Borili se bodo za enake pravice vseh delavcev v Luki

Čimprejšnja izenačitev delovnih pogojev in zagotovitev pravic za vse delavce, ki delajo v Luki Koper, tako prek podjetij IPS kot redno zaposlenih v pristanišču - to je cilj novoustanovljenega Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper - z ramo ob rami (SŽPD-RR).

 Foto: Reka Šav
Foto: Reka Šav

KOPER > Sindikat so ustanovili na pobudo delavcev, ki jih zaposlujejo izvajalci pristaniških storitev (IPS), njegov namen pa je, da združi luške delavce, ki do sedaj niso bili zaposleni v Luki Koper.

Sindikat, ki je bil ustanovljen v začetku junija, nima predsednika, njegov najvišji organ pa je upravni odbor, ki trenutno šteje 29 članov. Do zdaj so prejeli 93 pristopnih izjav iz dvanajstih podjetij IPS, pri čemer se “to število iz dneva v dan povečuje,” je na današnji predstavitvi povedal Samo Veble. “Ta sindikat je nastal z namenom, da bi se čim prej ukinil - da ne bi bilo več potrebe po njem. To bi pomenilo, da se vsi delavci, ki delajo sedaj pod IPS, zaposlijo v Luki Koper,” je izpostavil.

Najprej analiza razmer, nato nadzor

Sindikat bo za vse delavce izvedel pravno analizo in zahteval odpravo morebitnih kršitev, v nadaljevanju pa bo nadziral spoštovanje delovnopravne zakonodaje. Morebitne kršitve se nanašajo na nakazovanje minimalnega osebnega dohodka, pri čemer ostali delež delodajalec plača “na roko”, za neprekinjeno delo po deset zaporednih dni v 12-urnih izmenah, pomanjkljivo opremljenost in drugo, našteva Veble.

Nekateri predstavniki SŽPD-RR so tudi v organih Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper, tako da sta zelo povezana, s čimer želijo doseči usklajenost delovanja. Naslednji korak SŽPD-RR bo seznanitev delodajalcev z včlanitvijo njihovih delavcev v sindikat. “V slogi je moč - več nas je, močnejši smo, lažje bomo zastopali interese vseh zaposlenih,” je poudaril Veble in spomnil, da je država že lani obljubila rešitev problematike IPS. “Mi jim bomo z obilico dobre volje pri tem pomagali, če se bo le dalo. Seveda pa mora biti dobra volja z obeh strani, ne samo z naše,” pravi.

Borili se bodo za iste pogoje dela in isto plačilo, kot jih imajo zaposleni v Luki

Rok Parovel iz SŽPD je poudaril, da bodo skupaj s SŽPD-RR zahtevali, da pri uresničevanju akcijskega načrta reševanja problematike delavcev IPS “zaposlijo v večji meri delavci IPS, ki že več let opravljajo različna dela na deloviščih Luke Koper”. V ta namen bo po njegovo potrebno slediti “kriterijem izkušenosti in usposobljenosti, kriterije izobrazbe pa omehčati tako, da omenjeni delavci zaradi tega ne bodo izpadli iz konkurence. Dejstvo je, da so bili do sedaj povsem primerni za delo v Luki in verjamemo, da bodo tudi vnaprej opravljali ta dela v Luki Koper.”

Za tiste delavce, ki jih letos v Luki še ne bodo zaposlili, ampak bodo delali prek agencij, se bodo skupaj s SŽPD-RR borili za iste pogoje dela in plačilo, kot jih imajo zaposleni v Luki. “V kolikor bo katerikoli delodajalec omejeval ustavno pravico do svobodnega sindikalnega organiziranja ali izvajal kakršenkoli pritisk na člane SŽPD-RR, bomo skupaj uporabili vse oblike sindikalnega boja, da se to prepreči,” je dejal Parovel.

“Dovolj je tega ignoriranja, da smo vsi skupaj na enem delovišču,” je poudaril Mladen Jovičičiz SŽPD. Ugotavlja, da se od novega leta dalje tempo reševanja problematike delavcev IPS zmanjšuje in ugiba, da se morda nagibajo “k transformaciji sistema IPS v nekaj, kar bo nedvomno zakonito.” “Ni čas, da gremo v to še hujšo obliko in dokončno zacementiranje sistema IPS, ampak je treba poskrbeti, da se ta akcijski načrt implementira,” pravi.


Najbolj brano