Potopi za užitek, ne za kolajne

Zadnji dve leti Alenka Artnik, 36-letna potapljačica na vdih iz Kopra, podira rekord za rekordom. Nazadnje je 22. julija priplavala do 105 metrov globokega svetovnega rekorda. Tam doli, v globinah morja, se počuti kot doma, zato ni čudno, da jih osvaja s precejšnjo lahkoto, a venomer tudi z zavedanjem, kje so meje njenih zmogljivosti.

Alenka Artnik
Alenka Artnik 

Prepoznati trenutek, ko se je treba ustaviti ter pustiti telesu in umu čas, da se pripravita na nove podvige, je lastnost pravih šampionov. Tudi zaradi tega si je Alenka Artnik prislužila zmago v julijskem krogu izbora Osebnost Primorske. S prijetno novico smo jo presenetili v Franciji, kjer pravkar uživa na zasluženem počitku v dobri družbi.

“Zavedam se, da so rezultati, ki jih osvajam, res vrhunski, ampak vseeno nisem vedela, da imam toliko podpornikov doma. In to mi ogromno pomeni. Verjetno zato, ker sem tako malo v Sloveniji, zato pa je še toliko slajše, ko pricurlja takšna novica,” je bila vesela podpore domače javnosti.

Vsi julijski kandidati

Kandidati za mesečno osebnost Primorske so bili v juliju še Gabrijela Zaharijaš, ki ji je z mednarodno skupino raziskovalcev uspelo zaznati nevtrin, Dan Poljšak, ki je lastnoročno izdelal dvojambornico, in Anton Marn, ravnatelj Višje strokovne šole Sežana, ki neguje kamnito dediščino.

Pogovoru z zmagovalko Alenko Artnik lahko prisluhnete tudi na Radiu Koper, danes ob 11. uri. Na Radiu Trst A bodo pogovor predvajali v ponedeljek ob 12. uri.

Izžrebali smo ...

Med tistimi, ki so glasovali za julijsko osebnost Primorske, smo izžrebali tri dobitnike nagrad Primorskih novic. Prejmejo jih Magda Batagelj iz Kamenj, Leonarda Šircelj iz Nove Gorice in Tanja Frank iz Prema.

V Evropo se je vrnila šele pred nekaj dnevi. “Nisem še povsem prizemljena,” priznava po vrnitvi s svetovnega prvenstva v prostem potapljanju na Bahamih, kjer je s spustom z monoplavutjo do 105 metrov globine znamenitega brezna Dean's Blue Hole izenačila rezultat z dotedanjo rekorderko v tej disciplini, Italijanko Alessio Zecchini. Naslov svetovne rekorderke je obdržala le štiri dni, saj sta tako Italijanka kot Japonka Hanako Hirose želeli še globlje, Artnikova pa je začutila, da je za zdaj dosegla dovolj.

“Že nekaj mesecev pred to prestižno tekmo sem čutila pritisk okolice, ki je od mene pričakovala vrhunski rezultat. Zato sem dobila nekaj odpora do tekme, a sem se nato med treningi v Egiptu in kasneje na Bahamih, ko sem bila obkrožena s čudovitimi ljudmi, znova sprostila in dobila nov zagon, med potopi sem spet začutila tisto pravo energijo in osredotočenost,” opiše občutke pred pomembno preizkušnjo, na katero je bila sicer dobro pripravljena, saj je že lani v tej disciplini brez težav priplavala do 100 metrov globine.

Na Bahame je prispela nekaj tednov pred svetovnim prvenstvom, da bi se privadila na tamkajšnje potapljaške razmere. “Vedeti morate, da je ta Deanova modra luknja pravzaprav črna luknja. Od 60 metrov globine dalje je vse črno, kar pomeni, da med potopom nisi le brez zraka, pač pa tudi brez svetlobe,” izpostavi posebnost bahamskega brezna. Potem ko je na treningu dosegla svoj najboljši osebni rezultat, 103 metre, je na tekmi suvereno napovedala še dva metra globlji cilj. Na površje se je vrnila “kot rožica”, pravi, medtem ko so njene najbolj zagnane sotekmovalke šle “na vse ali nič” in tako tvegale svoja življenja. Japonka Hirosejeva se je tako med poskusom potopa do 106 metrov globine onesvestila.

“Podiranje rekordov za vsako ceno ni zame. Na takšnih globinah je lahko en sam dodatni meter smrtno nevaren. Ne želim biti del takšne igre. To ni bistvo mojega potapljanja. Tega ne počnem zaradi številk, ampak za lasten užitek in zadovoljstvo,” pojasni svoj pogled na ta ekstremni šport, ki ga je spoznala pred šestimi leti in se mu takoj povsem predala.

Novih globinskih izzivov z monoplavutjo se bo lotila prihodnje leto, medtem pa se bo osredotočila na potope z dvema plavutkama. Že čez dva meseca bo na svetovnem prvenstvu v Turčiji poskušala priplavati globlje od 85 metrov in tako izboljšati svoj lasten svetovni rekord, ki ga je postavila lani.


Najbolj brano