V juliju vesolje, morje, dediščina in šport

Dr. Gabrijela Zaharijaš, Dan Poljšak, Anton Marn in Alenka Artnik - to so kandidati za naziv osebnost Primorske meseca julija. Kdo bo prejel največ glasov komisije, bralcev in poslušalcev Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A bo znano prihodnjo soboto.

Pred štirimi milijardami svetlobnih let je črna luknja v osrčju neke daljne galaksije ustvarila curek visokoenergijskih delcev. Danes, po več kot desetletju trajajočih raziskovanj in eksperimentov, je enega med njimi, izmuzljivi nevtrino, zaznala Mednarodna skupina raziskovalcev, med katerimi je tudi dr. Gabrijela Zaharijaš iz Centra za astrofiziko in kozmologijo Univerze v Novi Gorici. Znanstvenikom je uspelo visokoenergijski nevtrino povezati tudi z verjetnim krajem nastanka - s supermasivno črno luknjo. “Odkritje nevtrinov je pomemben korak v nastajajoči eri večglasniške astronomije, ki s pomočjo novih virov izboljšuje naše razumevanje fenomenov tudi v najbolj oddaljeni prostranosti vesolja,” je po odkritju poudarila Zaharijaševa.

21-letni študent lesarstva Dan Poljšak je uresničil svoje sanje. V portoroški marini je splovil sedem metrov in pol dolgo leseno dvojambornico Cassiopejo, ki jo je izdelal sam. S podporo družine, srednje pomorske šole in prijateljev jo je začel graditi pred petimi leti. Vanjo je vložil 7000 ur dela. Pri tem so ga vodile izjemna vztrajnost, predanost in ljubezen do morja. Znanje o gradnji lesenih bark mu je posredoval stari mojster iz Pirana, Ivan Krpetič, in mladi ladjedelec je pridobljene veščine zdaj pripravljen deliti z drugimi. Dijaki srednje pomorske šole se bodo na njegovi Cassiopeji učili jadranja in drugih morskih veščin. Škofjeločan, ki ima družinske korenine v Barkovljah, je s svojim podvigom tudi med mladimi zbudil zanimanje za oživljanje in ohranjanje tradicionalnega ladjedelstva na slovenski obali.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 2. avgusta, opoldne.

> Do srede, 1. avgusta, opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

> Na Primorskem dnevniku lahko glasujete na spletni strani www.primorski.eu/osebnostprimorske. S SMS-sporočili pa na številko 340 1222160.

> Na Radiu Trst A lahko svoj glas oddate na elektronskem naslovu osebnost@rai.it.

Anton Marn je ravnatelj Višje strokovne šole Sežana, edine ustanove pri nas, ki izobražuje študente, ki jih zanima obdelava kamna. S tem pomembno prispeva k ohranjanju kamnoseštva na visoki ravni; njeni diplomanti v panogo prinašajo tudi nove ideje in oblikovalsko znanje, kar izdelkom iz kamna dviguje dodano vrednost. Pomemben prispevek k vrednotenju kamna in kamnite dediščine pa je bil tudi projekt, kakršnemu v Sloveniji nismo bili priča že desetletja - zamenjava kamnitih stebrov pod obokanim stropom z novimi, ročno izklesanimi stebri. Skupaj z dedičema spomeniško zaščitene domačije v Logatcu, študenti in njihovim profesorjem je z veliko mero strasti in predanosti pedagoga in strokovnjaka projekt izpeljal prav Marn.

Alenka Artnik se je v juliju udeležila najpomembnejšega svetovnega tekmovanja v prostem potapljanju Vertical Blue na Bahamih. S plavutjo in konstantno obtežitvijo je dosegla globino 105 metrov in si za nekaj dni z Italijanko Alessio Zecchini delila svetovni rekord najboljšega potopa med dekleti na svetu. Čeprav je napovedala še en globok potop, se zanj kasneje ni odločila. V tako ekstremnih športih velja, da se jih je treba lotiti previdno, z veliko mero osredotočenosti. Artnikova je tudi s tem, da se je znala ustaviti, pokazala, da je prava šampionka. Priložnosti za nov rekordni dosežek bo še veliko. Za zdaj pa velja, da smo Slovenci julija 2018 štiri dni imeli svetovno rekorderko v potapljanju na vdih.


Najbolj brano