Zdaj je manjšinska vlada primerna opcija

Včeraj je pet strank pod vodstvom Marjana Šarca naredilo še en korak k ustanovitvi vlade. Sprejeli so ponudbo Levice, ki naj bi v zameno za projektno sodelovanje podprla predsednika LMŠ za mandatarja nove vlade.

Luka Mesec ...  Foto: STA
Luka Mesec ...  Foto: STA

LJUBLJANA > “Dogovorili smo se, da se bomo pogovorili o obliki možnega sodelovanja. Odločitev je pač takšna, kot je,” je pretendent za mandatarja Marjan Šarec povedal po včerajšnjem srečanju peterice strank z Levico. Ta je dan prej zavrnila vstop v njegovo vlado, peterčku pa je ponudila projektno sodelovanje. Voditelji LMŠ, SMC, SD, Desus in SAB so se torej strinjali, da je zadovoljiva možnost tudi manjšinska vlada, če bo ponujeno sodelovanje Levice vzdržno. “Ne glede na to, da je svet Levice ugotovil, da v vlado ne gredo, je osnutek koalicijske pogodbe vendarle temelj za sodelovanje, saj smo nenazadnje skupaj sedeli 14 ur ali še več,” je dejal Šarec.

Bratuškova očita Levici, da je stisnila rep med noge

Koordinator Levice Luka Mesec je po srečanju s predstavniki petorčka povedal, da je bila njihova ponudba o projektnem sodelovanju dobro sprejeta. Izjema je le predsednica SAB Alenka Bratušek. “Razočarani smo, da Levica ni pripravljena prevzeti odgovornosti za to, da bi blaginjo res lahko zagotovili vsem, ampak so to samo neke parole. Ko je treba zavihati rokave, pa stisnejo rep med noge in gredo,” je bila Bratuškova ostra do Levice. Dejala je še, da se bo po Šarčevi izvolitvi za mandatarja zgodba oblikovanja vlade začela na novo.

Kljub temu nobena od peterice strank ni napovedala, da bi v primeru manjšinske vlade in projektnega sodelovanja Levice tudi sama z vlado le projektno sodelovala. V naslednjem tednu se bodo dogovorili o protokolu o sodelovanju. Mesec je še enkrat zagotovil, da so pogovori s petorčkom konstruktivni in da je manjšinska vlada lahko stabilna, če se bodo vsi držali dogovorov.

Tudi članstvo Levice za projektno sodelovanje

Poznavalci razmer v stranki Levica ocenjujejo, da je v njeni bazi vtis, da je kompromis s podporo manjšinski vladi dober. Na torkovem svetu stranke je bilo proti vstopu v Šarčevo vlado in za projektno sodelovanje 21 glasov, deseterica pa je nasprotovala. Interni referendum med članstvom Levice se je sicer začel včeraj in bo trajal do 8. avgusta.

“Manjšinska vlada ni najboljša rešitev,” pa je dejal predsednik SMC Miro Cerar in poudaril, da SMC še naprej podpira predsednika LMŠ Marjana Šarca za mandatarja. Želijo si, da se okoli njega oblikuje čvrsta koalicija. Sama peterica ima v državnem zboru 43 poslancev, skupaj z Levico pa že 52. Če bi prišteli še glasova manjšinskih poslancev, bi to bila kar udobna vladna večina.

Drugi krog iskanja mandatarskega kandidata se izteče 10. avgusta. V tem krogu lahko poleg predsednika republike kandidata predlagajo tudi poslanci. Kdaj bo z zbranimi podpisi vložil kandidaturo za mandatarja, Šarec še ne ve. “To je odvisno tudi od drugih strank, ki morajo odločitev o podpori v vseh strankah sprejeti tudi na svojih organih, šele nato bomo vložili kandidaturo,” je pojasnil.


Komentar novinarja

Denis Sabadin

Težko obvladljiva formula 5+1

Ali je bil prav včerajšnji dan tisti, v katerem je dejansko nastala nova slovenska vlada, bo pokazal čas. Vsako rojevanje je mukotrpno, če pri njem sodeluje kar šest babic, od katerih bi ena želela malo biti zraven, malo pa ne, pa je takšno rojevanje še toliko bolj zapleteno. Odločitev vodstva Levice, ki je zavrnila povabilo v Šarčevo vlado, hkrati pa potrdila možnost zunanje podpore njegovi vladi, ni presenetljiva. S tem je le potrdila besede svojega liderja Luke Mesca izpred tedna dni. Prav ...

Preberi več

Najbolj brano