Za voznika iz Kranja je bil usoden trk avtobusa

Avtocesta proti morju je bila včeraj zjutraj prizorišče tragične prometne nesreče, v kateri je umrl 65-letni voznik avtomobila, doma z Gorenjske. Najprej se je v bližini Razdrtega zgodil nalet dveh vozil, nato pa je voznik avtobusa trčil v avto 65-letnega Kranjčana, ki je že ustavljal svoje vozilo. Policisti bodo voznika avtobusa iz Žužemberka ovadili. Avtocesta je bila na tem delu zaprta več ur, nastal je 15-kilometrski zastoj, ki se je po poldnevu začel počasi krajšati.

Policisti bodo voznika avtobusa, ki   zaradi neprilagojene hitrosti ni 
uspel ustaviti in je trčil v avto kranjske registracije, kazensko 
ovadili.   Foto: PU Koper
Policisti bodo voznika avtobusa, ki zaradi neprilagojene hitrosti ni uspel ustaviti in je trčil v avto kranjske registracije, kazensko ovadili.  Foto: PU Koper

RAZDRTO > Povsem zmaličen chevrolet kranjske registracije, v njem pa mrtev voznik in poškodovan pes, dve vozili v grmovju ob avtocesti, še trije poškodovani, ki pa niso utrpeli hujših poškodb, in več kot deset kilometrov dolg zastoj so posledice včerajšnje hude prometne nesreče, ki se je zgodila kmalu po osmi uri zjutraj na avtocesti v bližini Razdrtega, v smeri proti Kopru. V dveh ločenih nesrečah je bilo vpletenih pet vozil.

Najprej je počilo, ko je voznik kombija na prehitevalnem pasu zaradi neprilagojene hitrosti trčil v zadnji del osebnega avtomobila znamke mazda, nato je pripeljal voznik berlinga, ki je zmanjšal hitrost in začel ustavljati. Enako je za njim storil voznik chevroleta, so ugotovili policisti. Za njim je po prehitevalnem pasu pripeljal še voznik avtobusa, ki pa zaradi neprilagojene hitrosti ni uspel ustaviti in je trčil v zadnji del chevroleta. Tega je potisnilo naprej in v levo, v kovinsko ograjo.

Voznik avtobusa je nato trčil še v berlinga, ki ga je odbilo v desno in odneslo z avtoceste. Avtobus je chevrloet potisnil naprej do kombija, ki ga je nazadnje odbilo s ceste, je dinamiko nesreče opisala tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec. Mazda je obstala na vozišču, chevrleta pa je nazadnje obrnilo, tako da je povsem zmaličen obstal pred avtobusom.

65-letni voznik chevroleta, doma iz Kranja, je v nesreči utrpel tako hude poškodbe, da mu reševalci niso mogli več pomagati. Postojnski gasilci so pokojnega s tehničnim posegom rešili iz zverižene pločevine. V njegovem vozilu je bil tudi pes, ki je utrpel poškodbe, zanj je poskrbela veterinarska služba. V nesreči so se poškodovali še trije ljudje. Reševalci dveh ekip postojnske nujne medicinske pomoči so jih oskrbeli, odpeljali so jih v izolsko bolnišnico in ljubljanski klinični center. S koprske policijske uprave so sporočili, da trojica ni utrpela hujših poškodb.

Policisti bodo 57-letnega voznika avtobusa, doma iz Žužemberka, ki se je zaletel v vozilo pokojnega Kranjčana, ovadili tožilstvu, 51-letnemu vozniku kombija iz okolice Maribora, ki je prvi trčil, pa bodo zaradi neprilagojene hitrosti poslali plačilni nalog.

Poleg postojnskih reševalcev je posredovalo še enajst gasilcev PGD Postojna, nam je povedal poveljnik društva Mitja Šantelj. Najbolj zahtevno je bilo tehnično reševanje pokojnega voznika iz chevroleta, kot običajno pa so zavarovali prizorišče nesreče, pomagali reševalcem, z vpojnim sredstvom posuli madeže na cestišču. Delavci Darsa so na prizorišču nesreče postavili tudi posebne zastore, s katerimi so preprečili, da bi se zaradi uhajanja pogledov zgodilo kaj hujšega še na drugi strani avtoceste.

Za nesrečo so kmalu nastali zastoji, dolgi so bili tudi petnajst kilometrov, kar je podaljšalo pot od Ljubljane proti Kopru za dve uri in več. Promet so preusmerjali na vzporedno cesto, najprej pri Uncu, nato že pri Logatcu. Zastoji so nastajali tudi na vzporedni cesti. Osebna vozila so lahko mimo prizorišča nesreče po odstavnem pasu zapeljala kmalu po 11. uri, ta del avtoceste so za ves promet odprli okoli 12.15, štiri ure po nesreči.

Na koprski policijski upravi so še pojasnili, da so skupaj z delavci Darsa na treh lokacijah uredili izvoz za vozila, ki so bila ujeta v koloni, najprej za osebna vozila in avtobuse, nato pa tudi za tovornjake.


Najbolj brano