Danes najverjetneje najbolj vroč dan v letošnjem poletju doslej

“Prihodnji dnevi bodo vroči. Ob morju se bo živo srebro povzpelo na 33 do 34 stopinj Celzija, v Vipavski dolini in na Goriškem pa na približno 36 stopinj Celzija, toda lanskih temperaturnih rekordov najbrž ne bomo dosegli,” napoveduje Brane Gregorčič, vremenoslovec agencije za okolje.

Vsaka osvežitev prav pride. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Vsaka osvežitev prav pride. Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > To si velja zapomniti, saj se nam danes obeta najbolj vroč dan v tem tednu in za zdaj v letošnjem poletju. “V začetku avgusta lani so na Letališču Portorož nekaj dni zapored izmerili približno 37 stopinj Celzija, 5. avgusta lani v Biljah 39 stopinj in v Podnanosu 40 stopinj Celzija,” niza Brane Gregorčič.

Morje čez dan hladi ozračje

Ob morju se lahko za malenkost nižje temperature zahvalijo prav morju. “V teh dneh ima 27 stopinj Celzija in ko piha iz njegove smeri ali pa je čutiti burin, se ozračje nad kopnim segreje na največ 33 ali 34 stopinj Celzija. A to velja le za priobalni pas, že v Bertokih in Dekanih bodo imeli lahko 35 stopinj, termometer ob Kapitaniji v Kopru pa utegne kazati le 31 stopinj Celzija.”

Brane Gregorčič

vremenoslovec agencije za okolje

“Ker temperatura ob morju niti ponoči ne pade pod 20 stopinj, imajo tam tropske noči. V Vipavski dolini pa se živo srebro ponoči spusti na 19 do 20 stopinj.”

Temu, da je te dni precej vroče tudi na Goriškem, botruje šibka burja. Vremenoslovci vedo, da se ozračje segreva, ko se severni veter spušča v nižine. Segreje se za približno stopinjo za vsakih 100 metrov spusta.

Visokim dnevnim temperaturam sledijo nočne. “Ker temperatura ob morju niti ponoči ne pade pod 20 stopinj, imajo tam tropske noči. V Vipavski dolini pa se živo srebro ponoči spusti na 19 do 20 stopinj.”

Julija občutno manj padavin kot junija

Ohladitve vremenoslovci še ne morejo napovedati, pravijo le, da bo prihodnji teden večja verjetnost za kakšno nevihto in posledično nižje temperature. Gregorčič dopušča, da se bo to zgodilo tudi ob morju. “Če bo rahla burja prešla v maestral, lahko nevihto iz Istre zanese v notranjost države.”

Padavin je bilo v tem mesecu precej manj od povprečnih količin. “Na portoroškem letališču je v vsem mesecu padlo 36 litrov na kvadratni meter, običajne julijske količine pa so 60 litrov. Tudi v Biljah je padlo 62 in ne običajnih 100 litrov.” Junija je bilo drugače. V Portorožu so zabeležili 74 litrov na kvadratni meter (povprečne količine so 80 litrov) in tudi v Biljah so se z malo več kot 110 litri na kvadratni meter približali običajnim količinam.

Kako blažiti vročino?

Najbolj ogroža majhne otroke, ostarele in kronične bolnike, nepokretne, ljudi s slabšimi bivalnimi in socialnimi razmerami (živijo na podstrešjih, v slabo izoliranih osončenih stanovanjih) ter delavce na prostem. Izpostavljanje vročini lahko povzroči kožne izpuščaje, vročinske krče, izčrpanost, omedlevico, nezavest in vročinsko kap. Treba se je umakniti v senco in hladne prostore, omejiti fizično aktivnost, uživati lažjo hrano v več manjših obrokih ter piti zadostne količine vode in nesladkanih napitkov. Oblačila naj bodo lahka in zračna. Vsem, ki imajo težave z zdravjem zaradi vročine, je treba pomagati in po potrebi poklicati zdravniško pomoč. Pomembno je tudi, da zdravila hranimo na hladnem in jih ne izpostavljamo soncu. Senco in dovolj pitne vode potrebujejo tudi živali - na prostem in v stanovanjih. Hišne ljubljenčke sprehajajte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.

Nekateri na vročini, drugi na udaru klimatskih naprav

V Obalni sindikalni organizaciji - KS 90 ob vročinskem valu opozarjajo, da v več primerih delodajalec ne poskrbi za ustrezne delovne razmere. Temperatura zraka v delovnih prostorih ne sme presegati 28 stopinj. Izjema so tako imenovani vroči delovni prostori, vendar mora delodajalec v tem primeru poskrbeti, da temperatura zraka v pomožnih prostorih, hodnikih in stopniščih, ki so povezani z vročimi delovnimi prostori, ne presega 20 stopinj Celzija. Prav to pogrešajo pri nekaterih delodajalcih. V sindikatu izpostavljajo delavce v kuhinjah, pekarnah in pralnicah. Na prostem pa so na udaru gradbeni delavci, solinarji, delavci na poljih, vzdrževalci cestišč in železnic ter ribiči.

V pisarnah, ki so ohlajene, pa v neredkih primerih delodajalci povsem napačno postavljajo pihanje zraka iz klimatskega sistema, opozarjajo v OSO - KS 90. V sindikatu menijo, da bi bilo nujno sprejeti normative o najvišji možni zunanji temperaturi zraka za delavce, delodajalcem pa predlagajo ukrepe, kot je uvedba več odmorov.


Najbolj brano