Sindikati UKC: nepravilnosti v pogonu zavoda za male srčne bolnike

Člani sindikatov ljubljanskega kliničnega centra (UKC), 5000 od 8000 zaposlenih, so na ministrstvo za zdravje naslovili opozorilo glede priprav za pogon novega državnega zavoda za zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Omenjajo nepravilnosti, tudi zelo visoka plačila za zdravnike. Zdravstveno ministrstvo miri, da bodo zadeve urejene skladno s predpisi.

 Foto: Tamino Petelinšek/STA
Foto: Tamino Petelinšek/STA

LJUBLJANA > Sindikati (Sindikat Kliničnega centra Ljubljana, Sindikat podpore UKC - Sindikat zdravstva Slovenije, enota UKC Ljubljana Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, Sindikat sevalcev Slovenije pri sindikalni konfederaciji Pergam in Florence - sindikat medicinskih sester pri Pergam) menijo, da nastaja pod streho UKC “neke vrste tumor” - nov javni zavod Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni, ki naj bi nekaterim zaposlenim nudil drage podjemne ali druge pogodbe ter tako obšel sistem plač v javnem sektorju.

Neodvisen pri ugodnostih

Sindikate moti, da bi ta zavod za servis uporabljal vse podporne službe UKC. Sprašujejo, zakaj država in zdravstveno ministrstvo ustanavljata novi pravni subjekt za dejavnost, ki jo je že izvajal UKC, ob tem pa podporne storitve in prostore zanj zagotavlja UKC. Javni zdravstveni zavod mora upoštevati tudi vse za to veljavne predpise, tudi glede javnih naročil in plač.

Ministrstvo za zdravje

“Inštitut je javni zdravstveni zavod, zato bodo veljala enaka pravila kot v ostalih javnih zdravstvenih zavodih.”

Verjamejo, da je predsednik sveta tega inštituta Igor Gregorič oseba, ki lahko omogoči stabilnost programa in zaposlitev sposobnega kadra za najtežje posege. Bi pa to lahko zagotovil tudi znotraj UKC in ne s tako na pamet sprejetimi rešitvami. Sedanja zasnova bi, tako sindikati, pripomogla k razkroju javnega zdravstva in zato dražjih storitev za vse, UKC bi tudi izgubil sloves vrhunskega centra za izobraževanje in izpopolnjevanje. Upajo, da bo “politika razumna, da bo zadeve znova premislila in čim prej našla primerne rešitve, saj gre zdaj za zmedo, ko je ustanovila poseben inštitut in vsiljuje nedorečene rešitve, ki imajo lahko za posledico še več preglavic v škodo tistih, ki morajo biti prva skrb pri iskanju dolgoročnih rešitev za program.”

Ministrstvo je z dopolnitvami zakona o zdravniški službi - veljati so začele 19. julija - izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvenih storitev tujemu otroškemu kardiologu, ki bo delal v UKC. V postopku so tudi že dovoljenja za zdravnike za delo v inštitutu.

Ministrstvo: rešitve so ustrezne

V odzivu ministrstvo za zdravje odgovarja, da vsako ustanavljanje nove institucije terja čas in da bo klinični del tega nacionalnega inštituta zaživel, ko bo zagotovljeno varno, kakovostno zdravljenje otrok. Po posvetu s stroko in pogovorih s starši otrok je ugotovilo, da gre za tako obsežne težave, ki jih ni mogoče rešiti v okviru obstoječe organiziranosti. Ker je stroka nasprotovala predlogu ukinitve programa otroške srčne kirurgije in zdravljenju teh bolnikov v tujini, je vlada decembra lani ustanovila Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni.

Ministrstvo priznava, da je ta inštitut že zaposlil nosilce zdravstvene dejavnosti, zaposlil bo še več zdravnikov, medicinskih sester in drugega osebja. “Inštitut je javni zdravstveni zavod, zato bodo veljala enaka pravila kot v ostalih javnih zdravstvenih zavodih,” sporoča. Posamezni strokovnjaki bodo delali tudi po podjemnih pogodbah, dokler v inštitutu ne bo dovolj lastnih kadrov. Dnevni honorarji so primerljivi s honorarji zdravnikov iz Prage. S pomočjo tujih strokovnjakov bo zagotovljena varna in kakovostna obravnava otrok s prirojenimi srčnimi napakami, za kar bo inštitut izobrazil tudi domače kadre.

Ko bo delovanje novega inštituta že utečeno in skladno z mednarodnimi smernicami kakovosti in varne obravnave bolnikov ter primerno kadrovsko zapolnjeno, pa bo nujen razmislek, ali ga je smiselno priključiti UKC, pojasnjuje ministrstvo.


Najbolj brano