Gorica potrdila, da za končni vtis štejejo le zadetki in točke

Potem ko so se ustavili pred prvo evropsko oviro, so se slovenski prvaki opekli tudi v Novi Gorici. Olimpija tudi na tretji števni tekmi letošnje sezone ni dosegla gola, Gorica pa je prvenstvo odprla z zmago 2:0.

Andrija Filipović je razveselil novogoriške privržence v športnem 
parku z drugim golom.  Foto: Leo Caharija
Andrija Filipović je razveselil novogoriške privržence v športnem parku z drugim golom.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Statistika v nogometu marsikaj odkriva, a tudi prikriva. Olimpija je bila v domala vseh kazalcih boljša, a v tistem kar šteje - golih - je bil njen učinek ničen. Kakorkoli, dogajanje je usmerilo zgodnje vodstvo gostiteljev, ki so začeli odločno in poletno, prvaki pa zadržano in negotovo. Zadetek Žige Lipuščka je imel dvojno težo. Domačemu taboru je dal injekcijo samozavesti, obenem pa je poskrbel za ljubljansko budnico.

Igra se je hitro razživela, Olimpija, ki je po napornem gostovanju v Bakuju opravila kar nekaj rošad v ekipi, je začela stiskati obroč okrog Novogoričanov. Prometa na domači polovici je bilo sicer precej, a učinek je bil zanemarljiv. Čeprav je bilo v novogoriškem kazenskem prostoru nekajkrat kar vroče, ljubljanski nogometaši nikakor niso naravnali merilnih naprav. Ne pri zaključnih strelih ne pri podajah pred vrata Grege Sorčana, ki mu v prvem delu ni bilo treba resneje posredovati. Na drugi strani pa si je Olimpijin čuvaj mreže Aljaž Ivačič kar večkrat moral ogreti dlani.

Gorica : Olimpija 2:0 (1:0)

Športni park, gledalcev 1000 sodnik Sagrković (Kranj) 6,5. Strelca - 1:0 Lipušček (3), 2:0 Filipović (51).

Gorica: Sorčan 7,5, Hodžić 6,5, Tomiček 6,5, Lipušček 7,5, Celcer 6,5, Grudina 6,5, Kotnik 6,5 (od 77. Smajlagić -), Kolenc 6,5, Marinič 6,5 (od 69. Džuzdanović -), Osuji 7, Filipović 7 (od 80. Humar-). Trener: Miran Srebrnič.

Olimpija: Ivačič 6, Gajić 5,5, Ilić 5,5, Štiglec 5,5, Brkić 6, Putičanin 5,5, Tomić 6, Miškić 5,5, Savić 5,5 (od 65. Boateng 6), Vombergar 5,5 (od 72. Kadrić -), Črnic 5,5 (od 72. Suljić -). Trener: Ilija Stolica.

Rumeni kartoni: Lipušček, Filipović, Grudina; Savić, Ivačič.

Olimpijina globoka postavitev je namreč odpirala precej manevrskega prostora gostiteljem, ki so nemara res kakšno akcijo izpeljali prenagljeno, po drugi strani pa so prav s hitrim prenosom žoge ustvarjali pritisk na ljubljanske branilce. Trojica Leon Marinič, Andrej Kotnik in Osuji Amarachi se je vključevala v medprostor, Andrija Filipović pa je prihajal za hrbet ljubljanski obrambi, ki jo je še dobro odnesla. Seveda novogoriškega vodstva ne bi bilo brez žrtvovanju in pomoči v obrambi. Res pa je, da včasih potem zmanjka nekaj bistrosti v napadalnih zaključkih.

Drugi polčas je bil vsaj v uvodnih minutah tekme preslikava prvega. Spet so Novogoričani hitro dosegli želeno. Po drugem zadetku pa je bila pot do domače zmage odprta. “Olimpija je bila boljša na žogi, a smo bili zato konkretnejši. Naše vodilo je vsi za enega, eden za vse, kar smo pokazali tudi na tekmi. Zmaga pa je pravšnja nagrada in spodbuda za nadaljevanje sezone,” je povedal Andrija Filipović, ki je po neposrečeni pretekli sezoni novo odprl, kot si napadalec lahko le želi. Potem ko je v pripravljalnem obdobju pridno tresel mreže tekmecev, je tudi na začetku prvenstva potrdil strelsko formo. Ni veliko manjkalo, pa bi še enkrat razveselil novogoriške privržence, ki v drugem polčasu vendarle niso mogli spokojno spremljati dogajanja.

Ploha v športnem parku je šla na roko Ljubljančanom. Žoga je bila hitrejša, Olimpija pa vse nevarnejša pred vrati Sorčana, ki je nekajkrat moral pokazati vse svoje veščine. Po drugi strani se je zdelo, da Ljubljančani ne bi dosegli zadetka, niti če bi tekma trajala tri dni. Strelski post pa bi prekinili le, če bi žogo neposredno pospremili v mrežo. Vloga prvega osmoljenca je pripadla Andresu Vombergarju, ki je bil naravnost poklican od javnosti in Olimpijinih navijačev. Argentinski Slovenec se pred vrati res ni proslavil, po drugi strani pa z njegovo menjavo kopica podaj v kazenski prostor ni dosegla svojega naslovnika.

“Po prejetem zadetku iz prekinitve je tekma šla v napačno smer. Ustvarili smo si vrsto priložnosti, a jih žal tudi zgrešili. Verjamem pa, da se nam bo vse skupaj enkrat vrnilo, zato se ne smemo prepustiti malodušju,” je povedal trener Ljubljančanov Ilija Stolica, na katerega se je po tekmi vsul plaz neprijetnih opazk najbolj gorečih Olimpijinih privržencev. Na drugi strani se je v soboto v športnem parku precej ugodneje počutil Miran Srebrnič. “Fantom gredo vse čestitke za požrtvovalno igro. V dobrem in slabem lahko s takšnima pristopom in značajem marsikaj postorimo. Pričakovali smo podobno tekmo, Olimpija ima zelo veliko posest žoge, res pa je, da smo si ob zadetkih ustvarili še nekaj lepih priložnosti. Z več mirnosti pri podajah pa bi bilo vse skupaj videt še bolje,” je povedal novogoriški trener.


Najbolj brano