Za Tokio 2020

Pred jadralkama Tino Mrak in Veroniko Macarol (JK Pirat), evropskima prvakinjama in bronastima na svetovnem prvenstvu v razredu 470 je najpomembnejši nastop v tej sezoni.

Jadralki Veronika Macarol in Tina Mrak (desno) 

 Foto: STA
Jadralki Veronika Macarol in Tina Mrak (desno)  Foto: STA

AARHUS > Tino Mrak in Veroniko Macarol čaka nastop na svetovnem prvenstvu za olimpijske razrede v danskem Aarhusu. Prvenstvo se bo s prvimi plovi začelo danes, na startu pa bodo zbrane vse najboljše posadke olimpijskega dvoseda 470. Tokrat se ne bodo borile zgolj za stopničke in naslove svetovnega prvaka, ampak bodo svojim državam skušale prijadrati tudi eno od osmih olimpijskih norm.

Slovenski tekmovalki sta imeli manj časa za kakovosten trening kot konkurenca, saj se je Veronika Macarol zaradi ponavljajočih se bolečin v kolenu morala odločiti za operacijo. Rehabilitacija je bil tudi uspešno opravljena, dekleti pa sta na Dansko odpotovali motivirani, da Sloveniji in sebi zagotovita nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

“Že takoj po operaciji mi je veliko pomagala fizioterapevtka Mirjam Ivančič, ki je prihajala k meni na dom, mi pomagala z masažo, z limfno drenažo, da mi koleno ni otekalo. Po dveh tednih sem že lahko začela z vadbo v fitnesu. Mesec dni po operaciji sem lahko ponovno stopila na jadrnico,” je povedala Macarolova.

Dekleti sta morali izpustiti večji del priprav na morju, a sta pred odhodom vseeno uspeli opraviti nekaj treningov tudi v domačem Piranskem zalivu. Veronika Macarol pravi: “Pred odhodom v Aarhus sva s Tino opravili tri dni treninga v domačem zalivu, da sem ponovno pridobila občutek za jadrnico. V kolenu sem bila že dobro gibljiva, nisem imela nobenih težav in sem se zelo dobro počutila. Ostale posadke so prebile več ur na vodi na prizorišču prvenstva, a se kljub temu počutiva dobro. Opravili sva že pet dni treningov, s konkurenco se kar boriva in jadranje nama gre dobro.”

Konkurenca na najpomembnejši regati sezone bo močna. Na startni listi je prijavljenih 47 posadk, med njimi tudi vse najboljše, od Poljakinj, aktualnih svetovnih prvakinj, nevarne bodo Angležinje, Nizozemke, Francozinje, Brazilke, Japonke.

Regatno polje v Aarhusu je zahtevno, zadnje dni treningov so imela dekleta mešane razmere, od šibkega do srednjega vetra, za današnji prvi regatni dan pa je napovedan šibek veter, za naslednje dni pa naj bi se veter okrepil.

Za slovenski tekmovalki bo osnovni cilj uvrstitev v regato za medalje, torej med najboljših deset. A vendar: “Za olimpijsko normo morda tudi to ne bo dovolj, saj bodo v Aarhusu podelile norme prvim osmim državam,” pravi Tina Mrak.

Današnji prvi nastop za jadralke v razredu 470 je napovedan za zgodnje popoldne. Regata za odličja bo prihodnji torek, 9. avgusta.


Najbolj brano