Ante se je vrnil skoraj zmagoslavno

Ta teden se vračamo v stare čase, ko so bili televizijski prenosi tekem še bolj izjema kot pravilo, ko so tekme igrali ob nedeljah. Tretji krog prve SNL se namreč začne šele v nedeljo, v soboto pa bodo novo sezono odprli drugoligaši.

Dvoboj Maribora in Mure je imel  številno navijaško kuliso. Foto: NZS
Dvoboj Maribora in Mure je imel številno navijaško kuliso. Foto: NZS

KOPER > Druga SNL tudi letos obeta veliko zanimivih dvobojev, za primorsko nogometno javnost pa bo bolj zanimiva od prvoligaškega tekmovanja, v katerem je primorska le Gorica. V drugi ligi bo v soboto novo sezono začelo kar pet primorskih klubov, kar je skoraj tretjina ligašev. Glede na stanje v primorskem nogometu oziroma položaju primorskih mlajših selekcij v lanskem državnem prvenstvu je pet klubov v zaostreni konkurenci nerealno veliko.

V prvi SNL sta s polnim izkupičkom po dveh krogih na vrhu Domžale in lanski borec z obstanek Aluminij. Državni in pokalni prvak Olimpija je na predzadnjem mestu s točko, osvojeno v nedeljo zvečer v Krškem. Še vedno je brez zadetka v državnem prvenstvu, čeprav je na obeh tekmah v slovenski ligi na gol sprožila 44 strelov. Četrtkova zmaga proti očitno polamaterskemu severnoirskemu klubu Crusaiders s 5:1 je privžencem zmajev ponudila nerealno upanje, da se stvari premikajo na bolje.

Statistični poudarki

Koprčan Mitja Viler je v dresu Maribora v prvi SNL odigral že 203 tekme, s katerimi se je na sedmem mestu večne klubske lestvice izenačil z Emilom Šterbalom. Pri Gorici je Jaka Kolenc presegel mejo 6000 minut na igriščih prve lige, medtem ko je Andrej Kotnik presegel mejo 2000 minut igre.

Na drugi strani niti njihovi večni tekmeci v Ljudskem vrtu ne morejo biti zadovoljni. Izkazalo se je, da visoka zmaga proti Rudarju v uvodu v prvenstvo s 5:0 ni bila povsem realna, saj so Velenjčani storili veliko napak, ki so vijoličastim olajšale pot do visoke zmage. Med tednom je sledila rahla streznitev v Gruziji s Čihuro, ki bo zelo zahteven tekmec tudi v četrtek v Ljudskem vrtu. Pod Kalvarijo se je sicer v nedeljo zbralo 5800 ljudi, daleč več kot na vseh preostalih tekmah, veliko jih je prišlo iz Murske Sobote. Mura je po petih letih gostovala v Mariboru in iztržila veliko točko. V Ljudski vrt se je na klopi Mure vrnil tudi Ante Šimundža, nekdanji igralec in trener Maribora. Vtis je bil, da je v taktičnem smislu prelisičil kolega Darka Milaniča.

Med “evropskimi” moštvi so še najbolj prepričljive Domžale, ki so ugnale drugega udeleženca evropskega predtekmovanja, velenjski Rudar. Velenjčani so na lestvici prikovani na zadnje mesto, v četrtek pa v gosteh pri Steaui nimajo realnih možnosti za napredovanje. Te pa imajo Domžale, pri katerih blesti zimzeleni Senijad Ibričić, proti čvrsti ruski Ufi, s katero so v gosteh igrali 0:0. Olimpija je z eno nogo že v tretjem predkrogu evropske lige, Maribor pa se bo moral za to še potruditi

Od goriškega gostovanja v Celju si bomo kajpak najbolj zapomnili izenačujoči zadetek Semirja Smajlagića tik pred koncem tekme z razdalje 38 metrov, ki je zapečatil vrnitev med žive po vodstvu domačih z 2:0. Začetek sezone je s štirimi točkami za vrtnice zelo spodbuden, predvsem pa je ekipo razbremenil pritiska. Gorica bo naslednjo prvenstveno tekmo odigrala šele v ponedeljek, jutri pa se bo pomerila z italijanskim prvoligašem Spalom, kjer igra njihov nekdanji igralec Jasmin Kurtić. Tekma bo v Auronzu.


Najbolj brano