Maribor že kot brzi vlak

Polovica od štirih slovenskih udeležencev evropskih klubskih predtekmovanj, ki jih v tem tednu čakajo tekme drugega predkroga za uvrstitve v evropsko ligo, je prvi krog domačega prvenstva uspešno začela, pri čemer sta se dva pomerila med sabo.

Gorica (v belih dresih) je na domačem stadionu že v prvem krogu 
prizemljila državne prvake. Foto: Leo Caharija
Gorica (v belih dresih) je na domačem stadionu že v prvem krogu prizemljila državne prvake. Foto: Leo Caharija

KOPER > Kar je bilo očitno že v pripravljalnem obdobju, se je natančno prelilo v minuli prvoligaški konec tedna. Maribor že melje, nosilec dvojne krone Olimpija pa se opoteka in nikakor ne more doseči zadetka. Tudi Domžale so še v iskanju prave forme, predvsem je ekipa neprepričljiva v obrambi, ostali pa so tudi še bolj ali manj v nedorečeni podobi.

Olimpija še brez zadetka

Olimpijo je v Novo Gorico pospremilo precej nezaupanja pri lastnih navijačih, ki se je po tekmi le še poglobilo. Milan Mandarić pri njih ni več car, saj so številne na videz nerazumljive poteze po majskem zmagoslavju razočarale ljubljansko nogometno javnost, ki je po dvojni kroni le pričakovala, da se ekipa ne bo razgradila in da bo jo bo še naprej vodil trener Igor Bišćan. Koliko časa bo pri Olimpiji njegov naslednik Ilija Stolica, bomo še videli. Gorica je pametno izkoristila težave zmajev in z zgodnjim zadetkom Žige Lipuščka postavila že lep temelj k zmagi, s katerim je prekinila 18 tekem dolg niz neporaženosti zmajev, hkrati pa je razgalila njihovo nemoč v napadu. Statistika je bila na strani gostov, ampak že na nedavnem svetovnem prvenstvu smo se lahko prepričali, da sama statistična prevlada ne pomeni veliko. Zmaga je Gorici zagotovo prav prišla za dvig samozavesti pred zahtevnim prvenstvom.

Luka Zahović je že prvi strelec slovenskega prvenstva, čeprav je malo možnosti, da bi na koncu tudi končal na vrhu, saj je bojda v prodajni izložbi vijoličastih. Ti so v Velenju nasuli petardo, čeprav ni kazalo, da se bo Rudar kar predal. Po drugem zadetku vijoličastih so namreč domači knapi prenehali igrati. Ob Velenju - kjer pa je vendarle gostoval Maribor - se je le nekaj manj gledalcev (2300) zbralo v Fazaneriji, kjer je Mura ob vrnitvi v prvo ligo gostila Triglav. Ta je Prekmurcem pokazal, da vendarle obstaja razlika med drugo in prvo ligo. Edino pravo presenečenje je bila zmaga Aluminija proti Celju.

Evropski teden

V četrtek bo imela četverica klubov delo v drugem predkrogu evropskega pokala. Maribor je dvakrat ugnal albansko moštvo Partizani. Zdaj ga čaka gruzijska ekipa Čihura Sačhere (pred tremi leti bi bila koprski tekmec, če bi rumeni preskočili Nefči), ki je izločila izraelski Beitar Jeruzalem. Če se prebijejo naprej, sta v tretjem predkrogu potencialna tekmeca vijoličastih Osijek ali stari znanec Glasgow Rangers. Velenjski Rudar, ki se je v domačem prvenstvu v nedeljo z mariborsko petardo v mreži vživel v vlogo njihovega prvega sanmarinskega tekmeca Tre Fiori, ki ga je izločil s skupno gol razliko 10:0, čaka težko premagljiv romunski FCSB oziroma Steaua Bukarešta. V primeru napredovanja bi jih čakalo gostovanje pri Slaviji v Sofiji ali pa pri splitskemu Hajduku. Domžale so v prvem predkrogu srečno izločile Široki Brijeg zaradi večjega števila golov v gosteh (skupni izidi 3:3), toda zdaj jim bo nasproti stala ruska Ufa, za katero igra še poslednji veteran v slovenski izbrani vrsti Bojan Jokić. V tretjem predkrogu zmagovalca najbrž čaka Honved iz Budimpešte, ki igra z luksemburškim Progres Niederkornom. Olimpijo, ki po izpadu iz kvalifikacij za ligo prvakov nadaljuje v evropski ligi, čaka premagljiv severnoirski Crusaiders. Seveda pod pogojem, da prvič v sezoni na uradnih tekmah tudi zadane tekmečevo mrežo. Potem pa bo ovira že visoka: najverjetneje beloruski Bate Borisov, ki igra s Helsinki.


Najbolj brano