Promocija doline s festivalom

Člani Društva Mladi Renče-Vogrsko se ob rednem poletnem programu Lakeness v tem času intenzivno pripravljajo tudi na letošnjo novost - štiridnevni glasbeni festival s pestrim programom, ki bo Vipavsko dolino postavil na evropski festivalski zemljevid. Med drugim bodo sredi avgusta nastopili Dubioza Kolektiv, Jinx, Elvis Jackson, Mi2, Big Band Nova, Rudi Bučar, Tinkara Kovač ...

Člani Društva Mladi Renče-Vogrsko že od junija skrbijo za pester dnevni in večerni program ob jezeru. Foto: Klemen Batagelj
Člani Društva Mladi Renče-Vogrsko že od junija skrbijo za pester dnevni in večerni program ob jezeru. Foto: Klemen Batagelj

VOLČJA DRAGA > Lakeness Festival bo v Volčjo Drago med 16. in 19. avgustom privabil ljubitelje domače in tuje rock ter elektronske glasbe iz vse Slovenije in Italije. Prireditelji, člani Društva Mladi Renče-Vogrsko, si tako želijo postaviti Vipavsko dolino na evropski festivalski zemljevid. “Peto sezono poletnega programa na lokaciji Lakeness nadgrajujemo z intenzivnim, štiridnevnim festivalskim dogajanjem. Na treh odrih bo nastopilo 27 glasbenih imen, poleg lokacije ob jezeru v Volčji Dragi pa bo dnevno dogajanje tudi ob reki Vipavi,” je pojasnil Andraž Furlan, predsednik društva.

Družbeno odgovoren festival

“Festivalu smo dodelili tri plati. Prva je glasba, ki bo za vse okuse in starostne skupine. Druga je promocija Vipavske doline, kamor spadajo izleti v času festivala, preizkus lokalne hrane in pijače, ogled znamenitosti, podpora glasbenikov in umetnikov, ki prihajajo iz Vipavske doline … Tretja plat pa je družbena odgovornost, saj bomo del izkupička namenili septembrskemu čiščenju reke Vipave,” je dodal.

Anja Sedevčič

Občina Renče-Vogrsko

“Lakeness je biser, na katerega smo zelo ponosni. Festival bo v naše kraje privabil veliko obiskovalcev na dnevni ravni, ki se bodo tu tudi zadržali. V tem vidimo razvoj, saj dogajanje ni namenjeno le lokalnim obiskovalcem.”

Na seznam nastopajočih, ki bodo igrali na Rock Šok odru, so organizatorji med drugim uvrstili zasedbe Dubioza Kolektiv, Jinx, Elvis Jackson, Mi2, Pigs Parlament, Big Band Nova z gosti Rudijem Bučarjem, Tinkaro Kovač in Aniko Horvat. Manjkal ne bo niti Woodhouse oder, na katerem bodo glavni DJ-i Damir Hoffman, Tim Urbanya, Roli in drugi, pod njim pa ljubitelji elektronske glasbe.

Festivalu so prireditelji dodali podnaslov Občuti Vipavsko dolino, saj želijo obiskovalcem pokazati, kaj vse dolina ponuja. “Lahko bodo s kolesi spoznavali naravne lepote, po Vipavi se bodo lahko spuščali z veslanjem stoje (SUP), poleg tega pa bodo pridelovalce vinarje spoznavali na vinskih turah,” je pojasnil Matic Pirih, ki bo zadolžen za dnevno obfestivalsko dogajanje. Poskrbljeno bo tudi za kampiranje in vse ostalo, kar sodi na festivalsko prizorišče.

Ponosni na biser ob jezeru

Na občini so idejo mladih podprli. “Lakeness je biser, na katerega smo zelo ponosni. Festival pa bo v naše kraje privabil veliko obiskovalcev na dnevni ravni, ki se bodo tu tudi zadržali. V tem vidimo razvoj, saj dogajanje ni namenjeno le lokalnim obiskovalcem, ampak tudi populaciji zunaj naše regije in širše,” je dejala Anja Sedevčič, ki je na Občini Renče-Vogrsko zadolžena za kmetijstvo in turizem. Do sedaj so prodali že več kot 600 festivalskih vstopnic, nadejajo pa se, da se bo čez mesec na festivalu dnevno trlo več tisoč ljudi.

Sicer pa člani društva že od junija skrbijo za pester dnevni program ob jezeru. Prirejajo športne dogodke, program za otroke, koncerte, kulinarične dogodke, pokušine vin in ostalo, kar privablja obiskovalce vseh generacij. Družba Spintec ob tamkajšnjem jezeru načrtuje naložbo, letos pa je v vlogi glavnega sponzorja festivala. “Skozi podjetniške oči smo prepoznali, da gre za 'top' zabaviščno lokacijo,” je ob tem povedal prokurist in večinski lastnik družbe Goran Miškulin. “Četudi bodo ob jezeru zgradili nove poslovne objekte, bo Lakeness ostal na isti lokaciji tudi prihodnjo sezono,” pa je zagotovil Samo Černilogar iz vrst organizatorjev.


Najbolj brano