Želijo vsaj uvrstitev v drugi krog

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je pred svojim prvim nastopom na svetovnem prvenstvu v Italiji zbrala na pripravah v Kranjski Gori. V ekipi so tudi primorski odbojkarji Mitja Gasparini, Dejan Vinčič, Dane Mijatović in Jani Kovačič.

Slovenska moška članska reprezentanca bo prvič tekmovala na 
svetovnem prvenstvu. Foto: Ana Oblak
Slovenska moška članska reprezentanca bo prvič tekmovala na svetovnem prvenstvu. Foto: Ana Oblak

KRANJSKA GORA > Selektor Slobodan Kovač je na Gorenjsko povabil tudi kanalskega sprejemalca ACH Volleya Jureta Okrogliča, ki pa se je po težavah s poškodbami med evropsko ligo raje odločil za počitek in okrevanje. Zbrana ekipa, ki bo 12. septembra v Firencah odigrala zgodovinsko prvo slovensko tekmo na svetovnem prvenstvu, je povsem drugačna od tiste, ki je junija v evropski ligi le nabirala izkušnje.

Nosilci slovenskih uspehov v letih od 2015 do 2017 (srebro na evropskem prvenstvu (EP), zmaga v drugi skupini svetovne lige in uvrstitev na svetovno prvenstvo (SP)) so po počitku od dolgih klubskih sezon evropskih in azijskih velikanov spet zbrani. Pričakovati je, da bodo imeli glavne vloge tudi trije Primorci, ki so soustvarjali že omenjene uspehe: novogoriški organizator igre poljskega Czarni Radoma Dejan Vinčič, napadalec korejskega prvaka Koreian Air Jumbos, Izolan Mitja Gasparini in libero našega prvaka ACH Volleya, Kanalec Jani Kovačič. Njegov someščan, član belgijskega prvaka Noliko Maaseik Dane Mijatović, bo kakovostna menjava na mestu blokerja, kjer ima Slovenija dva predstavnika velikih italijanskih (in tudi evropskih klubov) - Jana Kozamernika (Trentino ) in Alena Pajenka (Verona). Vsi slovenski ključni sprejemalci prihajajo iz bogatih in močnih lig. To so kapetan Tine Urnaut (Modena), Klemen Čebulj (Milano), Alen Šket (Fenerbahče) in Jan Klobučar (Bedzin, Poljska).

Sistem tekmovanja

Slovenija bo tekme igrala v dvorani Nelson Mandela Forum v Firencah, ki ima 7500 sedežev med 12. in 18. septembrom. Sistem prvenstva predvideva, da v drugi krog gredo štiri najboljše ekipe. V tretji krog (to pomeni uvrstitev med šest najboljših) napredujejo zmagovalci skupin in dve najboljši drugouvrščeni ekipi. Najboljša četverica iz dveh tričlanskih skupin tretjega kroga nato igra v polfinalu in na koncu za odličja.

Drugi krog je dosegljiv

Slovence na SP v predtekmovanju čaka skupina A v nam dokaj bližnjih Firencah. Zato število vstopnic že hitro kopni, kupiti pa jih je mogoče na spletnem naslovu http://italy-bulgaria2018.fivb.com/en/tickets.

Napredovanje v drugi krog, ki zagotavlja vsaj delitev 13. mesta, je osnovni cilj Slovencev, ki so sicer osma ekipa Evrope. Da bi prvi krog preskočili, morajo naši osvojiti vsaj četrto mesto v skupini, kar bi s tako izkušeno ekipo lahko dosegli.

In kakšna je slovenska bilanca s tekmeci v skupini? Z Dominikansko republiko in Argentino naši še nimajo izkušenj, z ostalimi tekmeci pa so se že pomerili in jih celo premagali - Japonce v svetovni ligi, Belgijce na kvalifikacijah za SP (oboje lani), Italijane pa v bržkone neponovljivem polfinalu EP 2015, ki se je končalo s slovenskim srebrom. Italija, peta ekipa Evrope, je doma gotovo favorit uvodne predtekmovalne skupine. Argentina je redna udeleženka velikih tekmovanj. Tudi letošnje nove elitne lige narodov, v kateri je - v klubu velikih in bogatih povabljencev svetovne zveze FIVB - zasedla 14. mesto. Sodeč po dosedanji statistiki je najšibkejši člen skupine Dominikanska republika.

V slovenski reprezentanci so optimistično razpoloženi. Selektor Slobodan Kovač je uvodoma povedal: “Vsi igralci so spočiti. Nekateri so imeli daljši odmor, a so dobili individualne programe in bi morali že prve treninge opraviti na dokaj visoki ravni. Imamo zelo kakovostno ekipo, katere motiv je najvišji - dobra igra na svetovnem prvenstvu.”

Izkušeni Alen Šket je dodal: “Imamo kakovost in visoke cilje. Vse bo odvisno od nas. Sestava predtekmovalne skupine je kar ugodna. Borili se bomo za najvišja mesta.”

Prvi uradni pripravljalni tekmi bo Slovenija 23. in 24. avgusta odigrala z Nemci, od 6. do 8. septembra pa bo v ljubljanskih Stožicah vrhunski zaključni pripravljalni turnir z ekipami z vrha svetovne lestvice. Slovenija se bo pomerila z ZDA, Kanado in Iranom.


Najbolj brano