V domu 100 evrov na osebo, pri sobodajalcu 150 do 400

Študentje in skorajšnji bruci imajo še 13 dni časa, da se prijavijo na razpis za sprejem oziroma podaljšanje bivanja v študentskih domovih in pri zasebnikih. Za približno 5000 študentov Univerze na Primorskem (UP) je že vnaprej jasno, da imajo v treh javnih študentskih domovih v koprski in piranski občini na voljo samo 328 ležišč.

 Kristina Taja Grünfeld,  sekretarka za socialno in študentsko 
problematiko pri Študentski organizaciji UP: “Tako poceni ležišče, 
150 evrov na osebo za   sobo z dvema posteljama, je    težko najti. V 
središču Kopra je običajno treba odšteti 190 do 200 evrov.  Tisti, ki   
si   ne delijo  spalnice, pa plačajo  najmanj  230 evrov.”

  Foto: Mirjana Cerin
Kristina Taja Grünfeld, sekretarka za socialno in študentsko problematiko pri Študentski organizaciji UP: “Tako poceni ležišče, 150 evrov na osebo za sobo z dvema posteljama, je težko najti. V središču Kopra je običajno treba odšteti 190 do 200 evrov. Tisti, ki si ne delijo spalnice, pa plačajo najmanj 230 evrov.”  Foto: Mirjana Cerin

PRIMORSKA > 328 ležišč je v študentskem domu v koprskem Čebelnjaku, Korotanu ob portoroški fakulteti Turistici in od aprila letos v Prisojah. Vseh ležišč je sicer nekoliko več, vendar jih po normativih namenjajo tujcem.

V študentskih domovih bi potrebovali še 1000 ležišč

“Po analizi bi potrebovali še približno 1000 postelj,” opozarja direktor Študentskih domov UP Viljem Tisnikar. Tudi v Istri si namreč želijo, da bi bilo v študentskih domovih nastanjenih vsaj 15 odstotkov študentov (toliko jih je v ljubljanskih študentskih domovih), pa jih - po nakupu objekta v Prisojah - prebiva le 6,5 odstotka od približno 5000 študentov UP.

Subvencije za 31 evrov

Ponudnike istrskih zasebnih študentskih domov je potrdilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, zato je tudi tamkajšnje bivanje študentov subvencionirano. Po besedah Viljema Tisnikarja bo subvencija v novem študijskem letu 2018/2019 znašala 31 evrov bruto mesečno, Ministrstvo za izobraževanje je v ta namen za vse zasebne študentske domove s skupaj 500 ležišči predvidelo 192.000 evrov. Eden od pogojev za pridobitev subvencije je povprečni bruto dohodek na družinskega člana - v minulem letu ne sme presegati 150 odstotkov povprečne slovenske bruto plače na zaposlenega.

Manko skušajo ublažiti s tem, da so v razpis vključili dobrih 300 ležišč v treh dijaških domovih, koprskem na Cankarjevi 5, portoroškem, ki sodi pod okrilje Gimnazije, elektro in pomorske šole, ter izolskem dijaškem domu v Ulici Prekomorskih brigad 7. Dodatnih 52 ležišč so predvideli v koprskih zasebnih študentskih domovih: v Ulici Agrarne reforme ter Jadru in Sidru.

Pri zasebnikih od 50 do 400 odstotkov dražje

Povprečna cena v študentskem domu v Kopru že tri leta znaša 114 evrov mesečno na posameznika in v Portorožu 107 evrov.

Ljubljana: več sob v domovih, dražje pri zasebnikih

Študentski dom Ljubljana skupaj razpisuje 6836 ležišč, dijaški domovi 285 in zasebni študentski domovi 218 ležišč. Ker v zadnjih letih upada številčnost študentske generacije, v ljubljanskih domovih celo ostajajo proste postelje, zato tam dvoposteljne sobe spreminjajo v enoposteljne, za katere je vse več povpraševanja. 375 ležišč je na voljo pri zasebnikih, ki jih subvencionira država. Pogled na portal nepremicnine.net razkrije, da stanovanja oddajajo od 140 evrov (za 18 kvadratnih metrov) pa do 900 evrov (za 75 kvadratnih metrov). Oddajajo tudi le 10 kvadratnih metrov velike sobe - bodisi za 165 bodisi za 250 evrov. Za 30 kvadratnih metrov veliko stanovanje terjajo, denimo, 390 evrov, za 36 kvadratnih metrov eni 400, drugi 500 evrov in za 43 kvadratnih metrov 650 evrov. Starši bodočih študentov pa ugotavljajo, da v zneske, ki se vrtijo okrog 250 evrov na osebo, niso všteti stroški energentov. Informacije na to temo, tudi o domnevnih prevarah, je najti v facebook skupini Stanovanjce, stanovanjce, kje si?

Zmogljivosti zunaj javne mreže so dražje. V zasebnih študentskih domovih zaračunavajo do 160 evrov na ležišče, sobodajalci pa od 150 evrov navzgor. “Tako poceni ležišče je za sobo z dvema posteljama težko najti, še najlaže morda v Portorožu. V središču Kopra je običajno treba odšteti 190 do 200 evrov,” opozarja Kristina Taja Grünfeld, skorajšnja absolventka Turistice, doma iz Ljubljane ter obenem sekretarka za socialno in študentsko problematiko pri Študentski organizaciji UP. Tisti, ki si delijo stanovanje, ne pa tudi spalnice, plačajo več. “Najmanj 230 evrov.” Sicer stane najem enosobnega stanovanja od dobrih 200 do 400 evrov, čeprav meje niso določene. “Cene so odvisne od lokacije, oddaljenosti od mestnega središča ali fakultete in števila oseb, s katerimi si deliš stanovanje. Pogoje vselej določi sobodajalec.”

Sama je prebivala pri zasebniku v Portorožu oziroma v Luciji. Stanovanje z dvema spalnicama, kuhinjama in kopalnicama si je delila z osmimi osebami, za kar priznava, da je bilo naporno, v zdajšnjem stanovanju so štirje.

Spletna posredovalnica sob v pomoč

ŠOUP skuša študentom pomagati s spletno posredovalnico študentskih sob Mojcimer.si. Na portalu navajajo, da jo namenjajo tudi najemodajalcem, študentje pa najdejo še uporabne povezave in informacije o študentskih domovih, subvencijah, pravicah in obveznostih.

Že bežen pogled na portal razkrije, da sobodajalci za sobe, velike od 20 do 45 kvadratnih metrov, zahtevajo 140 do 200 evrov na osebo. Zaslediti je tudi primer, ko pričakujejo le po 120 evrov, in sicer za tri osebe v 58 kvadratnih metrov velikem stanovanju v Kopru. A študentje iz izkušenj vedo, da je treba z najemodajalci najprej doreči, ali so v oglaševani znesek vračunali stroške za energente in vodo. Iz oglasa to največkrat ni razvidno, lahko pa bistveno vpliva na ugodnost ponudbe.

114 ležišč v Novi Gorici

Prav zato, ker istrski študentski in dijaški domovi skupaj premorejo le 680 postelj, so za bivanje študentov od oktobra dalje predvideli 600 ležišč pri sobodajalcih, ki jih bodo prav tako subvencionirali. Subvencijo bodo zagotavljali Študentski domovi UP iz virov z ministrstva; namenili bodo 18.600 evrov mesečno od začetka oktobra do konca julija. Razpis za izbor zasebnikov so Študentski domovi objavili junija, nanj se je bilo mogoče prijaviti do ponedeljka. Zasebnike bodo izbrali v 30 dneh.

Ocena, da študentom UP primanjkuje 1000 ležišč, vključuje študente Univerze v Novi Gorici, saj tamkajšnja univerza nima lastne pisarne za študentske domove. “Vloge za novogoriške študente obravnavamo v Kopru,” pojasnjuje vodja domske dejavnosti pri Študentskih domovih UP Davor Kravanja. V novogoriškem dijaškem domu imajo na voljo 75 ležišč ter 39 v dveh zasebnih študentskih domovih na Erjavčevi 36 oziroma Bazoviški 1, kjer deluje hotel Presta. Ponudba ne dohaja povpraševanja.


Najbolj brano