Ko ni nuja, gre za golo zlorabo

Kadar se ti med plavanjem zamaši uho, je to zelo neprijetno. Ko tik pred odhodom na dopust ugotoviš, da nimaš nujnih zdravil, zavlada panika. Tudi ugriz klopa sproža strah. V takšnih in podobnih primerih je pri večini prva misel pomoč zdravnika. Še najraje na bolnišnični urgenci. Tam si po splošnem prepričanju takoj na vrsti in te ne smejo odsloviti. Res ne, a mnogi težko razumejo, da niso nujni primeri in da ne gre za reševanje življenja. Začudeni, da morajo zaradi nenujnega stanja dolgo čakati in celo plačati pregled, nekateri bentijo, celo grozijo.

Res so na urgenci zdravniki na voljo 24 ur. A tam so zato, ker nujno pomoč potrebujejo vsi, katerih življenje je na nitki zaradi težke nesreče ali resnih zapletov z zdravjem. Prav za reševanje življenj teh bolnikov so urgence tudi ustanovili.

Res so na urgenci zdravniki na voljo 24 ur. Tam so zato, ker nujno pomoč potrebujejo vsi, katerih življenje je na nitki.

Kako ljudem to dopovedati, je že drugo vprašanje. Kadar človek ni osebno vpleten, to še razume. Ko pa sam išče pomoč, po možnosti takoj, je to teže. Večina pozablja, da je, denimo v Istri, vsem dopustnikom namenjena posebna turistična ambulanta v Luciji. Pa tudi, kar je pomemben podatek, da v vsakem zdravstvenem domu delujejo dežurne ambulante za nujne primere. Te lahko sprejmejo tudi paciente od drugod. Prav povsod pa so vsem ljudem na voljo osebni zdravniki, ki jih med njihovo odsotnostjo nadomeščajo kolegi iz sosednjih ambulant.

A kadar se razum pomeša z egoizmom, je dojemanje realnosti izkrivljeno. Temu pritrjujejo podatki o množici nenujnih, nepotrebnih obiskov v bolnišničnih urgencah in zaradi tega nepotrebni gneči ter stroških. Osebje bi jim že doslej lahko zaračunalo vsak takšen pregled in oskrbo. “Padalcev” ne manjka, zlasti zvečer in ponoči, ko upajo, da ni gneče. Takih je približno tretjina vseh obiskovalcev v urgencah obeh primorskih regionalnih bolnišnic, v celjski pa celo polovica. Prav zato so tam začeli nenujne obiske dosledno zaračunavati. Upajo, da bo to ljudi spametovalo, saj človek šele, ko mora kaj plačati, odločitev skrbneje premisli.

“Padalcem” že zdaj tudi na Primorskem občasno zaračunajo nenujni pregled, a predvsem, ko je zloraba zares očitna. Že v takšnih primerih najpogosteje sledi prerekanje. Pa čeprav “padalci” potihem vedo, da sodijo v ambulanto osebnega zdravnika.


Preberite še


Najbolj brano