Agrochem je odšel na Kras

Potem ko je še v začetku maja mecen balinarjev novogoriškega Agrochema Marjo Golob optimistično govoril o okrepitvah in naskoku na naslov državnega prvaka, je sredina julija prinesla popoln preobrat. Neuspešna pogajanja o denarnih nagradah štirim lanskim nosilcem igre so pripeljala do razpada ekipe. Namesto Agrochema Nova Gorica bo v novogoriški dvorani jeseni igral Agrochem Hrast iz Kobjeglave.

Majske kvalifikacije za evropski pokal z La Perosino  so bile zadnje 
dejanje razpadle temno-modre ekipe novogoriškega Agrochema. Foto: Igor Mušič
Majske kvalifikacije za evropski pokal z La Perosino so bile zadnje dejanje razpadle temno-modre ekipe novogoriškega Agrochema. Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Novogoriški prvoligaš, ki je pred sedmimi leti svojo pot začel v Šempetru, je bil povsem odvisen od svojega mecena, balinarskega navdušenca in lastnika glavnega pokrovitelja, podjetja Agrochem, Marja Goloba. V svojem poklicu in v klubu se je izkazal kot dober gospodar (obveznosti iz minule sezone so bile dosledno poravnane), doslej pa so njegovemu ravnanju pritrjevali tudi rezultati. Po majskih obljubah o skorajšnji sestavi okrepljene ekipe, ki naj bi s slovenskega prestola vrgla škofjeloško Trato, pa se je prvemu možu novogoriške zgodbe o uspehu zalomilo.

Konec zgodbe o uspehu

Agrochem je izstopil iz prve lige, v OBZ Nova Gorica pa se - po preverjanju pri tajniku Marjanu Ferfolji - novogoriška zasedba ni prijavila v nobeno tekmovanje. Njena športna pot je, kot kaže, končana. Marjo Golob in njegovo podjetje so - tako kot še trije donedavni balinarji novogoriške ekipe - ugledali svojo prihodnost v Hrastu iz Kobjeglave, ki bo pod imenom Agrochem - Hrast jeseni nastopal v novogoriški dvorani.

Marjo Golob

lastnik Agrochema

“Osebno na izsiljevanja ne pristajam. V teh okoliščinah sem začel razmišljati, kako bi se še dalo sestaviti konkurenčno primorsko ekipo.”

Golob je vzroke za presenetljivo hiter razpad novogoriške ekipe pojasnil takole: “Denarne zahteve Gašperja in Matije Povha, Klemna Sosiča in Petra Ravbarja so bile prevelike. Osebno na izsiljevanja ne pristajam. V teh okoliščinah sem začel razmišljati, kako bi se še dalo sestaviti konkurenčno primorsko ekipo. Ko sem zastavil superligaški projekt Agrochema v Novi Gorici, sem računal na dotok mladih kakovostnih balinarjev iz šole BK Goriška brda. Žal se je pokazalo, da od tam v kratkem ne bomo mogli dobiti igralcev. Po vsem tem nisem več videl smisla, da bi na silo sestavljal konkurenčno ekipo, ki ne bi imela igralskega jedra z Goriške. Najbližje okolje, ki je kazalo potencial za sestavo konkurenčne primorske ekipe za naskok na naslov prvaka, je bilo v Kobjeglavi. Zato sem se odločil, da se skupaj s tremi igralci novogoriške ekipe in okrepitvijo iz italijanske prve lige, Erikom Petričem, angažiram v Hrastu Kobjeglavi, ki bo po novem v prvi ligi tekmoval pod imenom Agrochem Hrast.”

Prenagljene odločitve

Po tej odločitvi je omenjena četverica, ki se glede denarja ni sporazumela, odšla k sežanski Skali. Iz novogoriškega Agrochema pa so v Hrast prestopili Žan Kocina, Igor Jakopič in Mitja Petrič.

Takšen razplet ne bo brez posledic za razvoj balinanja na Goriškem. Nova Gorica bo imela le gostujočega prvoligaša s Krasa, sedanji položaj pa kaže tudi na zastoj pri gradnji kakovostne piramide selekcij na Goriškem. Predsednik OBZ Nova Gorica in tudi prvi mož BK Goriška brda Zvezdan Prinčič ob tem razmišlja takole: “Mislim, da bi morali imeti pri pogovorih več potrpljenja. Odločitve so bile prenagljene. Škoda je, da je dobra novogoriška ekipa razpadla. Vsaka stvar potrebuje svoj čas. Razvoj naše balinarske šole v Goriških brdih je ustavilo pomanjkanje denarja za gradnjo balinarske dvorane, ki bi nam omogočila primerno kakovostno delo čez vse leto in z večjo skupino balinarjev. Če bi želeli dvigniti raven, bi se moralo sedem naših obetavnih igralcev voziti v Novo Gorico, s tem pa bi bilo ogroženo igranje našega kluba v drugi ligi.”


Najbolj brano