Prenos podatkov v EU se je nekajkrat povečal

Po odpravi gostovanja v državah EU območja, 15. junija lani, vsi naši vodilni mobilni operaterji zaznavajo trend večje uporabe mobilnih storitev na tujem. Največjo rast beležijo pri mobilnem prenosu podatkov. Opozarjajo pa na previdnost pri uporabi telefona v državah izven EU, še posebej pa na križarjenjih sredi morja.

Zunaj Evropske unije in na potniških ladjah stroški mobilnega 
gostovanja še vedno lahko poskočijo v nebo.  Foto: Pixabay.com
Zunaj Evropske unije in na potniških ladjah stroški mobilnega gostovanja še vedno lahko poskočijo v nebo.  Foto: Pixabay.com

EVROPA > V Telekomu Slovenije, našem največjem mobilnem operaterju, opažajo, da se je po uvedbi “gostovanja kot doma” povečala uporaba govornih storitev in sporočil, največjo rast pa zaznavajo pri mobilnem prenosu podatkov.

“Poraba prenosa podatkov naših uporabnikov se je v prvi polovici letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani na Hrvaškem povečala za več kot štirikrat, pričakujemo pa, da se bo z dopusti, v juliju, avgustu in septembru, še povečala,” je pojasnila Nataša Osolnik, v Telekomu zadolžena za odnose z javnostmi.

Dodala je še, da je bila poraba na Hrvaškem že prej velika, ker veliko Slovencev tam dopustuje. Na splošno pa v Telekomu v primerjavi z lanskim letom opažajo sedemkratno povečanje mobilnega prenosa podatkov v državah z EU tarifo.

Past se skriva v LTE povezovanju

Še vedno pa opozarjajo, naj bodo uporabniki pri uporabi mobilnih storitev v tujini pozorni predvsem na ceno mobilnega gostovanja in različne možnosti, ki so jim pri tem na voljo. Preverijo naj tudi nastavitve mobitela, predvsem prenosa podatkov, pri čemer svetujejo uporabo mobilnega prenosa podatkov na zahtevo, saj lahko aplikacije za svoje delovanje uporabljajo prenos podatkov tudi takrat, ko jih uporabnik aktivno ne uporablja.

“Če uporabniki na tujem ne uporabljajo prenosa podatkov, naj si na telefonu izključijo tako prenos podatkov v gostovanju, obvezno pa tudi povezovanje na LTE omrežje. Malo je namreč znano, da telefon še vedno prenaša podatke, ki se obračunavajo po ceniku, četudi si prenos v gostovanju na telefonu izključijo, pustijo pa vključeno LTE povezovanje,” je opozoril Miha Kočevar, višji produktni vodja pri A1 Slovenija, drugem največjem ponudniku mobilnih storitev pri nas.

Omenil je še, da se je pri A1 Slovenija po EU regulaciji, ki je omogočila uporabo storitev v EU gostovanju po enakih cenah kot doma, prenos podatkov na tujem povečal za šestkrat.

Največja nevarnost izklop finančne omejitve

“Pri uporabi mobilnih storitev praviloma ne prihaja do višjih računov, se pa občasno zgodi, da si kakšen uporabnik izključi finančno omejitev 50 evrov in v omrežjih izven EU naredi večji prenos podatkov, kar se nato pokaže v visokem računu,” je še pojasnil Kočevar in dodal, da njihova služba za preprečevanje zlorab spremlja povišano porabo (nad 200 evrov) in uporabnika tudi ustavi in opozori, ko jo zazna. Podobno finančno omejitev in varovalo imajo tudi drugi operaterji.

“Danes velja pazljivost, predvsem ko gostujemo izven EU, saj so cene precej višje in lahko že z manjšimi količinami prenosa podatkov ustvarimo višji mesečni račun,” je še pojasnil Kočevar.

Pri Telemachu uporabnikom svetujejo previdnost pri uporabi mobilnih storitev v državah, ki niso v območju EU in Evropskega gospodarskega prostora (EEA), in dodajajo, naj pred odhodom v tujino preverijo stroške gostovanja za destinacijo, kamor se odpravljajo.

“Prednost za uporabnike Telemacha je gotovo tudi brezplačno omrežje Unifi Travel, s pomočjo katerega se lahko popolnoma brezskrbno in brez dodatnih stroškov povežejo na več kot 68 milijonov točk vsepovsod po svetu,” je pojasnila Tjaša Banko, predstavnica za odnose z javnostmi pri Telemachu.

Na križarjenju prek satelita, kar je zelo drago

“Drži. Cene telefonskih pogovorov, ki potekajo prek satelitskih povezav, so najdražje,” je na vprašanje, ali je res, da lahko stroški telefonskih pogovorov med križarjenjem, sredi morja, narasejo v nebo, povedal Vladimir Hajdinjak, vodja oddelka za korporativno komuniciranje pri podjetju T-2. Glede varnosti in preprečevanja morebitnih zapletov med bivanjem v tujini pa je omenil še, da večji kot je paket, večja je varnost, saj je tudi zakupljena poraba podatkovnega prometa v tujini večja.

Da je gostovanje v ladijskem omrežju posebna oblika gostovanja, ki zahteva poseben sistem baznih postaj, nameščenih na ladjah in da so zato cene običajno višje od cen, ki veljajo za klasično gostovanje v omrežjih tujih operaterjev, so potrdili tudi pri Telekomu. In v A1 Slovenija, kjer pojasnjujejo, da pri povezavi na satelitska omrežja, ki veljajo tudi na ladjah in letalih, veljajo višje cene kakor pri zemeljskih omrežjih, zato uporabnikom polagajo na srce, naj si ob priklopu na omrežje, ko prejmejo podatke o cenah, to sporočilo podrobno preberejo ter ozavestijo cene, ki veljajo za storitve.


Najbolj brano