Hrvaška barka potrgala mreže piranskega ribiča

Dogajanje v Piranskem zalivu se v zadnjih dneh še zaostruje. Prejšnji četrtek je hrvaška koča kljub opozorilom piranskega ribiča zapeljala naravnost čez njegove mreže. Posredovali so slovenski in hrvaški policisti in preprečili, da ni prišlo še do hujšega incidenta.

Prejšnji četrtek je piranskemu ribiču mreže potrgala ribiška barka 
Bukva.  Foto: Sonja Ribolica
Prejšnji četrtek je piranskemu ribiču mreže potrgala ribiška barka Bukva.  Foto: Sonja Ribolica

PIRAN > Po uveljavitvi arbitražnega sporazuma se je minuli četrtek dogajanje prvič stopnjevalo do fizičnega nasilja, je v soboto poročala Pop TV. Hrvaški ribiški čoln je potrgal ribiške mreže, ki jih je v morje ravno položil piranski ribič. Kot smo izvedeli, je ribič med polaganjem mrež - v morje je ravno vrgel zadnjo oznako (signal) - opazil, da proti njemu pluje hrvaški ribiško plovilo. Zapeljal je proti njemu, da bi ga opozoril, da pluje naravnost proti njegovim mrežam, a je hrvaška ribiška barka zaplula naravnost proti njegovim mrežam in jih potrgala.

Še pred je hrvaški ribič pripominjal, da naj bi bil piranski ribič v njihovih vodah. Gre za ribiško barko Bukva, ki je v zadnjem času menda ni bilo videti v Piranskem zalivu. Posredovali so slovenski in hrvaški policisti, ti so od hrvaškega ribiča zahtevali, naj dvigne kočo. Na njej je bil očiten dokaz o tem, kar se je zgodilo pred tem - del mreže in oznaka.

Zabeležili skoraj 1700 “dogodkov”

Po podatkih generalne policijske uprave so od razglasitve sodbe arbitražnega sodišča do konca leta 2017 slovenski policisti zabeležili 1134 dogodkov, letos (do 18. julija) pa 556 dogodkov.

Na generalni policijski upravi so potrdili, da je prejšnji četrtek hrvaško ribiško plovilo zapeljalo čez mrežo slovenskega ribiča, čeprav so ga pred tem opozorili in je bila mreža pravilno označena. O dogodku so obvestili upravo za pomorstvo in ribiškega inšpektorja, je potrdila Vesna Drole, vodja službe za odnose z javnostmi na generalni policijski upravi. Dodala je še, da policisti koprske policijske uprave zbirajo obvestila o kaznivem dejanju poškodovanja tuje stvari.

Na istrski policijski upravi pa so hrvaškim novinarjem pojasnili, da so v četrtek dobili prijavo umaškega ribiča, da mu je slovenski ribič grozil. Zgodilo pa se je po tem, ko je s svojo kočo zapeljal čez mreže slovenskega ribiča in jih poškodoval, so potrdili hrvaški policisti. To je bil tudi povod za domnevne grožnje. Dodali so, da sicer ni prišlo do fizičnega nasilja med ribičema. Tiskovna predstavnica Nataša Vitasović je za Glas Istre zatrdila, da povod za dogajanje ni bil spor o razmejitveni črti v zalivu, temveč le poškodovanje mreže.

Izvedeli smo, da je bilo v zadnjih dneh v Piranskem zalivu, kjer se dnevno dogajajo incidenti, občasno še bolj napeto kot sicer. Nekateri hrvaški ribiči naj bi med drugim proti slovenskim možem postave svetili z laserji, merili naj bi jim v oči. V zadnjih nekaj dneh naj bi se dogajanje sicer umirilo, tudi zato, ker so se jate rib premaknila južneje. Pred tem pa je bilo v slovenskem delu zaliva, kot ga je opredelila arbitraža, pet ali šest hrvaških ribiških bark, policisti in ribiška inšpekcija naj bi obravnavali po nekaj zadev na dan.

Po naših podatkih sta incident zakuhala oče in sin s hrvaške ribiške barke Bukva. V podoben incident sta bila vpletena že pred 13 leti, tudi takrat sta s svojo barko Bukva potrgala mreže piranskemu ribiču, nekaj dni pred tem pa je oče pred televizijskimi kamerami slekel hlače in razkazoval svojo moškost.


Najbolj brano