Vzroke tragične letalske nesreče iščejo v vseh smereh

Po nedeljski tragični letalski nesreči nedaleč od Bovca je imel glavni preiskovalec letalskih nesreč Toni Stojčevski tudi včeraj polne roke dela. V službi za preiskovanje letalskih nesreč si namreč prizadevajo, da bi čim prej odkrili vzrok za nesrečo in še ta teden pripravili uvodno poročilo o nesreči, v kateri je življenje izgubil izkušeni 46-letni pilot iz Dolenjske.

 Foto: GZ Bovec
Foto: GZ Bovec

BOVEC > Četudi je glavni preiskovalec letalskih nesreč Toni Stojčevski v nedeljo kmalu po nesreči prišel na kraj dogodka in tragično nesrečo preiskoval ves dan, je včeraj v Bovcu z delom nadaljeval do popoldneva. “Naš cilj je, da v čim krajšem možnem času odkrijemo vzrok za nesrečo in pripravimo uvodno poročilo,” so pojasnili v službi za preiskovanje letalskih nesreč na ministrstvu za infrastrukturo, kjer si nadejajo, da bodo prve ugotovitve znane že v tem tednu.

Letalo kupili lani

Nedeljska nesreča športnega letala robin DR400 je prva letošnja letalska nesreča na Primorskem. Zgodila se je nekaj minut po 12. uri kmalu po vzletu z bovškega letališča. V bližini tamkajšnjega golf igrišča v gozdu je strmoglavilo manjše štirisedežno športno motorno letalo, ki so ga za vleko jadralnih letal na bovškem letališču kupili lani spomladi. “Za letalo francoske izdelave, sicer rabljeno, smo na bovškem letališču postali bogatejši lani, ko smo ga kupili za potrebe treh klubov, ki delujejo na letališču. Danes nam ni mar za škodo, ki je pri tem nastala, ampak za pilota, ki smo ga izgubili,” je včeraj dejal Damijan Cehner, direktor družbe Aviofun, ki upravlja bovško letališče.

17-letni slovenski pilotki jadralnega letala pilatus B4 slovenskih registrskih oznak, ki ga je motorno letalo vleklo za sabo, se je - ko je opazila, da je motorno letalo iz neugotovljenega razloga začelo izgubljati višino - pravočasno uspelo odklopiti in varno pristati na letališču. V športnem letalu nemških registrskih oznak, ki je strmoglavilo, je bil le 46-letni slovenski pilot, doma iz Dolenjske, ki nesreče ni preživel. Letalo je po strmoglavljenju zgorelo v celoti.

“Ko so policisti prišli na kraj nesreče, je letalo še gorelo, do 13. ure pa so ga pogasili bovški prostovoljni gasilci. Zdravstvene službe niso imele dela, ker pilotu ni bilo več pomoči. Zdravnica je zanj odredila sanitarno obdukcijo, ki jo bodo opravili na ljubljanskem inštitutu za sodno medicino,” je potrdil Marino Pangos, vodja novogoriških kriminalistov. Na kraj nesreče sta prišli tudi preiskovalna sodnica novogoriškega okrožnega sodišča ter dežurna državna tožilka.

Gasilci najprej niso natančno vedeli, kam je letalo strmoglavilo, zato so ekipe začele pregledovati teren. Najprej so opazili dim, nato pa so našli še letalo. 18 gasilcev je poleg ostankov letala pogasilo tudi približno 100 kvadratnih metrov gorečega grmičevja okoli letala. Truplo pilota so prenesli do vozila komunalne službe ter dele letala prepeljali na letališče v Bovcu. Tam so preiskovalci nadaljevali z delom.

Na občini zadovoljni z upravljalcem letališča

Novogoriški kriminalisti so se na kraju nesreče v nedeljo zadržali do večera. Po ogledu kraja in strmoglavljenega letala so obvestila zbirali od vpletenih, očividcev in drugih prič. Zasegli so tudi nekaj dokumentacije. S preiskavo so nadaljevali še v varovanih prostorih, kamor so spravili razbitine letala.

Po nesreči letala z bovškega letališča niso več vzletala, tudi drugih dejavnosti niso več izvajali. “Seveda obžalujemo ta tragični dogodek in izrekamo sožalje svojcem pokojnega pilota. Aviofun je odličen upravljalec letališča. Do sedaj smo bili vedno zadovoljni z njihovim delom,” je dejal Milan Štulc, ki skrbi za odnose z javnostmi bovške občine.

Vremenske razmere za letenje so bile v nedeljo opoldne ugodne, zato preiskava in odkrivanje vzroka za nesrečo poteka v vseh smereh - od tehničnih, človeških do objektivnih. “Četudi na terenu nesrečo preiskujejo tako kriminalisti kot glavni preiskovalec letalskih nesreč, je naša preiskava neodvisna od njihove, a potekata vzajemno,” so še pojasnili v službi za preiskovanje letalskih nesreč.


Najbolj brano