V Kromberku že 70 delovnih mest

Pivka Perutninarstvo je pred kratkim zagnala proizvodnjo v nekdanjem Mipovem obratu v Kromberku. Tja so preselili celotno linijo predelave piščančjega mesa. Zaposlili so tudi nekaj nekdanjih Mipovih delavcev. V Kromberku je trenutno 70 delovnih mest.

V nekdanjem Mipovem mesnopredelovalnem obratu je znova 
stekla proizvodnja, ki je stala od stečaja Mipa aprila 2009. Foto: Arhiv Pivka perutninarstvo
V nekdanjem Mipovem mesnopredelovalnem obratu je znova stekla proizvodnja, ki je stala od stečaja Mipa aprila 2009. Foto: Arhiv Pivka perutninarstvo

KROMBERK > “Veseli smo, da smo pridobili nove proizvodne in skladiščne površine ter proizvodne stroje in linije. Zaradi rasti proizvodnje in velike prostorske stiske v obstoječi enoti Meso na Kalu pri Pivki smo nove prostore nujno potrebovali,” je zagon proizvodnje v Kromberku komentiral član Pivkine uprave Aleksander Debevec. Za preselitev in zagon proizvodnje so v Pivki namenili med pol milijona in 700.000 evri, za obrat v Kromberku pa so odšteli tri milijone evrov.

Tja so preselili celotno linijo predelave piščančjega mesa, ki zajema pripravo barjenih salam, hrenovk in pečenih prsi v ovitku.

“Selitev je bila zahtevna, a uspešno izvedena. Stroje je bilo treba preseliti in ponovno vzpostaviti le v dveh dneh,” je še pojasnil Debevec in dodal, da imajo piščančji izdelki kratek rok uporabe in jih ne morejo izdelovati na zalogo. Proizvodnjo v objektu še vzpostavljajo.

Izdelki iz Kromberka kmalu v trgovinah

Takoj po selitvi so začeli s prvo proizvodnjo na linijah, ki so jih preselili s Kala. Postopno jih dopolnjujejo s stroji nekdanje družbe Mip.

“Hladilne komore in skladiščni prostori v Kromberku se že polnijo. Izdelki bodo na policah trgovin predvidoma že v naslednjih dneh,” je pojasnila vodja enote Kromberk Vesna Pipan.

“V poslovni enoti Pivke v Kromberku je dvanajst delavcev pripravljalo obrat že pred zagonom proizvodnje. Na novo Pivkino lokacijo je bilo 3. julija napotenih 29 dosedanjih zaposlenih. Sočasno se jim pridružujejo zaposleni iz goriškega okraja,” je pojasnila Mateja Perkovič Hudovernik, ki v Pivki skrbi za kadrovske zadeve. Posamezni zaposleni so se v delo uvajali na Kalu, kjer so se seznanili s celotnim procesom priprave mesa in izdelkov.

V Kromberku tudi izdelki družbe Kras

V okviru zdaj predvidenih programov je v enoti Kromberk 70 delovnih mest, z vključevanjem dodatnih programov pa bo število zaposlenih lahko tudi večje. V novi enoti, kjer je sedemkrat več površin kot na Kalu, kjer so proizvedli tri tisoč ton barjenih piščančjih izdelkov na leto, načrtujejo v prihodnje podvojitev proizvodnje. Poleg rasti proizvodnje načrtujejo tudi nove razvojne izdelke piščančjega programa in kmalu tudi proizvodnjo narezanih barjenih izdelkov. V novi enoti nameravajo proizvajati tudi izdelke družbe Kras, med njimi mortadelo, saj imajo na novi lokaciji vso potrebno opremo in znanje za to.

V specializiranem obratu za mesne izdelke v Kromberku proizvedejo trenutno največ piščančjih hrenovk Pivka in Njami, med salamami pa Pivka posebne salame. Pivka je kupila celoten mesno predelovalni obrat in trgovino, kar je približno 40 odstotkov celotne površine nekdanjega Mipa.

Možnosti za širitev proizvodnje so velike

“Posamezni objekti so v več nadstropjih, zato so možnosti za širitev velike. Med objekti v naši lasti ostajajo zaprti še obrati trajnostnih izdelkov. Prostorov nekdanje klavnice ne bomo uporabljali,” je pojasnil predsednik Pivkine uprave Janez Rebec. Tudi z Dutb, kot največjim ločitvenim upnikom nekdanjega Mipa, ostajajo v stikih in se za posamezne parcele še dogovarjajo.

Za vodstvo Pivke je prednost lokacije v Kromberku tudi bližina avtocestne povezave, predvsem pa mile zime. Enota v Kromberku je tudi razmeroma blizu njihovega lokalnega podjetja in rejcev. Konec poletja bodo odprli na tem naslovu tudi lokalno prodajalno izdelkov.

“Že danes prodajamo izdelke v več kot 20 držav sveta. Bližina meje nima večjega vpliva. Za nas je pomembno, da obrat ostaja v Sloveniji, saj imajo kratke dobavne poti za meso in izdelke veliko prednosti, kupec pa išče svežino in družbeno odgovornega ponudnika,” je še pojasnil predsednik uprave.

Stroški naložbe, selitve in vzpostavitve proizvodnje se bodo povrnili šele v prihodnjih letih z načrtovano povečano proizvodnjo in novimi izdelki.

“S selitvijo oddelka predelave v nov specializiran obrat se je sprostil prostor na Kalu, kjer intenzivno raste oddelek začinjenega mesa za peko in žar,” je zaključil Rebec.


Najbolj brano