Na teniškem challengerju se je že začel osip slovenskih igralcev

Da bi po odpovedi Blaža Role preostala trojica Slovencev na portoroškem challengerju lahko odigrala pomembnejšo vlogo, si je težko predstavljati. Ob tem pa se zastavlja logično vprašanje, zakaj so fantje precej skromnejši od deklet.

Aljaž Radinski se je tako med posamezniki kot med dvojicami od turnirja poslovil  v prvem krogu. Foto: Vid Ponikvar / Sportida
Aljaž Radinski se je tako med posamezniki kot med dvojicami od turnirja poslovil v prvem krogu. Foto: Vid Ponikvar / Sportida

PORTOROŽ > Za domače matadorje je bil včeraj dan D. Nik Razboršek se je pozno popoldne dolgo dobro upiral Nemcu Dominiku Koeperju, ki je slavil s 6:7, 7:5 in 7:6. Aljaž Jakob Kaplja je proti Turku Altugu Celikbileku osvojil en sam gem (0:6, 1:6), nič bolje pa se ni godilo. Aljažu Radinskemu, ki ga je že v ponedeljek zvečer z gladkih 6:0 in 6:2 odpravil Nemec Tobias Kamke. Tom Kočevar-Dešman pa je svoj sinočnji dvoboj odigral po oddaji naših besedil v tisk. Med dvojicami je Kaplja s svojim pomožnim trenerjem Robertom Kjellbergom (Švedska) z 1:6 in 4:6 klonil proti avstralski kombinaciji Propoggia-Puodziunas, Kočevarja-Dešmana ter Razborška je s 6:3 in 6:3 premagal četrtopostavljeni par Khabibulin (Kazahstan)-Stakhovski (Ukrajina). Še najbližje napredovanju je bil Radinski v navezi s slovenskim Argentincem Tomasom Lipovškom Puchesom, a sta Hrvata Tomislav Draganja in Nino Serdarušić z 12:10 dobila t.i. super-set.

Pravzaprav ni povsem jasno, zakaj so Slovenci v moški konkurenci tako daleč od svetovnega vrha, čeprav bi jim moral tenis po tradicionalnih prepričanjih močno ustrezati, saj gre za individualni šport, namenjen egoistom z delovnimi navadami. Pri dekletih so Polona Hercog, Tamara Zidanšek in Dalila Jakupović na svetovni razpredelnici med najboljšo stoterico, prihaja mlada Kaja Juvan, premoremo še specialistki za dvojice Katarino Srebotnik ter Andrejo Klepač. Med moškimi čast brani zgolj povratnik izpod britanske zastave Aljaž Bedene, ki je letos s 43. mestom na ATP lestvici izenačil najboljšo slovensko uvrstitev Grege Žemlje. Od ostalih se Blaž Kavčič zavoljo pogostih poškodb spogleduje z zaključkom kariere, Blaž Rola stagnira okoli 200. mesta, za njima pa zija ogromna luknja, saj zgolj 24-letni Nik Razboršek ter 19-letnika Sven Lah in Anže Arh (morda še ameriški študent Matic Špec) vzbujajo upanje, da bi lahko dosegli vsaj raven challengerjev. Stroka seveda ne bo priznala, da ogromne količine treninga že pri najmlajših morda niso prava pot, saj vsak mulc seveda ni Rafael Nadal. Ob tem je simptomatično, da sta od držav nekdanje Jugoslavije Hrvaška in Srbija postali svetovni velesili, Slovenijo je prehitela celo nesrečna BiH, odkar sta se Damir Džumhur in Mirza Bašić prebila v Top 100 (iz ozadja prežita še Tomislav Brkić ter Aldin Šetkić, ki nastopa tudi v Portorožu in je na uvodu poslal domov drugega nosilca Dennisa Novaka iz Avstrije), prebuja pa se tudi Črna Gora, čeprav jim je Miloš Raonić zbežal v Kanado. Tradicija? Toda kako za vraga potem uspeva dekletom? Seveda vlaganje v ženski tenis (od staršev) zahteva manj sredstev, saj že najstnice z denarnimi nagradami pokrivajo vsaj stroške, kar je pri moških skoraj izključeno. Morda pa je tudi res, da Slovencem tenis enostavno ne ustreza, ker se veliko srečanj dobiva ali izgublja - v glavi.


Najbolj brano