Duh časa ujet v Duhu česa

Duhovito pisanje o slovenskem načinu bivanja, potrošniških navadah, glasbi, voznem parku, rekreaciji in še čem.

Miha Šalehar:  $@ Duh česa, Mladinska knjiga, 264 strani, cena 22,98 
evra
Miha Šalehar: $@ Duh česa, Mladinska knjiga, 264 strani, cena 22,98 evra 

Izbrane kolumne, ki jih je Miha Šalehar, prepoznaven radijski glas in svojčas tudi televizijski obraz, objavljal v spletni reviji Fokuspokus in v Financah, bodo marsikomu priklicale solze smeha na obraz. V Duhu česa Šalehar z veliko zajemalko humorja, zanj značilnega cinizma in sarkazma secira duh časa na Slovenskem v zadnjih štirih letih. Iz tega obdobja so namreč izbrane kolumne, vključene v knjigo. Če ne bi z isto mero humorja in samoironije opisoval tudi sebe, svojih razmišljanj, izkušenj in načina bivanja, bi mu lahko očitali, da je vzvišen, ohol, še posebej zaradi besedišča, v katerega je vtkanih veliko tujk, a po drugi strani daje prav to besedišče čtivu tisto dodano vrednost. Če bi bil izbor besed drugačen, to ne bi bile več kolumne Mihe Šaleharja.

Duh česa je knjiga, ki bo nasmejala predvsem tiste, ki jim je v življenju pomembnejše bivanje kot posedovanje, ki jim več pomeni čim bolj kakovostno živeti, čim več različnega spoznati, doživeti, kot pa vse več imeti, najnovejši televizor, klimatsko napravo, hladilnik ..., ki jim je vseeno, če se od točke A do točke B vozijo v kakšni stari kripi in več let gulijo iste kavbojke, pa raje odštejejo kakšen evro več za dober koncert, knjigo, izlet, delavnico, kot da bi se zapufali ali na lizing vozili s kakšno potentno avtomobilsko zverino, ki presega njihov domet. Kolumna Avtogol obravnava prav ta fenomen in Slovence popredalčka glede na to, kakšen avto vozijo.

V razmišljanjih se Šalehar velikokrat vrne v čas odraščanja, v čas, ko mularija s pogledi še ni bila zalepljena na ekrane. To, da mlade tipice med hojo v skupini danes buljijo v ekrane svojih Iphonov, se mu zdi še razumljivo, da pa jim nekaj metrov zadaj sledi skupina tipčkov, ki so takisto zagledani v zaslončke svojih telefončkov, namesto da bi buljili v “girice”, njihovo lahkotno premikanje, obline ... pa se mu zdi skregano z zakoni narave. In takih razmišljanj, opazovanj, zapisov je v Duhu česa še veliko. Primerno za branje tudi na plaži v Umagu ali na Hvaru, pa čeprav Šalehar zabavlja tudi čez to slovensko nujo, da se gremo enkrat na leto gužvat na hrvaško obalo.


Najbolj brano