V Črni gori tudi filma slovenskih režiserk

V programu 32. filmskem festivalu Herceg Novi, ki se je začel minulo sredo in bo trajal do torka, sta uvrščena tudi filma Rudar Hanne Slak in Zgodovina ljubezni Sonje Prosenc.

V sekciji Kino Evropa bodo v ponedeljek prikazali film Zgodovina 
ljubezni režiserke Sonje Prosenc.
V sekciji Kino Evropa bodo v ponedeljek prikazali film Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc. 

HERCEG NOVI > V tekmovalnem programu celovečercev so sinoči na trdnjavi Kanli Kula prikazali igrani celovečerni film Hanne Slak, ki gradi na resničnih dogodkih iz življenja zasavskega rudarja Mehmedalije Alića in njegovi avtobiografiji Nihče. Pripoveduje pretresljivo zgodbo o rudarju, ki se bori za dostojen pokop žrtev povojnih pobojev. Na 20. Festivalu slovenskega filma je prejel vesne za režijo, montažo in glavno moško vlogo, ki jo je odigral Leon Lučev. Na mednarodni premieri v Varšavi oktobra lani je Rudar prejel posebno omembo strokovne in ekumenske žirije, letos pa je obiskal 14 mednarodnih filmskih festivalov in prejel še nekaj nagrad.

Ob Rudarju tekmovalni program sestavlja še enajst filmov iz balkanske in mediteranske regije. Med njimi bodo prikazali regionalno premiero zmagovalca Karlovih Varov, romunski film Ni pomembno, če bomo v zgodovino prišli kot barbari režiserja Raduja Juda, hrvaški film Comic SansNevia Maraševića ter makedonsko Leto opice režiserja Vladimirja Blaževskega, ki je nastal v koprodukciji s Slovenijo.

V program Kino Evropa je črnogorskemu festivalu uspelo privabiti najboljše in nagrajene filme z največjih filmskih festivalov. V Herceg Novem bodo med drugimi pred sarajevskim filmskim festivalom predvajali poljski film Hladna vojna režiserja Pavla Pawlikovskega, ki je maja na festival v Cannesu prejel nagrado za najboljšo režijo, italijanski film Dogman režiserja Mattea Garroneja, z vlogo v katerem je v Cannesu slavil igralec Marcello Fonte, pa tudi kontroverzni romunski film Brez dotika režiserke Adine Pintille, ki je zmagovalec zadnjega Berlinala.

V elitni družbi bo v ponedeljek prikazan tudi slovenskih film Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc, ki je na julijskem festivalu v Karlovih Varih prejel posebno omembo žirije. Film sledi Ivi, ki med žalovanjem za materjo, umrlo v nesreči, odkrije njeno skrivno razmerje z opernim dirigentom Erikom. Ko preboli prvo razočaranje in občutek izdaje, ugotovi, da lahko z Erikom deli svojo izgubo. Selektor programa, filmski režiser Ivan Marinović, je Zgodovino ljubezni na spletni strani festivala napovedal kot “čistokrvni arthouse, ki bo zaradi svojega ritma, likovnosti in glavnega motiva na trdnjavi Forte Mare občinstvu ponudil resnično kinematografsko doživetje”.

Filmski festival Herceg Novi je najpomembnejši filmski festival v Črni gori. Njegov glavni cilj je promocija regionalne in svetovne kinematografije, še posebej pa odpira prostor avtorjem in avtoricam, ki negujejo izvirno umetniško senzibilnost, pogumen pristop k družbeni stvarnosti, filmskemu jeziku in produkciji, so zapisali na Slovenskem filmskem centru (SFC). Mednarodni program sestavljata tekmovalna sekcija regionalnih celovečernih in dokumentarnih filmov ter študentskih filmov. Netekmovalni program Kino Evropa pa predstavlja najnovejše filme priznanih filmskih avtorjev.


Najbolj brano