Prihajajo New Swing Quartet

Vrtovi Pokrajinskega muzeja se bodo jutri zvečer ob 21. uri oblekli v gospel in jazz. Na festival Poletje z biseri namreč prihaja zasedba New Swing Quartet, ki letos praznuje 50-letnico delovanja, začetek večera pa bo v rokah in instrumentih skupine Soul, jazz in jaz.

New Swing Qartet letos praznuje pol stoletja delovanja. Foto: Dean Duboković
New Swing Qartet letos praznuje pol stoletja delovanja. Foto: Dean Duboković

KOPER > New Swing Quartet sodi med najvidnejše svetovne izvajalce gospel glasbe in je glasbeno sled pustil na 43 različnih nosilcih zvoka. Gostoval je že malodane po vsem svetu, se predstavil na več kot 200 koncertih po evropskih in azijskih državah, prepeval v cerkvah in dvoranah ameriškega juga, redno nastopal tudi na evropskih turnejah, slišati ga je bilo v mnogih svetovno znanih televizijskih in radijskih oddajah ...

Svojo pot je pred pol stoletja začel kot neke vrste cover band skupine Golden Gate Quartet, ki je gospel prinesla v Evropo, saj so se člani iz Združenih držav Amerike preselili v Pariz. V poznih 80. letih pa je New Swing Quartet zvočnost in izvajalsko prakso svojih vzornikov začel presegati in vanjo vnašati pretežno jazzovske elemente in drugačno postavitev glasov, drznejšo harmonijo in novo pulzacijo. “Ko smo v 90. letih odšli na prvo turnejo v ZDA, kjer smo imeli na desetine koncertov po vzhodnem delu in smo s severa prišli bolj na jug, v baptistične in ostale protestantske cerkve, se skoraj nismo zavedali, da črnsko glasbo nosimo temnopoltim. Po eni strani so se nas zaradi ostankov rasizma najprej celo malo izogibali. Pri njih se je ta glasba stilno spremenila, mi pa smo jim prinesli nazaj zelo prvinski gospel - solid gospel, kot mu pravijo. V tem smislu smo jim zveneli zelo južnjaško in smo prodrli v najbolj gledane televizijske šove. Tudi naši novi aranžerski prijemi, implementacije jazzovskih prvin, so bili narejeni z ljubeznijo in odgovornostjo in njim navkljub smo tradicijo in izročilo gospelovske kulture pretanjeno negovali,” je pred časom za STA pojasnil Tomaž Kozlevčar. Ob njem bodo v Kopru nastopili še Dare Hering, Marjan Petan in Oto Pestner, ki tako kot New Swing Quartet, letos praznuje 50-letnico glasbene kariere.

Kot predskupina bo ta večer na vrtovih Pokrajinskega muzeja nastopila zasedba Soul, jazz in jaz, ki jo je leta 2010 ustanovila pevka Anja Hrastovšek - Lalalanja. Za zdaj le poustvarjajo glasbo in prirejajo legendarne domače in tuje pesmi, a so v znane melodije uspešno prinesli svoj zvok. Jazzerji po izobrazbi in duši se ponašajo z izrazito interpretacijo, malce drugačnim pristopom k popu in discu ter veliko mero improvizacije.


Najbolj brano