Obisk, dober še za zimo

V nedeljo so rezbarji cerkljanskega društva Driklc na Laufar komando obesili veliko leseno naličje značilnega člana pustne družine Ta terjastega. Zaploskalo jim je veliko Cerkljanov. Precej večja gneča je bila medtem na Smučarskem centru Cerkno, kjer so se za pokal v spustu merili gorski kolesarji.

Poletni SC Cerkno obiskuje vse več gorskih kolesarjev. Foto: Saša Dragoš
Poletni SC Cerkno obiskuje vse več gorskih kolesarjev. Foto: Saša Dragoš

NOVAKI, CERKNO > Tradicionalni cerkljanski Anin sejem je v nedeljo zaznamovalo predvsem rokodelsko društvo Driklc. Laufarskemu društvu so izročili in na njihov dom - laufar komando- obesili veliko leseno naličje Ta terjastega. Če so se nekdaj ljudje od blizu in daleč zgrinjali na Anin sejem, pa je minulo nedeljo to veljalo za smučarski center Cerkno. Tam so se gorski kolesarji pomerili za Uniorjev pokal v spustu.

Senca nekdanjega sejma, a imenitni rezbarji

Na Aninem sejmu se je v nedeljo pred stojnicami ponudnikov domače hrane in peščice rokodelcev zbralo veliko ljudi. Ker tako na nedeljo po godu farne zavetnice sv. Ane veleva tradicija. Sejem in z njim celotno Poletje v Cerknem pa ni več kot nekdaj. “Cerkljani so željni predvsem zabave in to jim zadnja leta ponujamo. Zavedamo pa se, da bomo morali nekaj spremeniti. Ne usiha le Anin sejem, pač pa večina turističnih društev in z njimi etnoloških prireditev v občini,” je povedal župan Jurij Kavčič.

Jurij Kavčič

župan

“ Ne usiha le Anin sejem, pač pa večina turističnih društev in z njimi etnoloških prireditev v občini.”

Ton sejmu že nekaj let dajejo marljivi negovalci rokodelske tradicije - člani društva Driklc. Ne le, da imajo kaj pokazati (v obnovljeni kašči ob prizorišču imajo urejen imenitni razstavni prostor), pač pa uporabnim izdelkom in umetninam pridno dodajajo promocijske rezbarije. “Najprej smo izrezljali medveda v skoraj naravni velikosti, ker so neandertalci iz njegove stegnenice izdolbli piščal. Mi pa smo, iz istega drevesa, izdelali še veliko repliko piščali. Letos so laufarji predlagali izdelavo maske Ta terjastega in smo jo z veseljem naredili,” je razložil predsednik društva Marko Obid.

Z njim sta poprijela še Vid Prezelj iz Zakriža in Marijan Rejc iz Šebrelj. Veliko naličje so jim na laufar komando na Gabrijelovi hiši - tudi domu cerkljanskega džeza - pomagali obesiti laufarji in gasilci.

Na smučarskem centru Cerkno tudi poleti ob vikendih beležijo soliden obisk.

Gorski kolesarji polnijo smučarski center

Medtem se je okrog sto gorskih kolesarjev iz Slovenije in Hrvaške z gosti iz evropskih držav merilo za Uniorjev pokal v spustu na smučarskem centru (SC) Cerkno. Gre za naš in hrvaški osrednji pokal, ki so ga letos začeli na novo urejenem gorsko kolesarskem centru Javornik v sosednji občini Idrija in ga bodo septembra zaključili na Pohorju. Bilo je kaj videti. Ne le vratolomnih spustov kolesarjev, pač pa množico ljudi, ki jih je spremljala.

Smučišče je ta dan obiskalo krepko čez tisoč ljudi. “Dobro smo obiskani vse vikende in gostje posegajo po različnih aktivnostih, ki jih nudimo. Res pa je, da kolesarji s svojim centrom vse bolj prednjačijo,” so nam med precejšnjo gnečo zaupali v Alpski perli.

“Super proga, odlična organizacija,” je bil navdušen tekmovalec Anže. Lani je bila tekma proglašena za najboljšo v pokalu. Kolesarski center na smučišču pa s podjetjem Scott, ki korenini v Švici, in domačim športnim društvo Pedal prerašča v vodilnega pri nas. Urejenih imajo sedem prog od najtežje - Ta deuji do najlažje Marjetica. Obe sta dobili imeni po laufarjih, preostale pa nosijo imena značilnih novaških kmečkih naprav in ledinskih imen. V kolesarskem centru je na voljo vse, kar vratolomni športniki potrebujejo - od servisa do trgovine.


Najbolj brano