Kanin je lahko zgled za pogum

Kanin za razliko od povezanega smučišča Sella Nevea, kjer so italijanske oblasti zgradile gondolsko žičnico s pomočjo denarja dežele Furlanije - Julijske Krajine, ostaja prepuščen samemu sebi. No, Kanin kot takšen ne, pomagala mu bo občina, ki pa res ostaja bolj ali manj prepuščena sama sebi. Evropska unija je sklenila, da v turistično infrastrukturo v prihodnjem obdobju ne bo vlagala, država pa bo prejkone dvakrat premislila, preden bo že drugič v kratkem obdobju nezanemarljive vsote denarja namenila zgornjemu Posočju. Spomniti se namreč velja, da je bilo treba propadlo žičniško infrastrukturo na Kaninu prav pred kratkim temeljito obnoviti.

Na Bovškem se sprašujejo, ali bodo zmogli poplačati posojila za smučišče, ali bodo pritegnili dovolj smučarjev, da bi se račun izšel. Pesimizem morda ni na mestu, misliti je namreč treba širše. Denimo: žičniška infrastruktura že dolgo ni več zanimiva le pozimi, ko se gor in dol prevažajo smučarji. Enako, če ne celo bolj, gorski kraji žičnice potrebujejo poleti, ko se gor in dol prevažajo resni in manj resni pohodniki, izletniki, kolesarji ... Takšen primer v bližini so Svete Višarje ali Velika planina, malo manj blizu, a Primorcem še vedno dovolj znana, pa je znamenita Sella Ronda v Dolomitih, ki je iz pohodništva naredila celo znanost. Vsak premik z žičnico namreč gostu spodobno zaračunajo, pa sta oba zadovoljna: pohodnik, ker mu v hrib ni treba gristi kolen, upravljalec žičnice pa, ker je zaslužil.

Velja biti optimist, hkrati pa opozoriti, da samo moderna infrastruktura ne bo prinesla dodatnega turističnega razcveta. Potrebna bo vsebina.

V prid drznosti v Bovcu govori tudi dejstvo, da je in bo še nekaj let na pohodu turizem, ki si za cilj jemlje Evropo. Zaradi varnosti, urejenosti, relativne neodkritosti naših krajev in vse boljše ponudbe si upamo napovedati svetlo bodočnost slovenskega, s tem pa tudi primorskega in posoškega turizma. Oglejte si te dni kakšno fotografijo iz Dubrovnika, Hvara, Azurne obale, katerega od grških otokov ali turške riviere in si potem oglejte še fotografije Posočja ali katere druge slovenske turistične destinacije! Razlika je očitna, število človeških bitij na kvadratni meter pa neprimerljivo. Zato velja biti optimist, hkrati pa opozoriti, da samo urejena moderna infrastruktura ne bo prinesla dodatnega razcveta. Potrebna bo vsebina. Ta pa je v glavah in rokah tistih, ki lokalni turizem usmerjajo.


Preberite še


Najbolj brano