Prenavljajo šest doprsnih kipov

V Hlavatyjevem parku pri koprski tržnici so začeli restavratorji vračati mladost tamkajšnjim kipom. Zaenkrat so obnovili enega, dela pa se bodo nadaljevala do konca avgusta.

Takšen sijaj, kot ga ima pred kratkim postavljen kip Danila Petrinje 
- Primoža, bodo kmalu dobili tudi preostali kipi.   Foto: Alenka Penjak
Takšen sijaj, kot ga ima pred kratkim postavljen kip Danila Petrinje - Primoža, bodo kmalu dobili tudi preostali kipi.  Foto: Alenka Penjak

KOPER > Kipe je že najedel zeleni volk, kot se imenuje bakrova sol, ki se nabere na bakru, če je bil dolgo izpostavljen vplivom zraka ali morske vode. Zato je marsikdo vesel obnove, ki jo vodi Enio Vivoda, specialist za kovino iz Pokrajinskega muzeja Koper. Najprej bodo restavratorji očistili zgornji, kovinski del, v drugi fazi pa obnovili še kamnite podstavke.

Obnova se je začela na pobudo koprskega župana Borisa Popoviča, so oznanili iz Pokrajinskega muzeja Koper, saj je med obhodom mesta opazil, da kipi niso v primernem stanju. “Nemudoma smo ukrepali in pozvali direktorja Pokrajinskega muzeja Koper ter se dogovorili, da bo skrb za kipe v domeni muzeja, medtem ko bo za čiščenje kamnov, ki podpirajo kipe, zadolžena Marjetica Koper,” je Popovičeve besede javnosti prenesel Luka Juri, direktor muzeja.

“Naloga našega muzeja je med drugim tudi skrb za novejšo kulturno dediščino. Ti kipi, ki krasijo Hlavatyjev park, spominjajo na pomembne zgodovinske osebnosti in dogodke izpred več desetletij, ki so odločilno krojili zgodovino našega mesta. Slednja je močno zaznamovana tudi z narodnoosvobodilnim bojem, ki je potekal na krilih Osvobodilne fronte,” je dodal Luka Juri.

V Hlavatyjevem parku so mesto našli trije narodni heroji, in sicer Janko Premrl Vojko, Karlo Maslo in Pinko Tomažič, le nekaj metrov stran pa so še štirje kipi, postavljeni v čast španskemu borcu in častnemu občanu Kopra in Genove Antonu Ukmarju - Miru, častniku NOV in zgodovinopiscu prekomorskih brigad Albertu Klunu, mornariškemu častniku in poveljniku tržaškega pomorskega obalnega sektorja ob koncu druge svetovne vojne Kazimirju Renčlju ter ustanovitelju Luke Koper, Danilu Petrinji - Primožu, ki je svoj doprsni kip dobil pred kratkim.


Najbolj brano