Klasično glasbo so želeli približati ljudem

S Salzburškimi komornimi solisti so v četrtek zvečer v Piranu začeli Tartini festival. Obenem so obeležili 122. obletnico poklona Tartiniju, enemu najpomembnejših violinistov svojega časa, rojenemu v Piranu leta 1692; pred 122 leti so mu postavili kip na osrednjem trgu ob mandraču.

 Foto: Nataša Fajon
Foto: Nataša Fajon

PIRAN > Prvega v nizu 13 koncertov je pripravila Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran (ob finančni podpori občine, Tartini festivala, Avditorija Portorož) in je bil odlična uvertura, čeprav so ga s Tartinijevega trga prestavili v gledališče.

“Ob 18. uri, ko bi morali imeti nastopajoči na trgu glavno vajo, smo se ubadali z vprašanjem, kam bomo prestavili 600-kilogramski klavir, čembalo, kontrabas, violončela, viole, violine in tolkala. Na trgu bi močan veter odnašal zvok in odločili smo se za gledališče,” pojasnjuje Manuela Rojec iz samoupravne skupnosti.

Tako so se odločili, čeprav v majhnem zaprtem prostoru klimatska naprava ni delovala, vanj pa so prodirali zvoki iz kaotične okolice, od brnenja mimovozečih motorjev do glasbe iz bližnjih gostinskih lokalov. Vendar je 14 mladih solistov s sivolasim umetniškim vodjem Lavardom Skoujem - Larsnom program Osem letnih časov brezhibno odigralo do konca. Priredili so tako Vivaldijeve Štiri letne čase kot Piazzollove Štiri letne čase v Buenos Airesu, Tartinijev Koncert za flavto in godala v G-duru (kot solist na flavti je nastopil Massimo Mercelli) ter Piazzollov Libertango v dodatku.

“Klasično glasbo so želeli približali ljudem in jo narediti privlačnejšo,” pojasnjuje Rojčeva, zakaj so uporabili boben in tamburin. Larsen je igral na violino. Rodil se je v Braziliji, študiral je na Dunaju in v Salzburgu. Od leta 1991 je profesor na salzburški akademiji, v letih 1996-2002 je bil umetniški vodja komornega orkestra EU in od 2004 nemške komorne akademije v Neuss am Rheinu.

Do 8. septembra bo mogoče prisluhniti še 12 koncertom, v Tartinijevi hiši, minoritskem samostanu in cerkvi sv. Jurija. 30. avgusta bodo na sporedu I solisti veneti s Claudiom Scimonejem. Z njimi so pred dvema letoma začeli pripravljati koncerte v počastitev Tartinija. 5. septembra je predviden ansambel Il terzo suono - sestavljajo ga člani različnih mednarodnih orkestrov, uporabljajo baročne instrumente, vodi jih Sergio Azzolini.


Najbolj brano