet TV. Novinarju in snemalcu, ki sta v vasi Pšajnovica v okolici Kamnika stala na cesti pred hišo družine Žavbi, se je najprej približal oče Roka Žavbija in ju začel preganjati ter vpiti, da jima ne dovoli snemanja. Nato se je z avtomobilom pripeljal še Rok Žavbi, ki je novinarja in snemalca brcal in udarjal s pestmi, skupaj z očetom pa sta ju tudi grobo zmerjala.

“Novinarji, uredniki in vodstvo RTV Slovenija ostro obsojamo današnji napad na novinarsko ekipo Televizije Slovenija na Trgu Evrope, ki povezuje Novo Gorico in Gorico. Samo srečnemu naključju in prisebnosti očividca in ekipe se lahko zahvalimo, da se je napad na novinarko Mojco Dumančič in snemalca Darka Humarja končal samo z razbito kamero,” so sporočili iz nacionalne televizije. “Posebej zaskrbljujoče je, da vse pogostejše verbalno nasilje nad novinarskim in uredniškim delom, katerega žrtvi sta bila nazadnje tudi naša novinarja Eugenija Carl in Jože Možina, prehaja v fizično nasilje. Svobodno in neodvisno novinarsko delo je eden temeljnih postulatov demokracije in napad na novinarje je napad na demokracijo. Vsaka normalna demokratična družba mora imeti do tovrstnih pojavov ničelno stopnjo tolerance. Vodstvo RTV Slovenija in uredništvo Informativnega programa bosta storila vse, da bi pred takimi dejanji svoje zaposlene zaščitila,” so še dodali.

Mojca Dumančič se je kolegom včeraj zahvalila za vso podporo tudi z zapisom na facebooku, v katerem je poudarila, da s snemalcem kljub neljubemu dogodku ostajata pokončna.

Napad na novinarsko ekipo TV Slovenija je že obsodilo tudi Društvo novinarjev Slovenije, v katerem z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da se v zadnjem času pojavlja vse več primerov, ko so slovenski novinarji tarče groženj in napadov. Društvo zato znova opozarja, da sovražni naravnanosti in klimi, v kateri je dovoljeno vse, tlakujejo pot tudi nekateri, ki bi morali biti za zgled, a jih to ne ustavi, da ne bi skoparili z žaljivkami na račun novinarjev. Zato društvo poziva k izogibanju sovražnosti, ki tlakuje pot od verbalnega k fizičnemu nasilju, organe pregona pa, da ukrepajo zoper storilce. “Zato pozivamo k izogibanju širjenja sovražnosti, organe pregona pa, da naredijo vse, da ukrepajo zoper storilce,” so še zapisali v Društvu novinarjev Slovenije.

Napad sta včeraj obsodila tudi novogoriški župan Matej Arčon in njegov kolega v Gorici Rodolfo Ziberna.


Najbolj brano