Si gradbinec želi vojno ali mir?

Gradnja garažne hiše pod Muzejskim trgom v Kopru bo v prihodnjih letih korenito posegla v mestni vsakdan zlasti na območju gosto poseljenega Belvederja. Gre za izjemno zahteven gradbeni poseg, ki bo terjal veliko mero prilagodljivosti in dogovarjanja med izvajalci in bližnjimi stanovalci. Premišljene kompromisne rešitve lahko ključno vplivajo na to, ali bodo prebivalci projekt sprejeli kot dobrodošel in nujen, da se mesto reši pločevine in se končno uredi zdaj precej zanemarjen predel, oziroma mu bodo nasprotovali in metali polena pod noge, ker bodo ocenili, da ni posluha za njihove težave med in po gradnji.

Začetek, vsaj za zdaj, ni obetaven. Bližnji stanovalci so združili moči, saj so besni in razočarani. Prepričani so, da velikopotezne občinske načrte spremlja preveč neznank, informacij, ki bi omilile njihovo skrb, pa (še) nimajo na voljo. V najvišjem bloku, na Muzejskem trgu 4, ki je od bodočega gradbišča in območja pilotiranja garaže oddaljen le slabe štiri metre, so tako oblikovali dvanajst zahtev oziroma pogojev, ki bi jih po njihovem mnenju morali upoštevati izvajalci in občinska oblast, če se želijo izogniti odporu stanovalcev.

Premišljeni kompromisi lahko vplivajo na to, ali bodo prebivalci projekt sprejeli oziroma mu nasprotovali.

Med drugim jih skrbijo hrup in vibracije, ki jim bodo neizbežno izpostavljeni, zato se ne morejo načuditi, da je agencija za okolje brez pomislekov izdala soglasje, ne da bi tej problematiki posvetila večjo pozornost. Najbrž tudi ni odveč bojazen, kako bodo temelji stare stolpnice prenesli enajstmetrski izkop, če so že zdaj na objektu vidne posledice posedanja terena. Upravičeno terjajo natančna pojasnila o zavarovanju svoje lastnine in sanaciji poškodb, saj se ne želijo znajti v zgodbi, ki je spravljala v obup nekatere stanovalce v Žusterni in na Markovcu. Ob gradnji predora je uporaba invazivne tehnologije na njihovih objektih pustila posledice, česar v Darsu sprva niso priznali in so na sanacijo pristali šele po hudih pritiskih krajanov.

Tehnika gradnje je v zadnjih letih zelo napredovala, zato se nadejamo, da izvajalci podzemne garaže pri njeni uporabi ne bodo varčevali in se ne bodo odločali za cenejše rešitve. V mislih naj imajo, da je na tehtnici vojna oziroma relativen mir z bližnjimi stanovalci. Njim bo poseg za daljši čas korenito poslabšal kakovost bivanja in prav je, da se vsi vpleteni tega zavedajo.


Preberite še


Najbolj brano