Epilog je dobila glavnina ljubljanskega dela zadeve Kobra

Na ljubljanskem okrožnem sodišču je v petek dobila epilog glavnina ljubljanskega dela zadeve Kobra. Obtoženim preprodaje mamil in orožja ter ponarejanja denarja so izrekli pogojne, alternativne in zaporne kazni, enega pa so oprostili.

 Foto: Tamino Petelinšek/STA
Foto: Tamino Petelinšek/STA

LJUBLJANA > Šest obtoženih kriminalne združbe zaradi obtožb o preprodaji mamil in orožja ter ponarejanja denarja - Fazli Gashi, Ahmet Ahmetaj, Xheladin Ramsha, Mirčet Trajčov, Mirsad Čaušević in Damir Korać -, ki so se znašli v kazenskem postopku skupaj s še drugimi člani združbe, se je skesalo, dva pa krivde nista priznala, piše Večer.

Marihuano so gojili v Albaniji, skladiščili v Sloveniji ter jo tihotapili v Avstrijo in Nemčijo

Druščina, ki je bila povezana s podobno združbo v slovenski Istri, je padla v obsežni akciji Kobra. Ljubljansko kriminalno združbo naj bi bil vodil slovenski državljan albanskega rodu Sami Thaqi, ki je še na begu. Slovenska policija je vpletenim v kriminalno mrežo začela slediti že konec leta 2013, ko jih je na osumljence opozorila avstrijska policija. V kriminalistični preiskavi je bilo ugotovljeno, da so vpleteni marihuano gojili v Albaniji, skladiščili v Sloveniji, nato pa tihotapili v Avstrijo in Nemčijo.

Okrožno sodišče v Kopru je maja letos v zadevi Kobra za krive spoznalo sedem od devetih obtoženih. Skupaj so jim prisodili 31 let in štiri mesece zaporne kazni. Vodji hudodelske združbe Valonu Hoxhaju so izrekli devet let in deset mesecev zapora.

Glavni organizator sumljivega posla naj bi bil Kranjčan Mentor Seferaj, ki je aprila 2014 padel v roke kosovskih policistov. Aretirali so ga pri organizaciji tihotapljenja 117 kilogramov marihuane iz Albanije na Kosovo. V preiskavi se je izkazalo, da je bil v navezi s Samijem Thaqijem.

Večji vlogi v kriminalni združbi sta po obtožbi imela še Fazli Gashi ter Besnik Xhabala iz Ljubljane. Obtožnica ju bremeni prevoza najmanj 133 kilogramov marihuane, dogovarjala pa naj bi se bila tudi za prodajo večjih količin kokaina in heroina.

Domnevnim članom kriminalne združbe se še očita, da so tihotapili in preprodajali tudi ponarejeni denar iz Bolgarije. V tem delu je bil po prepričanju tožilstva kolovodja združbe Fazli Gashi, kar so policisti ugotovili, ko se je julija 2016 v lokalu Neo Caffe na Viču ujel v past tajnima sodelavcema policije.

Na preteklih obravnavah je sodnica obsodila več obtoženih, med njimi Xhabalo, ki si je prislužil tri leta in deset mesecev zapora, moral pa bo plačati tudi 2800 evrov stranske kazni, in Darka Lukavečkega prav tako na tri leta zapora in 3050 evrov stranske kazni.

Sodnici so obljubili, da ne bodo nikoli več zašli na stranpota

Skesanci so v petek sodnici obljubili, da ne bodo nikoli več zašli na stranpota. Gashi je dobil enotno kazen šestih let zapora in 3000 evrov stranske kazni, podaljšali so mu pripor do pravnomočnosti sodbe. Ahmet Ahmetaj je bil obsojen na devet mesecev zapora, kazen pa bo lahko odslužil s 540 urami dela v družbeno korist. Podobna usoda je doletela Mirčeta Trajčova, ki bo lahko namesto leta in dveh mesecev zapora opravil 840 ur dela v splošno korist.

Na pogojno kazen pa sta bila obsojena Xheladin Ramshai in Mirsad Čaušević. Prvi je bil obsojen zaradi ponarejanja denarja na sedem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, drugi, ki zaradi ropa na Dobu že prestaja dveletno zaporno kazen, pa zaradi ukvarjanja z drogo na eno leto zapora s prav tako dveletno preizkusno dobo. Sodnica je izrekla še kazen Damirju Koraću, in sicer leto dni zapora, ki jo bo odslužil z delom v splošno korist, Ademaju Bajrushi pa leto dni zapora in 400 evrov stranske kazni.

Darko Djošan je bil opran krivde.


Najbolj brano