Na vrsti je puščavski izziv

Strasti se po svetovnem prvenstvu v Rusiji še niso docela pomirile, pogled nogometnih navijačev pa po malem že uhaja na naslednje prizorišče mundiala v Katar, ki bo po marsičem posebno.

Eden od  ekstravagantnih stadionov prihodnjega svetovnega prvenstva.
Eden od ekstravagantnih stadionov prihodnjega svetovnega prvenstva. 

RUSIJA > Katar bo najmanjša država, ki je doslej gostila SP. Za zdaj ta primat pripada Švici, ki je leta 1954 pripravila mundial s 16 reprezentancami. V Katarju jih bo dvakrat ali celo trikrat toliko.

V svetovni nogometni zvezi namreč preigravajo scenarij, po katerem bi prehiteli razvoj dogodkov in za leto 2026 predvideno širitev izpeljali že v Katarju. To pa bi seveda pomenilo, da bi emirat, ki po velikosti ozemlja obsega približno pol Slovenije, moral najti partnerje oziroma soorganizatorja. Vse glasneje se omenja Savdska Arabija, s katero pa Katar v zadnjem obdobju obdobju vežejo vse prej kot zgledni meddržavni odnosi. Res pa je, da nogomet ruši marsikatero oviro. Šport in nogomet predstavljata odlično državno razglednico.

Prireditelji so navijače na rokometnem SP kar kupili, da so le pričarali nekaj navijaškega utripa

Francoske vezi

Tudi v kontekstu naslednjega SP je zmaga Francozov za Katarce prišla kot naročena. Šejki so si za evropsko ustvarjalno bazo izbrali Pariz, njihova paradna ekipna športa pa sta nogomet in rokomet. Paris Saint-Germain poskušajo na vsak način popeljati na evropski vrh, ki se jim vztrajno izmika, čeprav so v rokometu zbrali največje zvezdnike, v nogometu pa izpeljali najdražja prestopa v zgodovini. Neymar je predviden kot ambasador SP v Katarju, Kylian Mbappe pa bo imel čez štiri leta bržkone že status globalne zvezde.

Rusija je naslednjim organizatorjem v vseh pogledih letvico postavila zelo visoko. Vprašanje je, če se ji bodo Katarci, ki se šele v novem tisočletju postavljajo na športni zemljevid, približali; res pa je, da njihovih sposobnosti ne gre podcenjevati. Kar si silno bogata država, ki živi od izdatnih zalog nafte in predvsem zemeljskega plina, zamisli ali zaželi, tudi naredi. Ne glede na ceno in časovne roke. V to smo se prepričali na SP v rokometu leta 2015. Športna dogodka po globalni prepoznavnosti in tržnih vrednostih sicer nista primerljiva, a sleherna organizacija velikega tekmovanja prinese nova spoznanja.

1,5 milijona nogometnih gostov pričakujejo Katarci na svetovnem prvenstvu čez štiri leta.

Športni pomisleki

Nogometno SP v Rusiji je bilo zato tudi za Katarce poučno. Ne gre dvomiti, da bodo posvojili kakšne prijeme in jih prenesli v arabski svet. Izhodišča pa se v marsičem seveda tudi razlikujejo. Če je bilo SP v Rusiji turnir velikih razdalj, bo v Katarju vse bolj zgoščeno. Središče (športnega) dogajanja v državi bo seveda glavno mesto Doha. Vseh osem stadionov naj bi bilo dokončanih do leta 2020. Vključno z 32 vadbenimi središči bodo zgolj v športno infrastrukturo Katarci predvidoma vložili okrog deset milijard dolarjev.

Katar je že nekaj let veliko gradbišče. Doha se širi, v puščavi pa rastejo nova mesta. Državljanov Katarja, ki uživajo vse privilegije, je zgolj 313.000, preostali od 2,6 milijona prebivalcev pa so povečini delavci iz revnejših azijskih držav. Cenjeno je tudi tuje znanje, ki ga v Katarju primanjkuje. Za dvig športne kulture so ali pa še skrbijo tudi Slovenci na začasnem delu v Katarju. Pred tremi leti so športne dvorane na rokometnem SP z nekaj izjemami praktično samevale, tujih navijačev je bilo le za vzorec. Prireditelji so jih priložnostno kar kupili, da so le pričarali nekaj navijaškega utripa.

Za SP v nogometu so tovrstne bojazni bržkone odveč, se pa seveda porajajo vprašanja (dragih) namestitvenih zmogljivosti. Pivo za navijače naj ne bi bilo dostopno le ob veselih uricah v luksuznih hotelih, peklenski vročini pa se bodo izognili. 22. SP bo na sporedu med 21. novembrom in 18. decembrom, za vsak primer pa bodo vsi stadioni klimatizirani.

Pomisleki sicer ostajajo, a pustimo se presenetiti.


Najbolj brano