Ljubezen stanuje tam, kjer je toplo

Nebo je tovor kapelj, ki ga je neslo čez Ankaran, v petek zadržalo pri sebi, občinstvu na plaži Valdoltra pa s tem ponudilo priložnost, da uživa na prvi celovečerni koncertni skupni vožnji Avtomobilov in Severe Gjurin.

 Foto: Maksimiljana Ipavec
Foto: Maksimiljana Ipavec

ANKARAN > Križišče, na katerem se je ena najbolj dolgoživih in samosvojih slovenskih glasbenih zasedb, ki je osvojila tudi nekdanjo novovalovsko Jugoslavijo, srečala z najmehkejšim in obenem najbolj ekspresivnim sodobnim slovenskim ženskim glasom, stoji v oktobru 2012.

Takrat so Avtomobili z velikim koncertom v Cankarjevem domu v Ljubljani obeležili 30 let svoje glasbene poti, med goste na odru pa povabili tudi Severo Gjurin, s katero si poleg številnih glasbenih sorodnosti delijo tudi letnico rojstva. Na tistem koncertu je zapela pesem Obsedela sva sama, intimno spraševanje o končnosti in krhkosti življenja.

In ta skladba je bila tudi prva, s katero je Severa v sklopu prireditev Poletje v Ankaranu skupaj z novogoriško skupino zaveslala v gost zrak na enem najlepših in najočarljivejših koncertnih prizorišč, ne samo v slovenski Istri, ampak tudi širše. Kamni obrežja se tam srečujejo z morjem, nebo pa je tisti večer naslikalo ozadje, ki je z odtenki razklane modrine spominjalo na slike Andraža Šalamuna.

Od Prešerna do Enakonočja

Večer so začeli Avtomobili s skladbo Prvi šolski dan, ki je leta 1992, ko so izdali album Mraz, delovala kot že skoraj pozabljena fotografija iz družinskih albumov, zdaj pa z aktualnostjo v srčiko zareže mnogo bolj kot ob svojem rojstvu.

Tokrat so občinstvo presenetili tudi z akustičnimi preoblekami skladb z različnih plošč oziroma obdobij - od mlajših, kot so Ni več umika, Reka, Stopinje v snegu, Če si rojen, ki jih najdemo na njihovem zadnjem albumu Daleč, pa vse do skladb Poslušaj, Mraz, Enkrat v življenju

V drugem delu koncerta pa so prvič v življenju Avtomobili in Severa združili moči v tako veliki mavrici njihovih in njenih pesmi. Med njimi je bila tudi Daleč; prvo studijsko sodelovanje Severe in Avtomobilov, ki se je odtisnilo tudi na albumu z istim naslovom.

Pevka, za katero so starši ime našli v Prešernovi pesmi Prekop, je ankaransko občinstvo popeljala na Gorenjsko in zapela njegovo O, Vrba, klaviaturist Mirko Vuksanovič, bobnar David Morgan, basist David Šuligoj, kitarist Boštjan Andrejc - Bushy pa so s Severo odpotovali še tja Kjer je toplo, kakor je naslov skladbe, ki jo je z zasedbo Olivija posnela pred osmimi leti. Spremljali so jo še pri pesmih Kakor da se nič ni zgodilo in Ti si moje srce. Skladba Ali je še kaj prostora tam na jugu pa je z glasom Marka Vuksanoviča zazvenela še globlje in bolj pretresljivo.

Skupaj so se odpravili še Skozi leta ter ob tej nanizali tudi druge uspešnice Avtomobilov - Enakonočje, Gospodar (tvojega srca), Ljubezen ne stanuje tu ... Pesem Sama pa je k občinstvu odpotovala le v zlitju Markovega in Severinega glasu ter njene kitare.

Najboljša glasova skupaj ustavita svet

Morje je pljuskalo, se penilo in šumelo, aplavz pa ni in ni nehal deževati. “Moraš priznati - ta dva sta naša najboljša glasova. In ko ju še slišiš skupaj, se svet kar ustavi,” se je k možu obrnila gospa srednjih let. Malo naprej je fant objel punco, ki je kljub temu, da so glasbeniki že pospravljali instrumente, še vedno občudujoče gledala na oder: “Res upam, da to ni bilo le 'enkrat v življenju'. Ko bodo naslednjič skupaj igrali, greva spet.”


Najbolj brano