Med Poljsko in Škotsko

Čeprav od zaključka dirke po Franciji ni minil še niti teden dni, pa kolesarski koledar praktično ne pozna premora. Jutri bo na sporedu enodnevna klasika v San Sebastianu, začenja se dirka po Poljski, ki prav tako šteje za svetovno serijo, pedala pa bodo zavrteli tudi na evropskem prvenstvu v Glasgowu.

Jan Tratnik bo zavrtel pedala na dirki po Poljski.
Jan Tratnik bo zavrtel pedala na dirki po Poljski. 

EVROPA > V San Sebastianu bo, kot je že običaj, na startu precej kolesarjev, ki so nastopili na dirki po Franciji. Povečini gre za tekmovalce, ki dobro poganjajo pedala navkreber. Razgiban oziroma kar gorski profil trase seveda ne pomeni, da bodo na svoj račun prišli izključno hribolazci. Lani je denimo slavil Poljak Michal Kwiatkowski, pred sedmimi leti pa Belgijec Philippe Gilbert. Res pa je, da na seznamu zmagovalcev prevladujejo kolesarji, ki jih noge dobro nesejo v klanec. Med njimi je vsekakor Primož Roglič, ki je potrdil svojo vrednost na dirki po Franciji.

V ponedeljek mu zato pripravljajo sprejem pred ljubljansko mestno hišo, nič pa ne bi imel proti, če bi njegovi privrženci imeli razlog tudi za proslavljanje vidnega dosežka na jutrišnji baskovski preizkušnji. Rogličeva tekmovalna forma po tritedenskem vrtenju pedal na Touru ni vprašljiva, a kolesar Lotta Jumba vendarle ni na vrhu seznama favoritov, kjer sta v prvi vrsti poskočna Francoz Julian Alaphilippe (Quick Step) in dvakratni zmagovalec dirke v San Sebastianu, domačin Alejandro Valverde (Movistar).

V Glasgowu najprej dekleta

Na evropskem prvenstvu v cestnem kolesarstvu bodo pedala najprej zavrtela dekleta. Jutri jih čaka cestna dirka, kjer bo nastopila četverica Slovenk, tudi Ajdovka Polona Batagelj. Največ možnosti za vidno uvrstitev ima sicer naturalizirana Poljakina Eugenia Bujak.

Za Rogliča bo enodnevna klasika San Sebastian, kjer bosta v vlogi pomočnikov pedala vrtela tudi Jan Polanc (UAE) in Luka Pibernik (Bahrain Merida), po zahtevnosti trase tudi ustrezna generalka za svetovno prvenstvo v Innsbrucku. Na španski Vuelti, kjer bo formo stopnjevalo lepo število kolesarjev, ki se bodo v Avstriji potegovali za odličja, Rogliča ne bo. Po daljšem tekmovalnem premoru ima na začetku septembra v načrtu le še enotedensko dirko Po Britaniji, ki pa se po profilu ne more primerjati z Vuelto.

Precej bolj razgibana je v svojem drugem delu dirka po Poljski. Domača ekipa CCC Sprandi Polkowice ima seveda visoke tekmovalne načrte. Tudi z Idrijčanom Janom Tratnikom, ki je po višinskih pripravah v Livignu konec preteklega tedna zavrtel pedala na enodnevni klasiki v Londonu. Na Poljskem bo sicer dirkala še četverica slovenskih kolesarjev, in sicer Simon Špilak (Katjuša), Domen Novak in Grega Bole (oba Bahrain Merida) ter Luka Mezgec (Mitcelton Scott).

Tako Bole kot Mezgec bosta z dirke po Poljski, ki se konča v petek, neposredno odpotovala na evropsko prvenstvo (EP) v Glasgow, kjer bo cestna vožnja na sporedu v nedeljo. Slovenski selektor Andrej Hauptman je med sedmerico izbrancev uvrstil še Marka Kumpa, Roka Korošca, Mateja Mohoriča, Pibernika in Idrijčana Boruta Božiča. Že reprezentančni seznam razkriva, da bo o zmagovalcu verjetno odločal ciljni sprint glavnine oziroma večje skupine. Lani je Mezgec v tovrstnem razpletu EP osvojil peto mesto.

Če pa bi se uresničil drugi scenarij in bodo dirko krojili ubežniki, bi lahko glavni vlogi prevzela Pibernik in predvsem Mohorič. Naslov brani Norvežan Alexander Kristoff. Če si je opomogel po naporih in predvsem grdem padcu na Touru, bi v Glasgowu lahko zavrtel pedala tudi prvi evropski prvak iz leta 2016, Slovak Peter Sagan. Med prijavljenimi so še olimpijski prvak, Belgijec Greg van Avermaet, zmagovalec Roubaixa, Nemec John Degenkolb, pa njegov rojak Andre Greipel, Italijan Sonny Colbrelli ...


Najbolj brano