Z glasbo od Anglije pa vse do Mostarja

Tudi letošnje poletje bo v Kopru popestril in obogatil festival Folkest. Na treh brezplačnih koncertih bodo v prihodnjem tednu zazveneli etno, folk, blues, sevdah ...

KOPER > Koncertni niz bo v torek v koprski palači Gravisi-Buttorai, kjer domuje Skupnost Italijanov, odprla beneško-istrska glasbena tovarišija Arsenale. Projekt Oltremare združuje glasbenike iz treh skupin: šestčlanske italijanske Calicanto ter istrskih Vruja (Alenka in Marino Kranjac) in IstradMarušić (Dario Marušić).

V petek bo na Folkest gostoval na Carpacciovem trgu, kjer bo s skupino La bella società nastopil Shel Shapiro. Pevec in kitarist judovskega rodu, rojen kot Norman David Shapiro, bo 16. avgusta dopolnil 75 let. Na glasbeno pot je stopil v rodnem Londonu, po klubih preigraval ritem in blues, z bendom The Rokes (1963-1970) pa veliko več pozornosti kot v domovini požel v Nemčiji in zlasti v Italiji, ki je postala tudi njegov novi dom. Do uspeha sta mu pomagala zlasti pevec Teddy Reno in njegova žena, slavna pevka Rita Pavone, s katero je nastopal.

The Rokes so se najviše povzpeli s singloma Che colpa abbiamo noi in È la pio-ggia che va; oba sta italijanski priredbi pesmi ameriškega kantavtorja Boba Linda, prva se v izvirniku imenuje Cheryl's Going Home, druga pa Remember the Rain. Po razpustu skupine The Rokes je Shapiro izdal več samostojnih albumov, precej je nastopal tudi v filmih in na televiziji.

V soboto bo na istem trgu na koncertu nastopil še Mostar Sevdah Reunion iz Bosne in Hercegovine, ki sevdah, sevdalinke in cigansko glasbo prepleta v modernih aranžmajih.

Živahno zasedbo, ki je primorskemu občinstvu že znana (pred štirimi leti je bila denimo gostja festivala Glasbe sveta na gradu Kromberk), je leta 1998 zbral Dragi Šestić, že naslednje leto pa je v rodnem Mostarju posnela svoj prvi album. Skupino sestavljajo glasbeniki Mišo Petrović (kitara), Sandi Duraković (kitara), Nermin Alukić Čerkez (vokal in kitara), Marko Jakovljević (bas), Senad Trnovac (bobni), Vanja Radoja (violina) in Gabrijel Prusina (klavir).

Vsi trije koncerti se bodo pričeli ob 21.30 in vstop bo vsakič prost.


Najbolj brano