Domov je odnesel 12 medalj

Združeno državno prvenstvo v plavanju je v Žusterni zbralo veliko večino najboljših slovenskih plavalcev in prav vse najboljše primorske. Med primorskim plavalskim mladim valom trenutno izstopa Marcel Primožič iz PK Biser Piran, ki je tokrat odšel domov s kar dvanajstimi medaljami.

Marcel Primožič (brez plavalne čepice) je članski naslov na 200 
metrov prosto za las moral oddati ravenskemu favoritu Martinu 
Bauu. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Marcel Primožič (brez plavalne čepice) je članski naslov na 200 metrov prosto za las moral oddati ravenskemu favoritu Martinu Bauu. Foto: Zdravko Primožič/FPA

ŽUSTERNA > Marcel Primožič je na združenem državnem prvenstvu zmagal v mladinski konkurenci na 800, 400, 200 in 100 metrov prosto ter na 100 metrov delfin. Na 50 metrov prosto in 50 metrov delfin pa je bil tretji. Sočasno je v absolutni konkurenci, torej med člani, nanizal srebrne medalje na 400 in 200 metrov prosto ter na 100 metrov delfin ter bronasti na 800 mesto prosto in na 50 metrov delfin. Obetavnemu plavalcu piranskega PK Biser je do popolnega uspeha zmanjkalo le zlato v članski konkurenci, vseeno pa je bil s svojim izkupičkom lahko zadovoljen. S trenerjem Tadejem Bačelićem sta namreč že na začetku sezone načrtovala formo za letošnji najpomembnejši mednarodni nastop.

“Glavna tekma sezone je bilo mladinsko evropsko prvenstvo na Finskem. Pred tremi tedni sem v Helsinkih odplaval mladinski državni rekord na 200 metrov prosto. Sicer je bil že prejšnji rekord moj, tako da sem pravzaprav le izboljšal svoj najboljši rezultat. Na 400 metrov sem zgrešil osebni rekord za tri desetinke, a je bil cilj dosežen. Potem sem teden dni počival in se nato dva tedna pripravljal za to državno prvenstvo, tako da so bili tudi rezultati v Žusterni povsem zadovoljivi,” je povedal Marcel Primožič.

Najboljši dosežki drugih primorskih plavalcev na DP

Klemen Zavrtanik (PK Nova Gorica) - 1. mesti v finalni skupini kadetov na 50 in 100 m prsno. Miha Rijavec (PK Ajdovščina ) - 1. mesto v finalni skupini kadetov na 400 m prosto. Valerija Renko (PK Ajdovščina) - 3. mesto v finalni skupini kadetinj na 200 m delfin. Matic Benčič (PK Biser Piran) - skupno 3. med člani na 100 m prosto. Jaša Benčič (PK Biser Piran) - 3. mesti na 100 m in 50 m prsno med kadeti ter drugi mesti v finalnih skupinah. Eli Filipčič (BK Biser Piran) - skupno 2. mesto na 50 m prosto med kadetinjami in 3. mesto v skupini, 1. mesto v skupini na 400 m prosto, 2. mesto v skupini na 200 prosto. Veronika Rihter (PK Koper) - skupno 3. mesto med mladinkami na 50 m delfin. Urška Kveder (PK Koper) - 2. mesta na 400 m, 800 m in 1500 m prosto med članicami.

Slednji je do serije kolajn na DP prišel prav na bazenu, na katerem piranski klub tudi trenira. V občini, ki je biser slovenskega turizma, namreč še vedno ne premorejo niti enega primernega plavalnega bazenskega objekta.

“Lepo je zmagati na domačem terenu v Žusterni. Na ostala državna prvenstva in tekme sta me prišla gledat le starša, sedaj pa me je lahko na tribune prišla spodbujat vsa družina, ki se sicer na tekmo v Kranj ali na Ravne zagotovo ne bi odpeljala. Poleg tega sem navajen na ta morski zrak in vzdušje okrog bazena v Žusterni. Vse je bilo super, mogoče so manjkale le še poličke na startnih kamnih, kar se pri sprinterskih preizkušnjah vendarle pozna,” je dodal 18-letni piranski gimnazijec, ki je tretji letnik šolanja končal s prav dobrim uspehoma.

Sicer doma v Piranu Primožič najbrž med svojo aktivno športno kariero ne bo dočakal novega bazena, saj glede tega ni kakšnih obetavnih novosti. To pomeni, da bo skupaj s ostalimi plavalci iz Plavalnega kluba Biser še naprej vstajal pred šesto zjutraj, da bi v Žusterni opravil prvi trening in nato pravočasno prišel k pouku. Po vrnitvi domov v Lucijo in kosilu pa niti ni več časa za počitek. “Sedaj je urnik spremenjen, tako da se drugi trening na bazenu v Žusterni ne začenja več ob 19. uri, ampak že ob 16. uri in zaradi popoldanske gneče na obalnih cestah je treba zdoma še malce bolj zgodaj kot na dopoldansko vadbo,” je pojasnil Primožič. Toda, če kdo želi priti do vrhunskih rezultatov, je to cena, ki jo je pač potrebno plačati.


Najbolj brano