Boj za vrnitev s štirimi Primorkami

Danes, 16. julija, se bodo v mariborskem centru Draš začele priprave slovenske ženske članske odbojkarske reprezentance na čelu s kanalsko kapetanko Evo Mori. Dekleta se po kvalifikacijskem neuspehu leta 2016 želijo spet uvrstiti na evropsko prvenstvo.

Primorki Eva Mori in Tina Grudina (od leve v sivem) bosta   skoraj 
gotovo v prvi postavi reprezentance. Foto: Igor Mušič
Primorki Eva Mori in Tina Grudina (od leve v sivem) bosta skoraj gotovo v prvi postavi reprezentance. Foto: Igor Mušič

MARIBOR > Kvalifikacije za člansko evropsko prvenstvo bodo prvi pravi preizkus za italijanskega selektorja slovenske izbrane vrste Alessandra Chiappinija, ki je to delo prevzel lani, ko je bila v ospredju priprava nadarjene generacije mlajših članic na svetovno prvenstvo U-23. Lansko sezono je opravil z odliko, saj so dekleta osvojila srebrno odličje.

Letošnja naloga b0 bistveno težja. Od 15. avgusta do 9. januarja bomo na kvalifikacijah za člansko evropsko prvenstvo videli, ali je trenerju in igralkam uspelo dvigniti raven odbojkarske igre in miselnosti do pravega profesionalizma. Brez tega se je na zaključni turnir absolutnega prvenstva stare celine težko uvrstiti, še teže pa je tam odigrati opazno vlogo. Leta 2015 so Slovenke pod vodstvom Mariborčana Bruna Najdiča sicer premierno prišle na EP, a ostale tam povsem praznih rok. V reprezentancah U-23 je še nekaj amaterizma športnic - študentk, pomembne odbojkarske države pa v te ekipe marsikdaj ne uvrstijo ravno vsega, kar premorejo. Že v kvalifikacijah takšnih popustov ne bo.

Kvalifikacijske tekme slovenske reprezentance, domače, 15. avgusta, v Mariboru - Slovenija : Izrael (Ljudski vrt, 19); 25. avgusta - Slovenija : Belgija (Ljudski vrt, 19); jeseni (termin še ni določen) - Slovenija : Islandija; gostovanja - Islandija : Slovenija (19. avgusta), Belgija : Slovenija (22. avgust), Izrael : Slovenija (9. januar).

Sredozemske igre kot svarilo

Prvi del reprezentančne sezone je na sredozemskih igrah dal resno opozorilo, da je stopnica med mlajšimi članicami in članicami visoka. Slovenke so zasedle sedmo mesto - 0b tem, da so velike reprezentance tja poslale druge ekipe. Dekletom bi bržkone koristilo, če bi pred tem igrala še evropsko ligo, da bi pridobila še nekaj izkušenj v absolutni konkurenci, še kakšno točko na evropski lestvici in da bi dalj časa ostala v pravem vadbeno-tekmovalnem pogonu, a se za to strokovno vodstvo in OZS nista odločila.

Tudi zato ima selektor nekaj težav pri lovu na izenačenost forme posameznic. Igralke iz slovenskega prvenstva so namreč zadnje tekme odigrale konec marca ali v začetku aprila. Po tem so svojo pripravljenost ohranjale na različni ravni, opozarja Chiappini: “V ekipi imamo dve vrsti igralk. Pretežno nekoliko starejše igralke, ki v svojo odbojkarsko kariero vlagajo maksimum in imajo jasno zastavljene cilje, žal pa tudi tiste, pri katerih ni tako. Včasih se trenerji preveč posvečamo tehniki in taktiki, igralke nove generacije pa pozabimo naučiti, kakšen mora biti profesionalen odnos do dela in kaj pomeni nositi reprezentančni dres. Ne sme se dogajati, da so igralke tudi po tri mesece brez treninga.”

Alessando Chiapoini,

selektor ženske odbojkarske reprezentance

“Včasih se trenerji preveč posvečamo tehniki in taktiki, igralke nove generacije pa pozabimo naučiti, kakšen mora biti profesionalen odnos do dela in kaj pomeni nositi reprezentančni dres.”

Chiappini sicer vztraja z jedrom ekipe, ki je lani osvojila že omenjeno srebro. V njej so štiri predstavnice primorske odbojke. Največ odgovornosti bo na kapetanki, kanalski organizatorki Evi Mori, ki je z Beziersom postala francoska prvakinja. Iz novogoriške šole izhajata sedanji soigralki pri drugi ekipi minulega prvenstva, kamniškem Calcitu, blokerka Tina Grudina in prosta igralka Maja Pahor. Vse tri so si lani nadele srebro na SP U-23. Novogoriški Gen-I Volley tokrat prispeva še sprejemalko Pio Blažič.

Slovenska kvalifikacijska skupina A je ugodna, napredujeta dve ekipi. Slovenke (21. na evropski lestvici) bodo težko kos Belgijkam (14), vsekakor pa mora biti cilj te generacije premagati Izrael (30) in Islandijo, ki v prejšnjem kvalifikacijskem ciklu za EP sploh ni bila aktivna. “Imamo mlado ekipo, ki jo še gradimo. Uvrstitev na evropsko prvenstvo bo za nas ključna. Tekmice poznamo, prve favoritinje so Belgijke. Naš osnovni cilj je drugo mesto, a je tudi prvo dosegljivo,” je ob začetku priprav optimističen selektor Chiappini.

Slovenke bodo drugi del priprav (med 22. in 27. julijem) opravile v Milanu - skupaj z mlado reprezentanco Italije. Nato načrtujejo prijateljske tekme s Poljsko, Finsko, Azerbajdžanom in Hrvaško.STA, IM


Najbolj brano