Bobni za evropski mir

Drevišnji koncert Evropskega mladinskega simfoničnega orkestra Bobni miru 2018 in podpis Zaveze za mir je osrednji dogodek, s katerim bodo v Posočju obeležili stoletnico konca prve svetovne vojne. Do konca leta bodo pod pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja pripravili še več koncertov, pohodov in razstav.

 Evropski mladinski orkester bo drevi koncertiral v Kobaridu v 
okviru turnejeTrans Europa Express.
Evropski mladinski orkester bo drevi koncertiral v Kobaridu v okviru turnejeTrans Europa Express.  

KOBARID > Na kobariškem prireditvenem trgu se ob 19.30 uri obeta spominska slovesnost Bobni miru 2018 ob stoletnici konca prve svetovne vojne s koncertom Evropskega mladinskega simfoničnega orkestra /European Spirit Of Youth Orchestra - ESYO, ki pod umetniškim vodstvom Igorja Corettija Kureta povezuje 70 mladih glasbenikov iz enajstih držav. Spremno besedo bo prispeval tržaški pisatelj in novinar Paolo Rumiz, ki misli črpa iz svojih knjig Kot konji, ki spijo stoje in Trans Europa Express.

Nadarjeni, perspektivni glasbeniki v starosti okoli 20 let bodo med drugim igrali skladbe Čajkovskega, Bacha, Sibeliusa, Beethovna. Koncert v Kobaridu sodi v okvir turneje Trans Europa Express, na katero so se odpravili 18. julija, zaključili jo bodo 3. avgusta v Asiagu. Kobariški koncert je deseti med skupno dvanajstimi. Koncertirali so v deželah Marke, Veneto, Emilia Romagna, Furlanija Julijska krajina, Trentinsko-Zgornje Poadižje in Toskana.

V zadnjih dveh letih opažajo porast števila pohodnikov, ki več dni hodijo po Poti miru

Mladi glabeniki med kavernami in jarki

Včeraj so igrali v Trstu, prespali so v dijaškem domu v Novi Gorici, ker v Kobaridu niso našli dovolj razpoložljivih postelj. V Kobarid prihajajo danes dopoldne. “Peljali jih bomo po Poti miru proti slapu Kozjak, kjer si bodo lahko ogledali kaverne in obrambne jarke,“ napoveduje Maša Klavora iz Fundacije Poti miru. Fundacija je v sodelovanju s soorganizatorji koordinator dogodka. Evropski mladinski simfonični orkester je leta 2015 v drugačni sestavi gostoval v Tolminu, kjer so obeležili spomin na začetek soške fronte.

Na slavnostni prireditvi, katere častni pokrovitelji so predsednik Slovenije Borut Pahor, predsednik Italije Sergio Mattarella in Evropski parlament, bodo mladi iz enajstih držav sveta podpisali Zavezo za mir. To je dejanje velikega simbolnega pomena, ki mlade poziva k ponovnemu razmisleku, kako veliki vrednoti sta mir in spoštovanje, ter nosilce naše prihodnosti in voditelje zavezuje, da se bodo po svojih najboljših močeh trudili za njuno uresničevanje. “Zavezo za mir bomo predali trem pokroviteljem,“ napoveduje Klavorova.

200.000 in več obiskovalcev si je lani ogledalo znamenitosti in zbirke ob Poteh miru.

Povečuje se zanimanje za organizirane oglede

Kot opažajo v fundaciji, se je v zadnjih letih zanimanje za Poti miru zelo povečalo, prav tako njihova prepoznavnost. “Predvsem zaradi obeleževanja stoletnic in mednarodnega sodelovanja z Italijani, Madžari, Nemci, Čehi, Avstrijci, pa tudi z Belgijci, Angleži in drugimi. Veliko smo naredili pri promociji z izdajo novih vodnikov in knjig v mnogih jezikih,” našteva Klavorova. V zadnjih dveh letih opažajo porast števila pohodnikov, ki več dni hodijo po Poti miru in glavnih točk ne obiskujejo le v sklopu eno ali poldnevnih izletov. V letošnjem letu se je opazno povečalo število vodenih izletov. Prevladujejo Slovenci, Italijani, nemško govoreči, Belgijci in angleško govoreči gostje.

Tudi številke so zgovorne. Obisk v info centru Pot miru se je v petih letih podvojil. Lani so našteli 33.300 obiskovalcev. Muzej na prostem na Kolovratu je leta 2013 obiskalo okoli 22.000 ljudi, lani okoli 40.000. Kobariški muzej si je lani ogledalo 64.000 ljudi. V muzeju na prostem na Sabotinu so leta 2013 zabeležili okoli 24.000 obiskovalcev, lani več kot 60.000.


Najbolj brano