Pastirčke so pričakale nove igre

Pastirske igre v Senožečah so letos pripravili že 19. po vrsti. Pet pastirskih ekip se je preizkusilo v kar nekaj novih igrah, ki niso bile enostavne. Najbolj priljubljena nova igra med tekmovalci pa je bila pastirska ribičija.

Ribičija je bila najbolj priljubljena nova pastirska igra. Foto: Samanta Coraci
Ribičija je bila najbolj priljubljena nova pastirska igra. Foto: Samanta Coraci

SENOŽEČE > Začetek Pastirskih iger sega v leto 1995, ko je bila mimo Senožeč zgrajena avtocesta. Pred tem so bile Senožeče glavna žila do morja, zato so se poleti skozi kraj vile dolge kolone avtomobilov. “Ko je bila avtocesta narejena, pa je kraj zajelo nekakšno mrtvilo, kar je bil šok za domačine. Začutili so, da je treba nekaj narediti. Prišli so do zamisli, da bi organizirali Pastirske igre - neke vrste praznik, ki bi povezoval rejce drobnice in ostale živinorejce na širšem območju,” je povedal Valter Cerkvenik, predsednik Kulturnega društva Pepca Čehovin - Tatjana, ki organizira Pastirske igre.

Letošnje igre so se začele že v četrtek z razstavo slik ilustratorja Damijana Stepančiča. Obiskovalci so si lahko ogledali, kako bo videti ilustrirana izdaja Krsta pri Savici, ki jo pripravlja. Zaključile pa so se s sobotnim tekmovanjem in ansamblom Mladi gamsi. V organizacijo v društvu privabljajo tudi mlade, ki opravijo veliko prostovoljnega dela, na katerem temelji celotna prireditev. Ključna pa je prav inovativnost mladih, saj si prav oni izmislijo nove igre, ki morajo biti zanimive tako za tekmovalce kot za obiskovalce.

Pastirskih iger se je letos udeležilo pet ekip, ki so se morale spoprijeti s tradicionalno vožnjo samokolnice in novimi izzivi: s sadjarsko dirko, s pastirsko ribičijo, z dirko vpreženega pastirčka in z bežečimi frnikolami. “V igre poskušamo vpeljati pastirsko življenje, kar je danes zelo težko, zato ga je treba nekoliko modernizirati,” je razložil predsednik domačega društva.

Prireditev so dopolnile različne razstave in predstavitve domačinov, pekli so kruh, pletli s koruznim ličjem, na stojnicah so ponudili domače pridelke in izdelke. Zaplesalo je plesno društvo Srebrna iz Senožeč, palice pa so zavrtele mažoretke iz Povirja, ki so pripravile posebno točko z znakovnim jezikom.


Najbolj brano