S tuljenjem bodo šteli volkove

Volkove bodo v Društvu Dinaricum popisovali s pomočjo izzivanja tuljenja oziroma howlinga v drugi polovici avgusta, v svoje vrste pa vabijo prostovoljce, ki bi se tudi sami radi preizkusili v tej vlogi. V mirni noči se tuljenje volkov sliši tudi do štiri kilometre daleč, sam monitoring pa se začne uro po sončnem zahodu in traja najkasneje do ure pred sončnim vzhodom. Popis bodo izvajali na celotnem območju, kjer se pojavljajo volkovi.

V sklopu projekta Spremljanje varstvenega stanja volkov v Sloveniji v Društvu Dinaricum bdijo nad popisom volkov.
V sklopu projekta Spremljanje varstvenega stanja volkov v Sloveniji v Društvu Dinaricum bdijo nad popisom volkov.  

PIVKA > “Sam popis z izzivanjem tuljenja bomo predstavili na predavanjih. Na popisu prostovoljci izzivajo oziroma tulijo na vnaprej določenih lokacijah tri noči zapored na celotnem območje stalne prisotnosti volkov v Sloveniji. Popis izvajamo ponoči,” pojasnjujejo v Društvu Dinaricum, kjer skupaj z vodilnim partnerjem, Zavodom za gozdove Slovenije, in Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani sodelujejo v projektu Spremljanje varstvenega stanja volkov v Sloveniji v letih 2017-2020.

Izobraževanje v Pivki, popis na terenu

Popis volkov v Sloveniji traja od leta 2010, izjema je vmesna dvoletna prekinitev. Najprej so volkove popisovali v sklopu projekta Slowolf, od leta 2017 pa v sklopu projekta Spremljanje varstvenega stanja volkov v Sloveniji.

Vsak trop ima svoje ozemlje

Volkovi se na tuljenje “tujega” volka (izzivalca) odzovejo s tuljenjem, saj tako “tujemu” volku sporočijo, da je območje že zasedeno. Volkovi s tem skrbijo za naravno ravnovesje in tudi za to, da ima vsak trop dovolj veliko območje, da na njem preživi. “Tuji” volk se tako ustali na območju, kjer nima konkurence.

Društvo Dinaricum pri monitoringu sodeluje že vse od začetka. Monitoring je sestavljen iz več faz, pojasnjujejo v društvu: “Začne se s popisom z izzivanjem tuljenja, čemur po angleško pravimo tudi “howling”. Pri tem nam pomagajo prostovoljci iz vse Slovenije. Cilj izzivanja je popis reproduktivnih tropov volkov. Zanima nas torej odziv volkov in njihovih mladičev.”

Čeprav se tuljenje volkov sliši tudi do štiri kilometre daleč, je verjetnost odziva na posamezni točki majhna. Posamezen trop namreč pokriva kar 40.000 hektarjev veliko območje. Popis pa je treba ponoviti trikrat, ker se volkovi velikokrat ne odzovejo, četudi so v bližini. Prostovoljci se bodo tako v drugi polovici avgusta vozili od točke do točke po gozdnih poteh in oponašali tuljenje volkov.

Avgusta se loči glasove mladičev

Koristna lastnost popisovanja volkov v avgustu in septembru je, da se poleg odraslih volkov na izzivanje s tuljenjem oglasijo tudi mladiči, v tem obdobju stari približno štiri mesece. Njihovo oglašanje je drugačno kot oglašanje odraslih volkov, zato lahko popisovalci v tem obdobju ocenijo tudi prirast oziroma reprodukcijo pri posameznem tropu.

Na izobraževanju tudi preizkus v tuljenju

Pred monitoringom pa bodo organizirali tudi predavanja na treh lokacijah. Prvo, v Ljubljani, so zainteresirani že zamudili, na drugo pa organizatorji popisa vabijo v ponedeljek, 13. avgusta, v Ekomuzej Pivška presihajoča jezera, dan kasneje pa še v Kočevje.

“Predavanja so obvezna, vendar pa ne bomo domov pošiljali nikogar, ki ne bo uspel priti nanje. Skupine za popis sestavimo tako, da je v vsaki vsaj en usposobljen prostovoljec. Poleg osnovnih podatkov glede popisa na predavanjih podamo tudi praktična navodila za izvajanje in se preizkusimo v tuljenju. Pomembno je, da znajo prostovoljci na samem popisu pravilno izzvati volkove,” še pojasnjujejo v društvu. Obvezna pa je prijava na spletni strani.

Zbirali bodo tudi iztrebke

Drugi del popisa volkov je zbiranje neinvazivnih genetskih vzorcev, to je iztrebkov volkov na krajih, kjer so se odzvali. Ta del bo po izzivanju volkov vodil Zavod za gozdove Slovenije.

Zadnji del popisa pa bo analiza teh vzorcev, na podlagi katere bodo na Biotehniški fakulteti skušali določiti številčnost in razširjenost volkov pri nas.


Najbolj brano