Za uvod Hladna vojna

24. Sarajevo film festival, ki se bo začel prihodnji petek, 10. avgusta, bo v tednu dni občinstvu v 18 sekcijah ponudil 266 filmov iz 56 držav. Čast otvoritvenega filma je pripadla celovečercu Hladna vojna (Cold War), za katerega je poljski režiser Pawel Pawlikowski na letošnjem festivalu v Cannesu prejel nagrado za režijo.

V sekciji Open Air bo na ogled tudi Dogman italijanskega režiserja 
Mattea Garroneja.
V sekciji Open Air bo na ogled tudi Dogman italijanskega režiserja Mattea Garroneja. 

SARAJEVO > Hladna vojna je ljubezenska zgodba med moškim in žensko, ki prihajata iz različnih okolij, a ju v nekem trenutku usoda poveže. Zgodba je postavljena v čas hladne vojne, v petdeseta leta minulega stoletja, dogaja pa se na Poljskem, v Berlinu, Jugoslaviji in Parizu. Pawlikowski, ki je za film Ida pred tremi leti prejel tujejezičnega oskarja, bo posebni gost v Sarajevu.

Direktor tamkajšnjega festivala Miroslav Purivatra je na srečanju z novinarji pred dnevi dejal, da letošnji program prinaša rekordno število filmov, in poudaril, da jih bo kar 52 pred sarajevskim občinstvom doživelo svetovno premiero, kar razume kot dokaz, da filmarji festivalu zaupajo.

Letos dve častni srci Sarajeva

Na festivalu bodo tokrat podelili dve častni nagradi. Eno od častnih src Sarajeva bo prejel eden najbolj cenjenih sodobnih filmskih avtorjev, turški režiser Nuri Bilge Ceylan. Kot piše na festivalski spletni strani, mu bodo nagrado podelili za izjemen prispevek k filmski umetnosti in podporo sarajevskemu filmskemu festivalu. Ceylan bo sicer častni gost sekcije Posvečeno, v času festivala pa bodo odprli tudi razstavo njegovih fotografij. Nijaza Hastorja,ustanovitelja in lastnika družbe ASA Prevent in Fundacije Hastor, pa bodo s častnim srcem Sarajeva nagradili za dolgoletno podporo pri razvoju sarajevskega filmskega festivala ter za izjemen doprinos pri uveljavitvi in razvoju filmske umetnosti v jugovzhodni Evropi.

Pester in raznolik program

Največ obiskovalcev tradicionalno pritegnejo projekcije na prostem. Po besedah Purivatre je letošnji program sekcije Open Air raznolik; prepričan je, da bo vsakemu obiskovalcu ponudil film, v katerem bo užival. Med njimi bo tudi Everybody Knows, v katerem nastopata Penelope Cruz in Javier Bardem, pod režijo pa se podpisuje dvakratni dobitnik oskarja Asghar Farhadi. Iranski režiser bo gost festivala in predsednik žirije, ki bo odločala, kateri celovečerni film v tekmovalnem programu bo letos prejel nagrado srce Sarajeva. Na velikem platnu na prostem bodo prikazali še Dogmana, najnovejši film italijanskega režiserja Mattea Garroneja. Glavni igralec Marcello Fonte je za upodobitev Marcella, lastnika malega pasjega hotela, ki se ni sposoben upreti lokalnemu nasilnežu v skupnosti na jugu Italije, prejel zlato palmo na letošnjem cannskem festivalu. Na sporedu programa Open Air so tudi filmi Wildlife, ki ga podpisuje Paul Dano, Capernaum libanonske igralke in režiserke Nadine Labaki, francosko-španski filmThe Angel v režiji Luisa Ortege, francosko-belgijska produkcija Sink or Swim FrancozaGillesa Lellouchea, zadnji dan festivala, 17. avgusta, pa bo na ogled hollywoodska uspešnica ameriške režiserke Susanne FogelThe Spy Who Dumped Me.

Svetovna premiera Turkovega celovečerca

V tekmovalnem programu igranih celovečercev bo na ogled deset filmov iz najširše regije. Med ducatom dokumentarcev, ki se bodo potegovali za nagrado, pa so tudi Fundamenti slovenskega režiserja Petra Cerovška. V filmu, ki bo v Sarajevu 14. avgusta doživel svetovno premiero, je režiser skozi okno svojega stanovanja dokumentiral gradnjo luksuznega hotela. V zgodbo se nenapovedano vključujejo drobci avtorjeve razpadajoče ljubezni, ki načenjajo temelje filma ...

Na festivalu bodo prikazali še nekaj slovenskih filmov. V otroško sekcijo TeenArena se je uvrstila družinska komedija Petra Bratuše Gajin svet, ki je pred kratkim prejela nagrado na filmskem festivalu v Motovunu, v bosansko-hercegovski program pa je uvrščen celovečerec Dober dan za deloMartina Turka. Tržaškemu režiserju je snemanjefilmske zgodbe o Arminu, naivnem in dobrem človeku, ki išče delo, a se ne znajde v džungli sodobnega sveta, omogočila lanskoletna zmaga na natečaju Sarajevo Citiy of Film gor Global Screen. Film, ki je koprodukcija Turčije, Bosne in Hercegovine ter Slovenije, je konec lanskega leta posnel v Sarajevu, v njem pa nastopajo bosansko-hercegovski igralci. Svetovno premiero bo Dober dan za delo doživel 14. avgusta.

Sarajevsko občinstvo si bo ogledalo še Rudarja, ki je režiserki Hanni W. Slak na lanskem Festivalu slovenskega filma prinesel vesno za najboljšo režijo, ter kratkometražec Fountain scenarista in režiserja Gorana Vojnovića.


Najbolj brano