Obalna cesta bo še občutljiva tema

Sprehajanje, kolesarjenje ali zgolj brezskrben počitek v družbi ali s knjigo v roki vzdolž obalne ceste je pravi balzam za oči in dušo. Odprt pogled na modrino morja in neba ob spremljavi čričkov in galebov, brez nepotrebne “urbane” navlake, je kombinacija, ki ne pritegne le samotarjev, temveč vse, ki v frenetičnem vsakdanu hlastajo po spokojnosti in notranjem miru.

To območje je postalo priljubljeno pribežališče vseh, ki se v velikem loku raje izognejo gneči, vreščanju s plaž in bučnim terasam gostinskih lokalov. Saj ne, da bi prezirali ljudi, ki jih poletni kaos pritegne, le svoj osebni prostor iščejo. In ob nekajkilometrskem koščku obale med Koprom in Izolo ga z lahkoto tudi najdejo. Odločitev o izgonu avtomobilske pločevine seveda pozdravljajo, a jih obenem skrbijo napovedi o prihodnjem razvoju in spremembah, ki jih občinski oblasti v Kopru in Izoli snujeta na tem še dokaj pristno naravnem delu kratke slovenske obale.

Obalna cesta ne pritegne le samotarjev, temveč vse, ki v frenetičnem vsakdanu hlastajo po spokojnosti in notranjem miru.

Skeptični so do nekaterih zamisli, ki bi po njihovem mnenju korenito posegle v njim ljubo “divjino”, čeprav nimajo nič proti ureditvi skalometa, saj so kamni zdaj nametani in zaradi ostrih robov resnično neuporabni, dostop v morje pa je pravi podvig. Tudi namestitev kakšnega plavajočega pomola se še sklada z njihovim prepričanjem, medtem ko ob drugih posegih že zmajujejo z glavo.

O električnem vlakcu ali minibusu, ki bi semkaj vozil sonca in morja željne obiskovalce, nočejo niti slišati. Gostinska ponudba? Ne, hvala! Kavo, sok ali mrzlo pivo lahko popijemo v Žusterni ali pa pred avtokampom Jadranka, pravijo. Gradbeni posegi in velikopotezni turistični načrti so prepovedane besedne zveze, ki jim dvigajo pritisk. Bolj kot bodo uredili ta predel, bolj bo obljuden, tega pa si ne želim, odkrito pove starejši gospod. Čeprav bi na prvo žogo lahko ocenili, da je njegovo razmišljanje preveč konservativno, ga ne gre obsojati. Ubesedil je namreč večinsko mnenje rednih obiskovalcev, ki bodo najbolj zadovoljni, če bo obalna cesta v prihodnje ostala nedotaknjena.

Bodo lokalni oblastniki razumeli in ponotranjili to jasno sporočilo, ali bodo brezglavo silili v kakšne nepotrebne in pretirane naložbe, ki bodo morda dokončno uničile to zatočišče sodobnega človeka?


Preberite še


Najbolj brano