Motovun letos s pridihom Berlina

Celovečerec Napad panike poljskega režiserja Pawla Maslone je sinoči odprl 21. filmski festival v Motovunu. Do nedelje se bo na “hribu filmov” odvrtelo več kot 110 filmov, tudi trije slovenski: Električne sanje, Jaz sem in Gajin svet.

Nagrado maverick bo  prejel Ruben Östlund. Predvajali bodo tri njegove filme, v soboto Igro, ki je 
leta 2011 švedsko javnost vznemirila z zgodbo  o temnopoltih dečkih, ki oropajo bele vrstnike.
Nagrado maverick bo prejel Ruben Östlund. Predvajali bodo tri njegove filme, v soboto Igro, ki je leta 2011 švedsko javnost vznemirila z zgodbo o temnopoltih dečkih, ki oropajo bele vrstnike. 

MOTOVUN > Dokumentarni film o začetniku slovenske popularne električne glasbe Mihi KraljuElektrične sanje, ki ga je po scenariju Gregorja Baumana režiral Dušan Moravec, bodo v petek ob 15. uri predvajali v programu celovečernih filmov. Gajin svet režiserja Petra Bratuše je uvrščen v otroški program festivala in opozarja na težave, kot so ločitev staršev, odtujenost v družini in nevarnosti svetovnega spleta ter družbenih omrežij. Film Jaz semPetre Trampuž Bocevske, ki ga bodo predvajali v programu Motovunskih kratkih, pa je zgodba o modernem Robinu Hoodu skozi oči moža, ki je izgubil očeta in se ponovno znašel sam s starimi strahovi.

Mirković: Dva vrhunca iz Rusije in Kolumbije

Po mnenju direktorja Igorja Mirkovića bosta vrhunec festivala dve filmski projekciji, in sicer kriminalka kolumbijske režiserke Laure MoraUbiti Jezusa, ki govori o nasilju v Kolumbiji, in film ruskega režiserja Kirila SerebrennikovaPoletje, ki govori o začetku rocka v začetku 80. let v Sovjetski zvezi.

Na festivalu letos sicer nimajo države partnerke, temveč partnersko mesto - Berlin, iz katerega bodo prišli številni filmski ustvarjalci. V spremljevalnem programu bodo prikazali filme tamkajšnjih avtorjev. “Naš berlinski program vključuje 20 filmov, ki pa niso zgolj nemški, vendar zagotovo vključujejo ustvarjalce iz vsaj sedmih držav,” je pojasnil Igor Mirković na novinarski konferenci. Po njegovem mnenju je namreč Berlin na nek način srce umetniške Evrope ravno zato, ker tja odhaja toliko različnih režiserjev, ki ustvarjajo vsebinsko bogate in pisane filme.

Česa nikakor ne spregledati?

Katere filme si letos velja še ogledati? Angela (jutri ob 23.30) Luisa Ortege (1980), enega najbolj nadarjenih argentinskih režiserjev mlajše generacije, ki se je s svojim drugim nadrealističnim celovečercem Monobloc pred leti predstavil tudi na izolskem Kinu Otok in pustil zelo dober vtis.

Predvajali bodo tudi najnovejši film cannskega ljubljenca, turškega režiserja Nurija Bilge Ceylana, Drevo divje hruške (danes ob ob 18. uri). Debra Granik je po igralskem odkritju Jennifer Lawrence v Na sledi očetu (2010) v svojem najnovejšem filmu Leave No Trace (v soboto ob 21.15) ponovno detektirala vzhajajočo zvezdo ameriškega filma Thomasin McKenzie.

Maverick švedskemu satiriku

V Motovunu bodo predvajali novo delo svojstvene nemške režiserke Valeske GrisebachSehnsucht (jutri ob 17. uri), ki je lani z Vesternom osvojila motovunski propeler. Letošnja posebnost je celovečerec Profil (jutri ob 10. uri) ruskega režiserja Timurja Bekmambetova, ki se v celoti dogaja na zaslonu računalnika.

Letos pa seveda ne gre niti spregledati Igre (v soboto ob 14. uri) švedskega posebneža Rubena Östlunda, ki je nase najprej opozoril z izjemnim črnim homorjem v Višji sili, lani pa je s provokativno satiro Kvadratom osvojil zlato palmo v Cannesu. Letos bo v Motovunu prejel nagrado maverick za inovativnost pri razširjanju meja filmskega izraza.

Letošnja častna gosta festivala bosta hrvaška igralca Rade Šerbedžija in Mustafa Nadarević, ki bosta prejela nagradi za 50 let filmskega ustvarjanja. Nadarević ima za seboj več kot 150 gledaliških vlog in 60 filmskih, najbolj pa smo si ga zapomnili po vlogi Izeta Fazlinovića v popularni humoristični seriji Lud, zbunjen, normalan.

Rade Šerbedžija je nesporna igralska legenda z območja bivše Jugoslavije, ki se mu je poleg zavidljive gledališke in glasbene kariere uspelo prebiti tudi v Hollywood in med drugim sodelovati s kultnim režiserjem Stanleyjem Kubrickom v Široko zaprtih očeh, njegovi poslednji mojstrovini.


Najbolj brano