Težko obvladljiva formula 5+1

Ali je bil prav včerajšnji dan tisti, v katerem je dejansko nastala nova slovenska vlada, bo pokazal čas. Vsako rojevanje je mukotrpno, če pri njem sodeluje kar šest babic, od katerih bi ena želela malo biti zraven, malo pa ne, pa je takšno rojevanje še toliko bolj zapleteno. Odločitev vodstva Levice, ki je zavrnila povabilo v Šarčevo vlado, hkrati pa potrdila možnost zunanje podpore njegovi vladi, ni presenetljiva. S tem je le potrdila besede svojega liderja Luke Mesca izpred tedna dni. Prav tako ni nobenega dvoma, da njeno članstvo na internem referendumu ne bo ravnalo enako. Levica je namreč po notranji čistki in združitvi pred dvema letoma drugačna stranka kot ob svojem nastanku, ko je še spominjala na upornike in idealistične fante, zbrane z vseh vetrov. V enem parlamentarnem mandatu je postala organizirana politična sila, ki ni naivna in ve, da opozicijska drža ne prinaša niti izpolnitve programskih ciljev niti položajev v državni strukturi.

Res je, da torkova načelna podpora Šarčevi manjšinski vladi ne pomeni, da bo dejansko ta naveza tudi vladala v naslednjih štirih letih. Vlada 5+1 je težko obvladljiva tudi v bolj utrjenih demokracijah, različni interesi med strankami in v državnih poslih neizkušen voditelj pa bi Slovenijo lahko pripeljali do škodljive nestabilnosti. A protislovno bi bila vlada z Levico kot enakovrednim členom še bolj nestabilna kot manjšinska vlada z zgolj projektno podporo Levice - v nekaterih temeljnih točkah so programi in vrednote preprosto nezdružljivi. Predvsem Socialni demokrati si težko privoščijo, da bi si Levica pripela zasluge za vse socialne ukrepe vlade, hkrati pa nujne nepopularne zakone in predpise naprtila na njihov hrbet. To bi se seveda poznalo na naslednjih volitvah.

Levica je po notranji čistki in združitvi pred dvema letoma drugačna stranka kot ob svojem nastanku.

Žogica je bila tako včeraj spet pri Šarcu, ki je bil potisnjen v kot in tako sprejel odločitev, ki jo je sam pred dnevi označil za slabo. Kar samo kaže na to, da je za predsednikovanje vladi pripravljen svoja stališča obrniti na glavo in marsikje popustiti. In to za slovensko državo ni dobro. Tako se politični poker igra še naprej, glavno vprašanje pa ostaja, ali je glavno kohezivno mazivo sredinske koalicije, to je preprečitev prevzema oblasti Janezu Janši, dovolj močno, da bo preseglo vsa razhajanja in se ognilo čerem nastajanja vladne koalicije.


Preberite še


Najbolj brano