1000 podarjenih knjig za temelj strokovne knjižnice

Zbiralec militarij in starin Cveto Bajc iz Postojne je Parku vojaške zgodovine Pivka podaril svojo zbirko priročnikov o vojaški tehniki. Sprejeli so jo z odprtimi rokami in s tem dobili močan temelj za strokovno knjižnico, ki jo nameravajo ustvariti.

Cveto Bajc (desno) je napolnil kombi s knjigami in priročniki ter jih 
predal Janko Boštjančiču, direktorju Parka vojaške zgodovine.  

 Foto: Park vojaške zgodovine
Cveto Bajc (desno) je napolnil kombi s knjigami in priročniki ter jih predal Janko Boštjančiču, direktorju Parka vojaške zgodovine.  Foto: Park vojaške zgodovine

PIVKA > Cveto Bajc iz Postojne je Parku vojaške zgodovine podaril poln kombi knjig, približno 1000 priročnikov in druge literature. “Gre za priročnike o pehoti, tankih, letalstvu, enotah zveze in drugem, večinoma iz obdobja JLA. Parku vojaške zgodovine bo to prišlo prav, pomembno je tudi, da se ta literatura ohrani, saj je žal veliko konča na odpadih, kjer je kilogram knjig vreden tri cente, pa še platnice je treba odtrgati,” pravi Bajc.

Vse knjige je treba ohraniti, meni Bajc

Njegova zbirka je nastajala dolga leta. “Z zbirateljstvom in vojaškimi zadevami se ukvarjam, odkar pomnim. Zbiram naboje, medalje slovenskih partizanskih enot, pa tudi druge stvari,” pravi. Udeležuje se srečanj zbiralcev vojaških predmetov, obiskuje sejme po vsej Evropi, kupuje in prodaja. Je eden od pobudnikov srečanja zbiralcev vojaških predmetov v Šempetru, ki je med največjimi tovrstnimi dogodki v Evropi.

“Z leti se je nabralo tudi veliko knjig, ki sem jih nabavljal, saj mi je bilo škoda, da bi se uničile. Knjige je treba ohraniti, ne glede na to, ali so režimske, saj jih je nekdo napisal, lektoriral, pregledal, natisnil ...” pravi Bajc, ki sicer s knjigami na sejmih ne trguje, saj bi bile pretežka prtljaga. Če pa bi se posvetil iskanju kupcev zanje, bi jih lahko našel, meni, in tudi kar nekaj iztržil zanje. A pomembno je tudi kaj podariti muzejem, saj nimajo veliko denarja za dopolnjevanje zbirk, še dodaja. Tako je, denimo, Notranjskemu muzeju v Postojni tudi že podaril korespondenco dr. Lavrenčiča, postojnskega odvetnika iz obdobja med obema vojnama in še kaj.

Zapisan je vsak vijak

Podarjene zbirke priročnikov so v Parku vojaške zgodovine zelo veseli. “Želimo si, da bi vzpostavili strokovno knjižico in to bo njen močan temelj,” pravi Boštjan Kurent, strokovni vodja Parka vojaške zgodovine. Poleg tega je zanje gradivo dragoceno, saj gre za priročnike s podrobnostmi o vozilih in orožju JLA, ki so ključne za pridobivanje in vzdrževanje eksponatov.

“Že doslej smo se trudili pridobivati priročnike, saj je vojska že nekdaj imela za vsa vozila in drugo opremo izjemno natančno dokumentacijo, popisane vse rezervne dele, vsak vijak. To je za vzdrževanje še delujočih eksponatov zelo pomembno. Trudimo se tudi najti osebe, ki so pred več desetletji uporabljale in vzdrževale ta vozila in opremo, a njihov spomin ni vedno zanesljiv po toliko letih, zato so knjige še toliko pomembnejše,” utemeljuje Kurent.


Najbolj brano