Strela zanetila požar nad Ajdovščino

Požar, ki ga je v petek popoldne zanetila strela na pobočju nad Ajdovščino, so tudi včeraj gasili z vojaškim helikopterjem. Gašenje požara je že v petek oteževal veter, ki je spreminjal smer, je povedal Kristjan Polanc, poveljnik Gasilske zveze Ajdovščina, ki je v petek in soboto vodil gasilsko intervencijo.

Požar nad Ajdovščino je v petek in včeraj gasil vojaški helikopter.  Foto: PGD Col
Požar nad Ajdovščino je v petek in včeraj gasil vojaški helikopter.  Foto: PGD Col

AJDOVŠČINA > Gasilce so o požaru v gozdu pod Sinjim vrhom obvestili v petek okoli 14. ure. Pod Sinji vrh se je odpravilo 38 gasilcev iz štirih gasilskih društev ajdovske gasilske zveze (Ajdovščina, Col, Šmarje, Selo in poklicna enota, sodelovali so tudi gasilci PGD Vipava). Ker je gorelo na težko dostopnem in strmem terenu, so območje pregledali in na pomoč poklicali Slovensko vojsko. S helikopterjem so nato požar gasili od šestih do devetih zvečer, ko so požar omejili, je povedal vodja petkove in sobotne gasilske intervencije Kristjan Polanc, poveljnik GZ Ajdovščina. Gorelo je pod električnim daljnovodom, na površini 2,5 hektarjev. Ponoči so na požarni straži ostali gasilci PGD Ajdovščina in Col.

Polanc je potrdil, da je požar v petek popoldne zanetila strela. Težave je pri gašenju povzročal tudi veter, ki je spreminjal smer. V soboto zjutraj so se gasilci PGD Ajdovščina, Selo, Šmarje in Col ponovno odpravili pod Sinji vrh. Dvajset gasilcev se je z vrha z nahrbtnjačami, polnimi vode, odpravilo na obrobje požarišča. Žarišča so pregledali, prekopali in zalili z vodo. Zgodaj popoldne je zaradi vzgona vetra zagorelo še na zahodni strani požarišča, pogasili so še približno 200 kvadratnih metrov in zvečer zaključili z intervencijo.

Včeraj pa so ponovno poklicali na pomoč vojaški helikopter. “Cougar zaliva požarišča, da ne bo spet zagorelo,” je pojasnil Polanc in dodal, da je v takem primeru potrebno predvsem veliko vode. Glede na vremensko napoved za te dni, si namreč niso želeli, da bi se požar ponovno razplamtel. Včeraj so pri oskrbi helikopterja z vodo pomagali gasilci PGD Ajdovščina, Selo in Vipava ter poklicni gasilci iz ajdovskega gasilno reševalnega centra. Pri logistiki so pomagali tudi pripadniki ajdovske civilne zaščite.

Okoli treh popoldne so z intervencijo zaključili. Vodja včerajšnje intervencije Blaž Mlečnik, operativni vodja GRC Ajdovščina, je povedal, da je vojaški helikopter dopoldne in zgodaj popoldne opravil 25 naletov. Ogenj je zajel skupno od tri do štiri hektarje. Včeraj se je ponovno potrdilo, da bi urejen heliport gasilcem olajšal delo v takšnih primerih.

Polanc je še poudaril, da je šlo za zelo zahtevno intervencijo. Pred desetimi leti so, denimo, gasili tako obsežen požar na Kovku.


Najbolj brano